Nezle ve grip mevsimi geldiğinde etrafınızdaki herkes hasta mı oluyor? Grip mevsiminde hastalıklardan korunmak imkansız gibi görünse de en kötü koşullarda bile sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak birkaç önerim olacak.

-Ellerinizi yıkayın

Bu bildiğimiz bir kural olsa da önemini tekrar vurgulamak istiyorum. Çoğu insan ellerini yıkaması gerektiğini bilse de yalnızca erkeklerin %50, kadınlarınsa %78’i tuvaleti kullandıktan sonra ellerini sabun ve su ile yıkıyor. Gün içinde düzenli olarak ellerinizi yıkayın. Kim ne derse desin bu, enfeksiyonu önlemek için bilinen en iyi yöntemdir. Tabi doğru şekilde yıkarsanız.

-Hava soğuk olsa da spordan vazgeçmeyin

Havalar soğuyunca dışarı çıkıp yürümek, bisiklete binmek, spor yapmak çok zor geliyor olabilir. Ancak yapılan birçok araştırma fiziksel olarak daha fazla aktif olan insanların daha az hasta olduklarını gösteriyor. Havanın soğuk olmasını kafanıza takmayın. Popüler inanışın aksine soğuk hava hastalık yaymaz veya sizi hasta etmez.

-Doğru beslenin

Bağışıklık sisteminizin hastalıklarla savaşması için ihtiyacı olanı meyve ve sebzelerden daha iyi başka bir şey veremez. Birçok kişi vitamin ve mineral alımını artırmak için multivitamin tercih etse de, vücudunuzun sağlığını koruması ve enfeksiyonlarla savaşması için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almasının en iyi ve doğal yolu taze sebzelerdir. Konu beslenme olduğunda altın kural, çeşitliliktir. Tabağınızda farklı renkte sebze – meyveler bulundurmaya çalışın ve bu karışıma biraz da çiğ kuruyemiş eklemeyi deneyin.

-İyi Uyuyun

Yetersiz uyku çoğu zaman hastalığa yol açar. Bilim insanları ve doktorların bunun nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bütün bir resme sahip olmasa da bağışıklık sisteminin üzerine düşeni yapması için uykuya ihtiyacı olduğu kesin. Herkesin uyku ihtiyacı farklıdır ancak çoğu insan için, eğer 7 saatten az uyuyorsanız vücudunuzu hastalıklarla savaşmasını önleyerek hasta olma riskinizi artırıyorsunuz.

-Susuz kalmayın

Cildiniz dışında vücudunuzun ana koruyucu yüzeyleri hep salgı üreten yerlerdir yani ıslaktır. Gözleriniz, ağzınız, burnunuz, akciğerleriniz, mide ve bağırsaklarınızın hepsi koruyucu bir tabaka üretmek için sulu bir çözelti kullanır. Bu tabaka, vücuda girmeye çalışan her tür istilacıyı kapana kıstırarak yok olmalarına veya dışarı atılmalarına katkıda bulunur. Eğer yeterli su içmiyorsanız araştırmalardan elde edilen kanıtlar enfeksiyona daha fazla yatkın olabileceğinizi öne sürüyor.

-Grip aşısı olun

Grip aşısı hakkında çok fazla şey duymuş olabilirsiniz, ama bu aşı gerçekten işe yarıyor. Her zaman kusursuz bir şekilde virüsü taklit etmese de çoğu zaman hastalığın etkisini yumuşatmaya yardımcı olarak vücudun atağa geçip gribi normale göre çok daha hızlı bir şekilde uzaklaştırıyor. Bazı insanlar aşıya hafif bir reaksiyon gösterir ancak grip aşısından grip olmazsınız. Ayrıca kimsenin size gelip de grip olmanın o kadar da kötü bir şey olmadığını söylemesine izin vermeyin. Grip birçok insanı hastanelik ediyor ve her yıl binlerce ölüme neden oluyor.

-Etrafınızdaki yüzeyleri dezenfekte edin.

Sık kullanılan ve ortak kullanılan yüzeyler kirlidir ve kolayca enfeksiyon kapılan yerlerdir. Cep telefonu ekranı ve klavye gibi sık kullandığınız yüzeyler ile kapı kolu ve alet tutacakları gibi ortak temas edilen yerleri düzenli olarak dezenfekte etmeyi alışkanlık haline getirin.

-Tırnaklarınızı Kesin

Bir düşünsenize; gün boyu ne kadar çok şeye dokunuyorsunuz… Ellerinizi yıkıyor olabilirsiniz ancak tırnaklarınızın altını yıkamak pek de kolay değildir. Kir ve mikroplar genellikle tırnakların altında toplanır ve gün içinde ellerinizi kullanarak yaptığınız işlerde yayılır. Tırnaklarınızı kısa tutmak bu kaçak mikropları taşımanızı önler. Ayrıca tırnaklarınızı yemeyin çünkü bu bakterilerin doğrudan ağzınıza geçmesine neden olur.

-Stresle başa çıkın

Stres kısa vadede zararlı olmasa da uzun vadeli stres bağışıklık sisteminize baskı uygulayarak vücudunuzun enfeksiyonla etkili bir şekilde savaşmasını engeller. Deşarj olma yolları bulmanız sağlığınızı korumanız ve hastalıklardan uzak durmanız için çok önemlidir.

-Ortak kullanılan yüzeylere dokunmayın

Ortak kullanılan yüzeyler çok kirlidir. Başkalarının elle dokunduğu yüzeylere dikkat edin. Kapı açıp kapatırken kıyafetiniz veya kolunuzla ya da kağıt havluyla dokunun. Restoranlarda tepsi gibi servis gereçlerini tutarken peçete kullanın. Başkalarının dokunduğu yüzeylere dokunmaktan ne kadar uzak durursanız hastalıklardan da o kadar uzak durursunuz.