Havalar soğuyor, grip mevsimi başlıyor. Griple mücadele ederken sadece ilaç kullanmak yetmez, yatak istirahati de yapılmalıdır. Yatarken başınızı yukarıda tutmanız gerekir.
Havalar soğumaya başladı ve muhtemeldir ki daha da soğuyacak. Kış mevsimi, aynı zamanda kapalı alan mevsimidir, yani havalar soğudukça alışveriş merkezleri ve benzer yerlerde çok daha fazla vakit geçirmeye başlayacağız. Ortamın ısı kaybediyor olması, yaz boyu açık olan pencere ve camların sıkı sıkı kapanmalarına sebep oluyor. Böylece hava sirkülasyonu gerçekleşemiyor ve ‘kirli’ hava solumak zorunda kalıyoruz. Grip ve soğuk algınlığı sıklıkla karıştırılan hastalıklardır. Soğuk algınlığının gripten en önemli farkı, daha hafif semptomlar gösteriyor olmasıdır. Yani grip olduğunuzda işinize dahi gidemezken, soğuk algınlığı yaşadığınızda hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir diğer fark ise yüksek ateştir. Grip, yüksek ateşi de beraberinde getirir. Bu sebeple antibiyotik kullanımı, grip vakalarında daha sık görülür. Ancak antibiyotik kullanımı söz konusu olduğunda en güvenilir merci, doktorunuz olmalıdır. Fakat sadece antibiyotik kullanmak yetmez, gripte mutlaka dinlenin.
HAMİLELER AŞI OLMALI MI?
Grip ve nezle gibi bulaşıcı hastalıklar viral özellik taşırlar ve etkenleri virüs adı verilen mikroplardır. Halk arasında sıklıkla yapılan hatalardan biri de grip olunduğunda hemen antibiyotik kullanmaktır. Oysa antibiyotikler, bakteri sebepli hastalıklarda ve yalnızca uzman doktor tavsiye ettiğinde kullanılmalıdır. Ancak zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyonla komplike hale gelmiş gribal tablolarda antibiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. Özellikle hamileler, antibiyotik kullanımında mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar.
Kış aylarının kapıya dayanmasıyla her yıl sıfırdan tartışılan bir tereddüt yeniden can buldu. Hamileler grip aşısı olmalı mı? Bu, son derece önemli ve hassas bir soru. Dolayısıyla bilgi ve tecrübesine inandığınız bir uzmana danışmalı ve kendi kararınızı vermelisiniz. Bu anlamda çok güvendiğim bir hekim olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gazi Yıldırım; hamilelerin ilaç kullanımından –özellikle- kaçılması gereken ilk üç aylık dönemin ardından grip aşısı yaptırabileceğini söylüyor. Grip aşısı, canlı virüs içermeyen ve kas içi enjeksiyon yöntemiyle uygulanan bir aşıdır.
Dolayısıyla gebelik döneminde kullanılmasında bir sakınca yoktur.Hamilelik döneminde ilaç kullanımı hassasiyeti, emzirme döneminde de devam eder. Bu sebeple emzirme dönemindeki annelerin grip aşısı yaptırmak ya da yaptırmamak arasında kararsız kaldıkları da bilinen bir gerçek. Hamilelik döneminde, hastalığa yakalanmamak, nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden çok daha önemli ve önceliklidir Bu sebeple, sadece hamileler değil herkes kış aylarında grip gibi salgın hastalıklardan korunmanın yollarını bilmeli ve benimsemelidir.
Hastalıklardan korunmanın ilk ve altın kuralı, elleri sık yıkamaktır. Ellerimiz, ortamdaki mikroplarla en sık temas kuran organımızdır ve mikropların bedenimize giriş yapabileceği her noktaya sıklıkla temas eder. Özellikle hamilelerin kapalı ortamlardan uzak durmaları gerekir. Eğer bu ortamlarda bulunmaya mecburlarsa, maske takmaları, tavsiye edilir.Geleneklerimiz gereği sıklıkla tokalaşıp öpüşürüz. Karşımızdakini kırmadan bu alışkanlığımızdan vazgeçmek, bizi hastalıklardan koruyacak diğer bir yoldur. Bedeniniz ne kadar güçlü ise karşılaştığı tehlikelere karşı o kadar dayanıklı demektir. Bağışıklık sisteminizi zayıflatarak kolay hastalanmanıza sebep olan uykusuzluk ve stres gibi olgulardan da uzak durmanız gerekir.
ODANIN HAVASI KURU OLMAMALI
Grip gibi yaşam kalitesini neredeyse sıfırlayan bir hastalık ile mücadele ederken sadece ilaç kullanıyor olmak yetmez. Mümkünse yatak istirahati yapılmalıdır. Yatarken başınızı yukarıda tutmak, geniz akıntısını kontrol edeceğinden kişiyi rahatlatmakta yardımcı olur. Bulunduğunuz ortamı havalandırmak ve bunu sıklıkla yapmak, iyileşme sürecini kısaltmakta önemli ve gereklidir. İstirahat edilen ortamdaki havanın kurumasına müsaade edilmemelidir. Bol sıvı almak, taze meyve ve sebze tüketmek, iyileşme sürecinizi kısaltmaya yardımcı olur.
HAMİLELER ADAÇAYI TÜKETMEMELİ
C vitamini, gripten koruyucu vitaminler arasında sayılabilir. Portakal, yeşil biber, mandalina, greyfurt, nar, kivi, dereotu, roka ve karnabahar gibi C vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenmeniz sizi gripten korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, E vitamini ve çinko zengini gıdalarla beslenmenin de gripten korunmak için yapılabilecekler arasında olduğunu gösteriyor. Bu sebeple diyetinize kuru baklagiller, zeytinyağı, ceviz, badem ve fındık gibi gıdalar ekleyebilirsiniz. Grip virüsünün ilerlemesini engelleyen gıdalar üzerine yapılan araştırmalar; süt, yoğurt, enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, muz, nar ve kivi gibi gıda maddelerinin, florayı düzenleyerek hastalığın ilerlemesini engellediklerini gösterdi.
Son yıllarda bitkisel tedavi yöntemleri, sıklıkla başvurulan çareler arasında yer alıyor. Bilimsel araştırmalara konu olmuş ve faydası ispatlanmış bitkiler, modern hekimlerin de desteklediği alternatif tedaviler arasında yerlerini aldılar. Hamilelik dönemindeki kadınlar için bitkisel alternatifler değerlendirilirken dikkatli olunması gerekir. Hamileler; adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu gibi bitki çaylarını tüketmemeliler. Bu liste, sizi takip eden doktorunuzun danışmanlığında genişletilebilir.
Çocuklarda grip ve nezle konusu hakkında konuştuğumuz bir başka yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.