Ağız Sağlığı
Kalp Dostu Yiyecekler

Tarih:
8 sene önceon

En önemli amacınız mutfağınızdaki doymuş kati yağları sağlıklı omega 3 yağları ile değiştirmek olmalıdır. Bu yağlar oda sıcaklığına uygundur ve bu nedenle beyin, kalp ve eklemlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Beyinde yeni nöron yolları oluştururlar. Bu şekilde stres ile bas etmemizde bize yardımcı olurlar. Biz Türkler bu anlamda çok şanslıyız. Türkiye’de omega 3 yağları içeren bir çok besin var. O yüzden bunlardan faydalanalım. İşte kalp dostu yiyecekler :
• Semizotu
Herhangi yenilebilir bitkiler arasında en yüksek omega 3 içeren sebze. Karaciğerin LDL yani kotu kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahip.
• Somon
Doğal omega 3 kaynağıdır. Kalp sağlığı faydalarını sağlamak için haftada 2 kez omega 3 açısından zengin balıklardan yiyin.
• Kuruyemişler
Kuruyemişler kalp dostu omega 3 yağları ile yüklüdür. Omega 3 açısından zengin ilk üç kuruyemiş fındık, ceviz ve sam fıstığıdır. Kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdek tohumunda da yüksek seviyede omega 3 vardır. Piknikler için harika bir atıştırmalık. Fındık ayrıca sizi tok tutar ve zararlı abur cuburlardan uzak tutar.
• Zeytin yağı/kanola yağı
Enflamasyonu azaltan ve kardiyo vaskuler kalp sağlığına yardımcı olan tekli ve çoklu doymamış omega 3 yağları içerir. Bu yağlar bir şeyler pişirmek için de mükemmel bir seçimdir. Kaliteli ve yüksek oranda faydaları için renkli ve taze sebzelerden yaptığınız salatanıza ekleyin. Harika bir tat ve düşük kalorili bir yemek.
• Greyfurt
Turunçgiller özellikle greyfurt kalp hastalığı ve felce sebep olan enflamasyonu azaltan C vitamini, flavonoidler ve antioksidanlar içerirler. Salatanıza ya da salata sosuna ekleyin. Yaz aylarında serinletici bir meyve suyu alternatifi olabilir.
• Nar
Nar polifenol denilen antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar LDL kotu kolestereol ve kan basıncını düşürerek ve artelerde plak oluşmasını yavaşlatarak kalp hastalıklarından korunmada yardımcı olurlar. Nar suyundaki bu antioksidanlar yeşil cay ve kırmızı şaraba göre 3 kat daha faydalıdır. Salataya, donmuş yoğurt ya da hafif tatlılara ekleyerek sıcak havalarda serinleyin.
• Sarımsak
Arterlerde yağ depolanmasını yavaşlatarak ve kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarından korunmada yardımcı olur. Makarnanıza yaptığınız domates sosuna ya da tam buğday ekmeğine ekleyebilirsiniz. Diğer baharat ya da otlarla karıştırarak yaz aylarında sos olarak kullanabilirsiniz.
• Avokado
Kolesterolu düşürmeye yardımcı olan tekli doymamış ve sağlıklı yağ içeren bir meyvedir. Avokado ayrıca folat, E, C ve B6 vitaminleri açısından da zengindir. Salataya, çorbaya ve ya hazırladığınız soslara ekleyin, hem renk hem de zengin bir lezzet katarsınız.
• Kızılcık
Kızılcıkta kalbi koruyan antioksidanlar bulunur. Aslında karaciğer tarafından düzenlenen kolesterol atımını arttırır. Kızılcıkta bulunan Antosiyanin adlı flavanoidler hücrelerin hasar görmesine karsı korur ve hasar görmüş hücreleri onarır. Kan damarlarının rahatlamasına ve kotu kolesterolun düşürülmesine yardımcı olur. Mor renkli meyve ve sebzeleri haftada 4-5 kez tüketin.
Bunlarıda Beğenebilirsin
-
Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo
-
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi
-
Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
-
Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları
Ağız Sağlığı
Normalleşme sürecinde berberlerde saç kesimi, tıraş nasıl olacak? Hangi önlemler alındı?

