Coronavirüs hakkında daha çok şey biliyoruz; nasıl bulaştığını, kendimizi nasıl koruyacağımızı, dışarı çıkarken almamız gereken önlemleri… Tüm bildiklerimize rağmen hala yeni vaka sayılarının yüksek olması tedirgin edici.
Geçtiğimiz üç buçuk ayda COVID-19 ile mücadele ettik. Mücadele bitmiş değil, hala devam ediyoruz. Ancak hem normalleşme sürecinin başlaması hem de yaz aylarının gelmiş olması bu mücadeleyi bir nebze sekteye uğrattı.
Kısıtlamaların kontrollü olarak kaldırılması planı oluşturulurken Temmuz ayına gelindiğinde vaka sayılarının şu ankinden daha düşük olması hedefleniyordu. Maalesef virüsün yayılması beklenen seviyede azalmadı. Kâğıt üzerindeki rakamlar azalmayı gösteriyor, evet; yeterli mi, hayır.
Coronavirüs Türkiye’ye ilk sıçradığında yayılım hızı bir noktada anlaşılabilir şekilde ilerledi. Yeni coronavirüs hakkında yeterli bilgi sahibi değildik, sonradan aslında yeterli olmadığını gördüğümüz önlemlerle idare etmeye çalıştık. Ancak artık coronavirüs hakkında daha çok şey biliyoruz; nasıl bulaştığını, kendimizi nasıl koruyacağımızı, dışarı çıkarken almamız gereken önlemleri biliyoruz. Tüm bildiklerimize rağmen hala yeni vaka sayılarının yüksek olması biraz tedirgin edici doğrusu. Ya bazı noktalarda doğruyu bulamadık ya da virüsü yeterince ciddiye almıyoruz. Umarım sorun virüs hakkındaki doğruların henüz bulunamamış olmasıdır. Yoksa virüsü ciddiye almamak felaket getirebilir.
3 Yeni Semptom Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi COVID-19 belirtileri listesini güncelledi. Listeye üç yeni belirti eklendi. Ateş veya titreme Öksürük Nefes darlığı Yorgunluk Kas veya vücut ağrıları Baş ağrısı Tat ve koku duyusu kaybı Boğaz ağrısı Tıkanıklık veya burun akıntısı Mide bulantısı ya da kusma İshal |
Coronavirüsü ciddiye alın
Virüsün ne kadar hızlı yayılabildiğini hep birlikte gördük. Kısaca hatırlatmak istiyorum;
-11 Mart’ta ilk vaka bildirildi.
-17 Mart’ta COVID-19 nedeni ile ilk ölüm gerçekleşti ve toplam vaka sayısı 98’e çıktı.
-22 Mart’ta ölenlerin sayısı 30 oldu ve 1.236 yeni vaka belirlendi.
-27 Mart’ta ölenlerin sayısı 92’ye, virüse maruz kalanların sayısı da 6 bin 698’e çıktı.
-31 Mart’a gelindiğinde coronavirüs toplamda 214 can almış ve 13 bin 531 kişiyi enfekte etmişti.
-Nisan ayı içinde 2 bin 981 kişi COVID-19’a teslim oldu, 106 bin 695 yeni vaka belirlendi.
-Mayıs ayında 1.305 ölüm gerçekleşti, 42 bin 377 yeni vaka tespit edildi.
-Haziran ayında 587 kişi hayatını kaybetti ve 36 bin 329 kişiye virüs bulaştı.
-5 Temmuz itibariyle toplam 5 bin 225 kişi COVID-19’a yenik düştü, 205 bin 758 kişi de coronavirüs ile karşılaşma şanssızlığını yaşadı.
Nisan ayındaki ani artış tecrübesizlik olarak görülebilir. Mayıs ve Haziran aylarında azalma olsa da rakamlar tedbirsizliğe işaret ediyor. Coronavirüs ciddiye alınmaz, tedbirli davranılmazsa, virüsün yeniden hızla yayılmaması için hiçbir sebep yok.
Antidepresan ilaç kullanımı arttı![]() COVID-19 salgınının getirdiği stres psikolojik sorunları fazlasıyla tetikledi. Zihinsel hastalıkları tedavi etmede kullanılan antidepresan ilaçlar için hazırlanan reçete oranı yüzde 20’den fazla arttı. Hatta bu artış Amerika’da bazı ilaçların stoklarının tükenmesine ve piyasada bulunamamasına sebep oldu. |
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.