Kuş gribi, domuz gribi ve at gribi derken yıllar içinde grip virüsü farklı şekillerde karşımıza çıktı. Özellikle 2000’li yılların başından bu yana kış aylarını korkuyla geçirmemize sebep oluyor. Bu korku yersiz değil. Zira her yıl dünya genelinde ortalama 400 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor.

Grip mevsiminin tam da ortasındayız. Her kış grip olmak bazıları için sıradan bir durum olsa da bu yıl işler farklı seyrediyor. Uzmanlara göre son on yılın en kötü grip mevsimi yaşanıyor. Hatırlarsınız 2017-2018 yıllarında grip oldukça ölümcül bir hal almıştı. Bu yıl ki grip sezonunun da en az iki sezon öncesi kadar şiddetli olacağı tahmin ediliyor. Öyle ki, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi Ekim ayından bu yana sadece Amerika’da 7 milyona yakın kişinin gribe yakalandığını ve bunların yaklaşık 3 bininin gribe bağlı semptomlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

    Grip virüsüne karşı savunmasız gruplar:

0-4 yaş arası çocuklar

65 yaş üstü yetişkinler

Huzurevi veya bakım merkezi gibi tesislerde yaşayanlar

Hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

Kronik bir hastalığı olanlar

Aşırı kilolu olanlar

Bu rakamlara bakıldığında bu grip sezonunun çok da iyi haberlerle geçmeyeceğini söyleyebilirim. Ülkemizde de grip virüsü nedeniyle hastaneye başvuru sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Eğer hala grip aşısı yaptırmadıysanız çok geç değil. Bir öngörüye göre Ocak ve Şubat aylarında da salgınlar şiddetli bir şekilde devam edecek.

Grip virüsleri sürekli olarak değişiyor. O yüzden geçmişte geçirdiğiniz grip ile tekrar yaşayacağınız grip aynı özelliklerde olmayabilir. Bu defa farklı ve istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Gribi Tanıyın

Soğuk algınlığı ile karıştırılan grip genellikle birden ortaya çıkar ve şiddetli olur. Yüksek ateş, kas ağrıları, burunda akıntı veya tıkanıklık, boğaz ağrısı, öksürük, titreme terleme, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerin bir kısmı veya tamamı gribe yakalanmış kişilerde görülebilir.

Sağlıklı insanlar genellikle virüs geçtikten sonra bu belirtilerden kurtulur. Ancak komplikasyon riski yüksek olanlar için ölüme sebep olabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Sinüs ve kulak enfeksiyonları, zatürre, bronşit, astım krizleri ile kalp, beyin veya kas dokuları iltihabı, çoklu organ yetmezliği ve kalp hastalığı gibi durumların kötüleşmesi grip virüsünün tetikleyebileceği durumlardan.

Eğer herhangi bir hastalığınız varsa ve grip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmanızda fayda var. Özellikle üç günden fazla süren yüksek ateş, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı, sürekli öksürük, aşırı balgam ve baş dönmesi gibi belirtiler görmeniz halinde doktora görünmek için hiç vakit kaybetmeyin.

   

                              Hastalarla dolu bir evde sağlıklı kalmak için;

Kendinizi korumaya grip aşısı olarak başlayın.

Kullandığınız eşyaları kimseyle paylaşmayın. Özellikle, bardak, mutfak eşyaları, diş fırçası vb.

Paylaşmak zorunda olduğunuz eşyaları temizleyin. Havlu, uzaktan kumanda, elektronik eşyalar, kapı kolları, oyuncaklar vb.

Düzenli ve doğru şekilde ellerinizi yıkayın.

Ellerinizi ağız, burun ve göz çevresine dokundurmayın. Evinizde hasta biri varsa temizlik yaparken eldiven giyin.

Ellerinize dezenfektan uygulayın.

Evinizi havalandırmayı ihmal etmeyin.

 

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.