Sağlıklı bir karaciğer, kuvvetli bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Brokoli, marul ve lahana gibi karaciğere faydası olan gıdalarla beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Herkesin hasta olduğu bugünlerde eczane yerine mutfağınıza giderek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeniz ve hastalılardan korunmanız aslında mümkün. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için , bedeninizi daha güçlü yapacak gıdalarla dolu bu listeyi hazırlamak için çok uğraşmanız da gerekmiyor. Birçoğu köşe başındaki markette ya da mutfağınızda bulunan, bildiğiniz ancak yeteri kadar tanımadığınız ürünler…
KEKİK YAĞI
Kekik yağı, sayısız faydası sebebiyle birçoğumuzun evinde bulunan bir yağdır. Sindirim sistemine yerleşmiş kötü huylu bakterileri temizleme etkisi, kekik yağının en bilinen faydaları arasında yer alır. Bağırsak sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak istiyorsanız, günde üç kez 200 mg kekik yağı tüketmeniz yeterli. Bu miktar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için de kafidir. Sayısız faydası bulunan kekik yağı hakkında yapılan araştırmalar, bağışıklık sistemi üzerindeki kuvvetlendirici etkisine dikkat çekiyor.
JAPON MANTARI
Japon mantarının sayısız faydası bulunan farklı çeşitleri vardır. Hatta türlerinden birine Japonca’da ölümsüzlük anlamına gelen ‘reishi’ denilmektedir. Bilim adamları Japon mantarının içinde bulunan ergothioneine adlı antioksidan maddenin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir antioksidan olduğunu belirtiyor. Ayrıca ergothioneine isimli bu antioksidan madde, pişirme süresince özelliklerini kaybetmiyor. Haftada en az bir gün Japon mantarı yemeniz, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için yeterlidir.
BROKOLİ, MARUL VE LAHANA
Sağlıklı bir karaciğer, kuvvetli bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Karaciğeriniz ne kadar sağlıklıysa, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmekle görevli hormon ve hücreler de o ölçüde etkilidir. Bu sebeple brokoli, marul ve lahana gibi karaciğere faydası ispatlanmış gıdalarla beslenmek, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmenize yardımcı olacaktır.
AVOKADO
Yapılan araştırmalar, avokadonun içerdiği amino asit, antioksidan ve sağlıklı yağların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede son derece önemli bir rol oynadığını gösterdi. Bağışıklık sisteminizin kuvvetlenebilmesi için her gün yarım avokado yemeniz yeterli.
ZENCEFİL
Zencefil, son yıllarda araştırmalara konu olan hem eski, hem de yeni bir gıda maddesi. Hafif acı tadı ve yemeklerde kolaylıkla kullanılamaması sebebiyle bundan birkaç yıl öncesine kadar az sayıda kişi tarafından tanınıyor ve kullanılıyordu. Her geçen gün yeni bir etkisi ispatlanan zencefilin en bilinen faydaları; organlarda oluşan toksin birikimini yıkması ve lenf sistemini temizlemesidir. Zencefilin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştıran bilimadamları, tüm beden ve sistem için adeta bir bomba etkisinde olduğunu söylüyor.
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini, bundan sadece birkaç yıl önce ülkemizde -neredeyse- tanınmayan bir meyveydi. Oysa son yıllarda özellikle kuvvetli bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle sıklıkla tüketilmeye başlandı. Yaban mersinini taze ve kurutulmuş halde bulmak mümkün ancak kurutulurken şeker ve ayçiçek yağına bulanarak tatlandırıldığı da biliniyor. Elbette bu her marka ve ürün için geçerli değil. Kurutulmuş yaban mersini alırken içindekiler etiketini mutlaka okuyun. Yaban mersini, içerdiği antioksidanlar sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yarar. Ayrıca yapılan araştırmalar, portakaldan yaklaşık beş kat fazla C vitamini içerdiğini de söylüyor.
YULAF
Zayıflama mücadelesi verenler, günlük diyetlerine mutlaka yulaf ekliyorlar. Yulafın faydalarını araştıran bilimadamları, uzun yaşamın anahtarlarından birinin yulaf olduğunu söylüyor. İçerdiği yoğun lif miktarı, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor.
KARAÇAM
Alternatif tıbbın popülerliği arttıkça bilimadamlarının bitkiler üzerine yaptığı araştırmalar da artıyor. Rahatlatıcı etkisi ile bilinen karaçam ile ilgili yapılan yeni bir araştırma var ki oldukça iddialı. Bu araştırmada elde edilen sonuca göre karaçam soğuk algınlığına yakalanma riskinizi yüzde 23 oranında düşürüyor. Karaçamı, aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
SU
Su, vücutta bulunan atıkları kan ve lenf sıvıları yoluyla taşır. Günde en az 2 litre su içmek, besinlerin hücrelere nüfuz etmesi ve atıkların boşaltılması için yeterli ve gereklidir. Su aynı zamanda bedenimizin tamamına oksijen taşımakla görevlidir. Organlarımızın oksijenle beslendiğini düşündüğümüzde, sağlıklı organlar için su içmenin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. İyi çalışan organlar, kuvvetli bir bağışıklık sistemi anlamına gelir.
DÜZENLİ UYKU ÇOK ÖNEMLİ
Düzenli ve yeterli uyku birçok hastalığın önlenmesi için gereklidir. Depresyondan cilt hastalıklarına kadar birçok hastalığın temelinde uyku bozukluklarının yattığını artık biliyoruz.
Aynı konuyu ele alan diğer yazımız için buraya tıklayın.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.