Kemoterapi bulantılarında veya mide ağrılarında etkili olan akupunktur yöntemi gripte ne kadar etkili? Pek çok araştırma henüz yeterli kanıt bulunmadığını gösteriyor.
Herhalde hayatı boyunca gribe yakalanmayan hiç kimse yoktur. Griple gelen baş ağrısı, burun tıkanıklığı veya devamlı burun akıntısı hallerini de düşünecek olursak grip, bir an önce kurtulmak istediğimiz hastalıkların başında gelir. ABD ve Avrupa ülkelerinde gripten kurtulmak isteyen çoğu kimse genelde vitamin desteğine başvuruyor. Çin ve Japonya gibi ülkelerde ise griple karşılaşıldığında, ilaç tabletlerindense alternatif çözümler öncelik kazanıyor. Gripten kurtulmak isteyen Uzak Doğulular’ın başvurduğu yöntemler arasında akupunktur ilk sıralarda yer alıyor.
AĞRIDA ETKİLİ OLUR
Şimdiye kadar yapılan birçok ciddi araştırma sonucu, akupunkturun fayda sağladığı hastalıklar olduğunu gösteriyor. Mesela, ameliyat sonrası anestezi sebebiyle gelişen mide bulantısının durdurulmasında, kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının sıklıkla karşılaştığı kusmalarda, doğum sancısını azaltmada, omuz, boyun ve kronik sırt ağrılarında akupunktur yönteminin olumlu etkiler gösterdiği biliniyor. Ancak bu veriler, akupunkturun tüm rahatsızlıklarda fayda sağladığı anlamına da gelmiyor. Örneğin; kokain bağımlılığı, depresyon, uykusuzluk ve irritabl bağırsak sendromu rahatsızlıklarında olumlu bir gelişme gözlemlenmemiş.
Akupunktur yönteminin tedavi amacıyla denendiği hastalıklara bakacak olursak, grip kesinlikle ilk sıralarda yer almayacaktır. Bunun başlıca sebepleri arasında, gribe karşı ilaç tedavisinin hastaları rahatlatmaya yetecek ölçüde olumlu sonuç vermesi görülebilir. Basit ve kullanımı kolay ilaçların yeterli gelmesi, gribe karşı mücadelede akupunktur gibi koşuşturmacalı bir tedavi süreci gerektiren alternatif yöntemlerin ihmal edilmesine sebep oluyor. İlaçların yan etkileri ve birçoğunun kimyasal içerikli oluşu, hasta ve hekimleri gribe karşı alternatif çözümler aramaya itti. Peki son yıllarda griple mücadelede popülaritesi artan akupunktur yöntemi gerçekten işe yarıyor mu yoksa sadece bir zaman kaybı mı? Maalesef bu alanda akupunkturun fayda sağladığına dair kanıt, oldukça az ve yetersiz. Tıp literatürleri incelendiğinde akupunktur ile ilgili çok sayıda araştırma ve durum değerlendirmesiyle karşılaşmak mümkün. Ancak konu akupunkturun soğuk algınlığını önlemedeki faydalarına gelince, sadece iki çalışma dikkat çekiyor. Tüm bunlar dikkate alındığında, akupunkturun grip ve soğuk algınlığından korunmada ya da tedavide faydalı olduğu konusunda henüz yeterli kanıt bulunmadığı görülüyor.
ARAŞTIRMALAR YETERLİ DEĞİL
Akupunktur ile ilgili yapılan iki çalışmanın sonuçları, sıklıkla akupunktur uygulanan kişilerin beyanları sonucu ortaya çıkmış. İlk araştırmaya konu edilen üç kişi, düzenli akupunktur yaptırdıklarını ve kış boyu gribe yakalanmadıklarını ifade etmişler. Diğer araştırma ise; Japonya’da bulunan 326 gönüllü ile yapılmış. Araştırmacılar, akupunkturun soğuk algınlığına etkilerini inceledikleri bir anket sonucunu raporlamışlar. Fakat bilimsel olarak bu sonuçlar yeterli değildir.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.