Varis, estetik görünümün yanı sıra ayaklarda yanma, derinden hissedilen bacak ağrıları, zonklama, karıncalanma ve kramplara sebep olan genellikle kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Türkiye’de 20 ile 70 yaş arasındaki insanların en az yüzde 50’sinde görülen varis hakkında bilmeniz gerekenler bugünkü yazımda…
Varisli damarlar zayıf valflerden kaynaklanır.
Arterler ve kılcal damarlar kalbe oksijen bakımından zengin bir kan verirken damarlar kanınızı kalbinize geri döndürür. Yerçekimine karşı pompalandığı için bacaklarındaki damarlar daha fazla çalışmak zorundalar. Valfler yalnızca tek yönlü olarak tasarlanmıştır, ancak valfler zayıfsa veya hasar görürse, kan akımı geriye doğru akar ve kanı damarlarınıza toplarlar, böylece varis damarlarında gördüğünüz şişlik oluşur.
Kalıtım en büyük risk faktörüdür.
Varis hakkında bilmeniz gerekenler: varisli damara sahip olma ihtimalinizi artırabilecek birçok faktör olsa da en önemli neden genetiktir. Diğer risk faktörleri arasında obezite, yaşlanma ve gebelik bulunur. Çünkü hamile ilken vücut bebeği desteklemek için % 50’ye kadar daha fazla kan üretmektedir.
Varisli damarlar sadece bacaklarında ortaya çıkmaz.
Varisli damarlar, vücut ağırlığının ve yerçekiminin doğal basıncı nedeniyle en sık bacaklarda görülürken, vücudun diğer bölümlerinde farklı biçimleri görülebilir. Yüz ve boyunda telenjiektaziler ve venöz göller yaygındır; örümcek damarları ise çeşitli vücut bölümlerinde ortaya çıkabilir. Hemoroid-anüs çevresindeki genişleyen damarlar bile variköz damar türüdür.
Yaşam tarzı değişiklikleri varis riskini azaltabilir.
Kontrolünüz dışında gelişebilecek pek çok risk faktörü vardır, ancak sağlıklı bir kilo vermek, veya uzun süre ayakta durmamak varisli damarlara sahip olma şansınızı azaltabilir. Uzmanlar, beli veya üst bacağı sıkı saran kıyafetlerden ve uzun süre yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmamızı öneriyor. Her ikisi de kan dolaşımını etkileyebiliyor.
Varisli damarlar hem görünüş olarak hem de sağlık açısından rahatsız edici olabilir.
Bazıları sadece varisli damarlarının görünümünden rahatsız olsa da, bazen damarlar insanı rahatsız hissettirebilir. Başlıca belirtiler ağrı, yorgunluk hissi, şişme, kaşıntı, yanma, uyuşma, kramp ve huzursuz bacaklardır. Her varisli damar tedavi gerektirmez, ancak damarlarınız şişmiş ve derinizde yaralar oluşmuşsa, günlük faaliyetlerinizi etkiliyorsa veya kanama başladıysa kesinlikle bir doktora görünmelisiniz.
Bir çok tedavi seçeneğiniz var.
Genel veya lokal anestezi altında yapılan varisli damarların cerrahi olarak çıkarılması işlemi artık son teknoloji aletlerle başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. En yaygın teknikler, ısıya dayalı tedavilerdir; burada, radyo frekans enerjisi veya lazer enerjisi ile damarı kapatmak ve zamanla vücuda karışan damarı yok etmek için kullanılır.
Varisle ilgili farklı bir yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.