Obezite nedir? Obezite (şişmanlık) enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması sonucunda vücuttaki yağ kitlesinin artmasıyla tanımlanır ve görülme sıklığı ciddi boyutlara ulaşmış bir hastalıktır. Gebelik, adölesan dönem, 5-7 yaş arası, başarılı bir kilo verememenin arkasından gelen dönem kilo alma eğiliminin arttığı dönemlerdir. Dolayısıyla obezite kadınlarda ve çocuklarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Obezitenin artmasında 2 ana neden vardır. Hormonal bozukluklar dışında birincisi fiziksel aktivite azlığı ikincisi porsiyon, sıklık, çeşit, miktar açışından yanlış beslenme alışkanlıklarıdır.

Fiziksel aktivite ;

Obezitenin son yıllarda artmasındaki başlıca neden modern yaşamın ve teknolojinin sağladığı kolaylıklardır. Merdiven çıkmak yerine asansör kullanmak, yakın mesafelere yürümek yerine araba ile gitmek, evdeki uzaktan kumandalı aletler, özellikle çocuklarda sokakta oynamak yerine televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artması,  masa başı işler, aktif spor yapılacak zaman bulunamaması bunlardan bazılarıdır.

Beslenme;

  • Kadınların çalışma hayatına girmesiyle hazır gıda tüketiminin artması,
  • Özellikle çalışan kişilerde sağlıklı besiler yerine fast-food tüketimi,
  • Yoğun iş temposu dolayısıyla hızlı yemek ve az çiğnemek,
  • Pazarlama nedeniyle yemek porsiyonlarının büyük olması ( big-size)
  • Stresli, üzüntülü ve öfkeli durumlarda aşırı yemek

Bütün bu nedenlerden dolayı obezite artmış ve artmaya devam edecektir.

Obeziteyi önlemenin en kolay ve basit yolu yeterli ve dengeli beslenerek alınan enerjiyle harcanan enerjiyi bir tutmak ve bunu yaşam tarzı haline getirmektir.

Obezite ile mücadele hakkında ipuçları verdiğimiz bir başka yazımız için buraya tıklayın.