Eminim her ne sebeple olursa olsun kalbinizin hızlı atması, acaba kalbimde bir rahatsızlık mı var sorusunu aklınıza getirir. Özellikle gün içinde fazla kafeinli içecek tükettiyseniz kalbiniz hızla çarpacaktır. Fakat kalp çarpıntısının yalnızca kafeinli içeceklere bağlı olmadığını, aniden gelişen hareketlere de bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Bu sebeple kalp çarpıntısına dikkat!

Kalp rahatsızlıkları dünyada bilinen başlıca ölüm sebeplerinden biridir. Zaman zaman hepimizin kalbi kısa bir süreliğine hızlı atabilir. Aniden kalktığımızda hepimizin başı dönebilir. Bu belirtiler sık sık görülmeye başlanıyorsa, bu durum artık normal olmaktan çıkar. Postural ortostotik taşikardi sendromu veya postural taşikardi sendromu olarak bilinen hastalık, kalbin hızlanması durumudur. Pozisyon değişikliği POTS hastalığı ile, normal şartlarda oturma veya yatar pozisyondan aniden ayağa kalktığınızda kan basıncınız düşer ve kalp atış hızınız artar. En çok görülen belirtiler; yorgunluk, göz kararması, çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılmadır. Bazı durumlarda ise kalp durması ve ani ölümler meydana gelebilir.

Bu Belirtilere Dikkat!

Belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Oturma veya yatar pozisyondan ayağa kalktığınızda birkaç dakika sonra ortaya çıkan ve hafiften şiddetliye doğru uzanabilen POST belirtilerini çok geniş bir yelpazeye sahip olsa da bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz.

En sık görülen belirtisi kalp çarpıntısıdır. Bu belirtiyi; düşük kan basıncı, yüksek kan basıncı, nefes darlığı, uyku problemi, halsizlik, baş dönmesi, bayılmaz, titreme, terleme gibi belirtiler takip eder. Ayrıca odaklanma problemi ve otururken ya da ayakta dururken bacaklarda görülen kızarıklıkta sık görülen belirtileri arasındadır.

Taşikardi tanısı zordur. Çünkü genelde insanlar bu belirtileri panik atak veya anksiyete rahatsızlığıyla ilişkilendirir. Eğer siz de bu belirtilerden birini görüyorsanız uygun tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. İlaç tedavisi ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle bu hastalık tedavi edilebilmektedir.

POTS, herhangi bir rahatsızlığa (diyabet, yüksek tansiyon, sigara, alkol veya kafein tüketimi gibi) bağlı olan bir sendrom olabildiği gibi doğrudan kalple ilgili olarak da oluşabilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, POTS ile ilgili kurulan bağlantıların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

Hastalığın Türleri, Teşhis ve Tedavisi…

Ventriküler taşikardi, Kalbin bir bölmesi olan ventriküllerde anormal elektriksel sinyallerden kaynaklı kalp hızındaki artıştır.

Supraventriküler taşikardi (SVT): Genelde doğumda yaşanan anormal kalp durumundan kaynaklanır.

Atriyal flutter: Kalbin kulakçıklarının çok hızlı ama düzenli bir oranda artmasıdır. Genel olarak başka kalp hastalığına sahip kişilerde görülür. Kalp hızı 220-400 vuru/dakika düzeyinde oldukça yüksektir.

Atriyal fibrilasyon: Atriyal fibrilasyon kulakçıkların kaotik elektrik darbelerine neden olduğu hızlı kalp hızıdır. Aşırı alkol tüketimi, kalp krizi, stres, vücuttaki suyun azalması, ateş gibi rahatsızlıkların sebebiyet vermesiyle birlikte kalp karıncıklarında oluşan düzensiz kasılmalar sonucu görülen bir aritmi tipidir.

Ventriküler fibrilasyon: En önemli kardiyak arrest ritmi olup, yaşam desteği anında sağlanmaz ise ölümle sonuçlanması kaçınılmazdır.

Nadir görülen bir hastalık olarak düşünülse de gerçekte doktorların teşhis etmekte zorlandığı POTS, holter monitör, tilt-table, ekokardiyogram ve EKG gibi testlerden faydalanılarak teşhis edilmesinden sonra bu hastalığa sebep olan faktörler belirlenir ve belirlenen bu faktörlerin tedavisi üzerinde çalışılır.

Neden olan bu faktörlerin tedavisi ve yaşam tarzındaki revizyonlar dışında, cerrahi prosedürler, cilt altına yerleştirilen elektroşok cihazı ya da kalp pili takılması gibi uygulamalarla bu rahatsızlığın tedavisi yapılabilir.