Tarih:
3 sene önceon
16 Haziran 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Dr. Yerebakan, berberlerde yeni dönemi anlatmak için berber ziyaretinde bulundu. Adım adım yapılanları, alınan hijyen önlemlerini gözler önüne serdi. Bu noktada unutmamak lazım ki; hijyen kurallarına özenle uyan işletmeler salgın ile mücadelede önemli bir role sahip olacak.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Ağız Sağlığı
Diş Bakımında Sık Yapılan 5 Hata

Tarih:
4 sene önceon
10 Aralık 2018Yaza
Basın Bülteni
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Yeni bir alışkanlığı öğrenmek yaklaşık üç hafta sürer. Her hafta diş fırçalama rutininize bir değişiklik ekleyin. Ağzınızı eskisinden daha ferah hissedeceksiniz. Ayrıca diş hekiminizi düzenli ziyaret etmek ve bu diş fırçalama hatalarından kaçınmak, diş etinizin uzun süre korunmasını da sağlar.” İşte diş bakımında sık yapılan 5 hata…
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda basit ama aslında sık sık yaptığımız diş bakım hatalarını anlattı…
Diş Fırçasını Çok Uzun Süre Kullanmak
Sürekli kullanımda (haftada yedi gün boyunca günde iki defa) bir diş fırçasının ortalama ömrü üç aydır. Yaklaşık 200 kullanımdan sonra fırçanızı değiştirmeniz gerekir; çünkü diş fırçasının kılları yıpranır. Kıvrılmış veya kırılmış kıllar dişlerinizi düzgün şekilde temizleyemez. Birkaç ay sonra diş fırçasında bakteri ve gıda parçacıkları birikmeye başlar. Diş fırçanızı üç ayda bir değiştirdiğinizden emin olun.
Dişlerinizi Fırçalamaya Yeterince Zaman Ayırmamak
Bir diş fırçalama seansı için önerilen süre iki dakikadır. Ortalama bir kişinin dişlerini fırçalama süresi ise sadece 45 saniyedir. 2 dakikadan kısa fırçalama, diş macunundaki flüorürün diş minesine ulaşması için yeterli bir zaman değildir. Fırçalama süresi kısaldıkça ağız hijyeni eksik yapılır. Çoğu zaman dişlerin kenarları veya ağzın arkası ihmal edilir. Ben bunun için zamanlayıcılarla birlikte elektronik diş fırçalarını öneriyorum. Zamanlayıcı yoksa bir kronometre, iki dakika süren bir şarkının melodisini veya telefonunuzu kullanın. Dişlerinizi iki dakikadan az fırçalamamak için elinizden geleni yapın.
Dişlerinizi Fırçaladıktan Sonra Ağzı Su İle Durulamak
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı su ile çalkalamayın” diyor ve nedenini şu sözlerle anlatıyor: “Diş macununu tükürüp atabilirsiniz. Ancak ağzınıza su girdiğinde diş macununuzdaki florürün verimliliğini düşürür. Bazılarınız ağzını arındırmak isteyecektir. Su yerine flouride içeren bir gargara veya ağız yıkama suyu kullanın. Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Diş İpi Kullanmamak
Henüz günlük diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getiremediyseniz; hemen başlamalısınız. Diş fırçanızın ulaşamadığı dişler arasındaki artıkları çıkarmak için günde en az bir kez diş ipi kullanmak gerekir. Fırçalama ve diş ipi ile çıkartılmayan artıklar dişlerinizde bakteri cenneti oluşturur. Günün sonunda hep diş ipi kullanın.
Sert Diş Fırçası Kullanmak
“En büyük yanlışlardan bir tanesi de daha iyi temizleyeceğine inanıldığı için sert diş fırçası tercih etmektir” diyen Kökdemir, “Kıllar çok sert ise dişetinize zarar verebilirler. İhtiyacınız olan tek şey, dişlerin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını çıkarmak için bir fırçadır. Yumuşak veya ekstra yumuşak kıllı diş fırçası kullanın” dedi.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Sağlıklı diş eti ise kanamaz, dişlere sıkıca tutunmuştur ve gülkurusu, pembe renktedir. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, sağlıklı diş etleri nasıldır sorusunu yanıtladı…
Diş taşı nedir, nasıl oluşur?
Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla çıkmaz.
Diş taşları temizlenmezse neler olur?
Diş taşları ya da tartar yoğun bakteri barındırır. Bu bakteriler diş eti içine nüfuz ederek diş eti hastalığına neden olur. İlk önce diş etinde şişlik ve kanama görülür. Tartar temizlenmediğinde, hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Eriyen kemikle beraber diş eti çekilir ve diş eti çekilmesi, dişin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.
Diş fırçalarken diş etleri neden kanar?
Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Bu hastalığın nedeni diş taşı (tartar) ve yoğun plaktır. Eğer diş eti kanaması şikâyetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir.
Sağlıklı diş etleri nasıldır?
- Gülkurusu, pembe renktedir.
- Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur.
- Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür.
- Fırçalarken kanamaz.
- Ağrı ve şişlik gözlenmez.
Diş sağlığıyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ateşsiz Covid-19 Geçirmek Mümkün

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Neden Çin Aşısı?

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta8 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları6 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme6 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar7 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar7 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta7 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı7 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Dr Halit Yerebakan YouTube Kanalı5 sene önce
Gluten Nedir?