Varisli damarlar, derinin alt tabakasının zarar görmesiyle şişer ve kanla dolar. Damarlar, kanı kalbe geri taşıyan kan damarlarıdır. Arterler kanı kalpten vücudun geri kalanına taşırlar. Varisli damarlar genellikle bacaklarda oluşur. Varis vakaları, damarların duvarlarındaki kalıtsal bir zayıflık ya da kanın birikmesini engelleyen damar içindeki valflerle ilgilidir. Bugünkü yazımda varisle ilgili merak edilenler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kimlerde Daha Sık Görülür?

Hamilelik, varisli damarların oluşumunun bir diğer nedenidir. Hamilelikte kan hacmi yükselir ve damarların genişlemesine neden olur. Ayrıca, ayakta durmayı gerektiren garsonluk, hemşirelik gibi mesleklerde çalışanlar, çalışırken bacak damarlarını ve valfleri zorlayabilir. Bu durum basınca bağlı damar ve valf hasarı riskini arttırır. Sıkı giysiler giymek bacaklardaki kan akışını yavaşlatabilir ve varis damarları riskini artırabilir.

Varisli damarlar kadınlarda daha yaygındır. Ayrıca obez olan insanların varisli damarlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Varisli damarlar, önceki kan pıhtılarına bağlı olarak bir veya iki bacaktaki derin venlere zarar verebilir, bazen kronik venöz yetmezliğe yol açabilir. Bu olduğunda, damarlar kanı kalbe doğru etkili bir şekilde hareket ettirme yeteneklerini kaybeder. Bu durum ciddi bacak şişliklerine, cilt yaralarına veya ülserlere neden olabilir.

Varisin Bu Belirtilerine Dikkat!

Varisli damarlar genellikle bacağın iç kısmında, ayak bileklerinde ve baldırın arkasında bulunur. Etkilenen damarlar mavi, şişmiş veya gerilmiş, kıvrılmış veya bükülmüş olarak görünür.

Bazı insanlarda, varisli damarlar hiçbir belirti göstermez. Ancak diğer insanlarda bu aynı olmayabilir ve aşağıdaki bir veya bir kaç belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Bacaklarda devamlı ağrı,
  • Bacaklarda basınç veya ağırlık hissi,
  • Şişmiş ayak ve ayak bilekleri,
  • Hasar görmüş damarların yakınında oluşan kaşıntı.

Tromboz Nedir?

Kronik venöz yetmezlik vakalarında, damardan kan akışının yavaşlaması, kuruluk, döküntü veya kahverengimsi renk değişikliği ve açık yaralar (ülserler) dahil olmak üzere lokalize deri değişikliklerine yol açabilir. Yavaş kan akışı, etkilenen damarın içinde pıhtı oluşmasına sebep olur. Bu duruma tromboz denir.

Varis Teşhisi

Doktorunuz belirtileri ve varis damarları hakkındaki aile geçmişinizi sorucaktır, ayrıca yaşam stilinizi, özellikle ayakta durduğunuz zamanları. Doktorunuz varisli damarları fiziksel muayene ile kolayca teşhis edebilir.

Varisli damarlar uzun vadeli problemdir, belirtiler gelip geçebilir. Eğer hamileyseniz ve varisli damarlarla ilgili problem yaşıyorsanız, belirtileriniz çocuğunuzun doğmasıyla birlikte düzelebilir. Ama varisli damarlar tamamen kaybolmaz, belirtileri tekrar diğer doğumlarınızda yaşayabilirsiniz.

Aile Geçmişi Varis Riskini Arttırıyor

 Varisli damar rahatsızlığını önlemek için ideal kilonuza sürdürebilir ve uzun süreli ayakta duracağınız durumlardan kaçınabilirsiniz. Eğer bu önleyici tedbirlerle bile, bu durum aile geçmişinizde varsa, varisli damarlara sahip olma riskiniz artabilir.

Eğer varisli damarlarınız varsa, periyodik olarak uzanarak veya bacaklarınızla göğsünüzün seviyesinin üzerine çıkarak semptomun ilerlemesini önleyebilirsiniz. Bazı doktorlar uzun süre ayakta olan hastalar için varis çorapları kullanmanızı tavsiye eder.

Varis Tedavisi

 Varisli damarların hafif semptomlara sahip olan olan çoğu insan için tedavi şartları aşağıdaki gibidir.

  • Gün boyunca periyodik olarak bacakları kaldırmak ve desteklemek
  • Varis çorapları giymek

Deriye yakın varisli damarlar için kalp ve damar cerrahları skleroterapi veya lazer tedavisi uygulayabilir. Skleroterapi, etkilenen damarın tahriş edilmesini içererek, damarın yaralanmasına ve kapanmasına neden olur. Lazer tedavisi en küçük varisli damarlar için etkili olabilir.

Varisle ilgili farklı bir yazıma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.