Taşikardi tedavisi türüne göre değişiklik göstermektedir. Vagal Manevralarda, yaşanılan bir atak sırasında hastaya müdahale edilir olup ve bu tür manevra kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir.

İlaçlar, vagal manevraların kalp atışındaki hızı durdurması mümkün olmadığında uygulanan tedavi şeklidir. Kalbin normal hızına geri dönebilmesi için anti-aritmik ilaç enjeksiyonu yapılabilir.

Kateter Ablasyon, supraventriküler taşikardi için oldukça etkili bir tedavi şeklidir.

Kardiyoversiyon, kalbinize şok gönderilmesidir ve kalbiniz elektriksel uyarılardan etkilenerek normal ritmine geri döner.

Kardiyak Defibrilatör, yaşamınızı tehdit edecek boyutta bir taşikardi atağı yaşıyorsanız cerrahi bir operasyon ile göğsünüze implante edilen bir cihaz önerilir ve bu cihaz yaklaşık bir cep telefonu büyüklüğündedir.

Kalp Pili, cerrahi bir operasyon ile derinin alt tarafına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Yerleştirilen bu cihaz kalp atışında bir anormallik algıladığında kalbin normal ritmine dönmesine yardımcı olmak için elektrik akımı yayar.

Altta Yatan Hastalığın Tedavi Edilmesi, taşikardi ataklarını minimum seviyeye çekebilmek için önemlidir. Bu durumda, altta yatan nedenler araştırılır ve belirlenen bu nedenler tedavi edilir.

Kan Pıhtılaşmasının Önlenmesi, kan pıhtısının kalp krizine neden olabileceğinden oldukça önemlidir ve ilaç tedavisi uygulanır.

Açık Kalp Ameliyatı, genel olarak kalp bozukluğu tedavisinde diğer seçeneklerin başarısız ya da yetersiz olduğu durumlarda gerçekleştirilir.

Taşikardi problemi oluşmadan önce siz de sağlıklı beslenerek, düzenli yürüyüşler ve egzersizler yaparak, kafein içeren yiyecek ve içeceklerden, alkol tüketimi ve sigaradan uzak kalarak düzenli olarak kardiyo egzersizleri yaparak ve doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanarak önleminizi alın.

Taşikardi semptomlarını nasıl kontrol altında tutabilirim?

Daha fazla sıvı tüketin

Bol su tüketimi taşikardi hastaları için de bir gereklilik. Günde en az 2 litre su tüketin ve sıvı tüketimini meyve sularından ziyade sudan yana kullanın. Su içmek uygun kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı uyarıcı hormonların seviyesini yükseltmeye yardımcı olur.

Sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin

Öğünler arası küçük atıştırmalıklar POTS belirtilerinin şiddetinin azalmasını sağlıyor. Bunun için de hem sağlıklı hem de lezzetli seçenekleriniz oldukça fazla. Sağlıklı beslenin ve beslenme programınıza taze sebze, meyve ve tam tahılları ekleyin.

Kafeinden Uzak Durun

Kafein içeren yiyecek ve içeceklerden, aynı zamanda alkolden uzak durmak faydalıdır. Özellikle kafein ayakta durduğunuz sırada kan basıncınızın daha da düşmesine neden olur. Bu da belirtilerin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

 Kafanızı Yüksekte Tutun

Kafanızı uyku sırasında yüksek tutarak hastalığın sabahları oluşan olumsuz belirtilen şiddetini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda bu şekilde uyumak asit reflüsü olan hastalar için de oldukça faydalıdır.

Varis Çoraplarının Olumlu Etkisi

Gerçek şu ki, korseler taşikardi hastaları için oldukça faydalıdır. Bacaklarınızdaki kan birikimini engellemek için uyurken varis çoraplarını giyebilirsiniz.

Egzersiz Yapmaktan Vazgeçmeyin

Taşikardi hastaları için egzersiz yapmak zor olsa da düzenli egzersiz programı ile hastalığın belirtileriyle kolayca baş edebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin yanında uygulayacağınız egzersiz programı ile sağlıklı bir kilo hedefleyin ve hedefinize ulaştığınızda onu korumaya özen gösterin.

Egzersiz programlarınızı yürüme, koşma ve yüzme gibi kalbin pompalama hareketini güçlendiren ve vücudunuzu güçlendiren spor branşları ile oluşturmanız faydalı olacaktır.

Uzun Süre Ayakta Kalmayın

Uzun süre ayakta beklemek hastalığın belirtilerini daha da arttıracağından taşikardi hastaları için kesinlikle önerilmez. Ayakta durmanızın gerektiği durumlarda bacak kaslarınızı sıkıp bırakabilir, aralarda esneterek rahatlayabilirsiniz.