Aile Sağlığı
Salgın Devam Ediyor

Tarih:
7 ay önceon

Normalleşme sürecinin daha ne kadar devam edeceği bize bağlı. Ne kadar tedbirli olursak o kadar çabuk normale döneriz.
“Coronavirüs Türkiye’ye sıçradığından beri başta Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ve tüm sağlık çalışanları gece gündüz demeden çalıştılar. Haftalar süren çalışmaların, alınan önlemlerin ardından nihayet yeni vaka sayıları düşmeye başladı…” Bu yazının devamında “COVID-19 artık hayatımızda yok” demek isterdim. Maalesef, “Kısıtlamaların kalkmaya başlamasıyla birlikte dikkatsizlik ve tedbirsizlik vaka sayılarında yeniden artışa neden oldu.” diyebiliyorum.
Mayıs sonu itibariyle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmayacağı duyurulduğunda doğrusunu söylemek gerekirse insanların bir anda tedbiri elden bırakmalarını beklemiyordum. Bugün geldiğimiz noktada vaka sayıları, yoğun bakıma yatan ve entübe hasta sayıları artıyor. İyileşen hasta sayısı yeniden yeni vaka sayısının altına düştü. Bir sağlık çalışanı olarak maskesiz dolaşanlara, sosyal mesafeyi hiçe sayanlara sormak istiyorum; bu güne kadar yaptığımız tüm fedakârlıklar boşuna mıydı?
Daha önceki yazılarımda da sıkça COVID-19 hakkında çok az şey bildiğimizi belirtmiştim. İçinde bulunduğumuz tabloya bakarak bildiklerimize bir yenisini daha ekleyebiliriz, havaların ısınması coronavirüsün etkisini azaltmıyor.
Salgın sona ermedi, tüm korunma kuralları uygulanmaya devam etmeliyiz. Evet, havalar ısındığı için maske kullanmak bunaltıcı olabilir. Evet, sosyalleşmeden yaşamak insanlar için zor olabilir. Daha birçok sebep sıralanabilir, ancak hiçbir sebep sevdiklerimizin ya da bir yabancının hayatını tehlikeye atma nedeni olamaz.
İkinci dalga ‘Geliyorum’ diyor
Amerikan Hastalık Kontrol merkezine göre son beş ayda Amerika’da gerçekleşen ölümlerin önümüzdeki bir aylık sürede iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Nedeni de son haftalarda toplumsal olayların artması, yani sosyal mesafe ihlali. Bir an önce tedbirli davranmaya geri dönmezsek aynı olasılık Türkiye için de söz konusu olabilir. Öte yandan normalleşme sürecinin daha ne kadar devam edeceği bize bağlı. Ne kadar tedbirli olursak o kadar çabuk normale döneriz. Yetkililerin sokağa çıkma yasağı ya da başka kısıtlamalar getirmesini beklemeye gerek yok. Bireysel olarak alınan önlemler COVID-19’a karşı en etkili yöntem.
Sürekli tekrarlandığı gibi, önlem almaktan vazgeçmeyin. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın. Her nerede olursanız olun insanlarla aranıza 2-3 adım mesafe koyun. Kapalı ve kalabalık alanlar yerine açık ve tenha alanları tercih edin. Unutmayın ki açık alanlarda da virüsün bulaşma ihtimali var, maskenizi takmadan evden çıkmayın. Yanınıza mutlaka dezenfektan alın. Kapalı bir ortamda uzun süre kalıyorsanız, ortamı sık sık havalandırın. Kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın. Bol sıvı tüketin. Tokalaşmayı, sarılmayı bir süre daha erteleyin. Ellerinizi yüzünüzde herhangi bir yere sürmeden önce ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Bu kurallara uyulduğu müddetçe sokağa çıkma ya da seyahat kısıtlamalarına gerek kalmadan da normalleşme sürecini yürütebiliriz.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
Aile Sağlığı
Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı Olacak Öneriler

Tarih:
5 ay önceon
27 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Pandemi sürecinde bozulan uyku düzeninizi düzeltmeniz için bu öneriler size yardımcı olabilir.
Birçok insan COVID-19 sürecinde günlük yaşamın bozulması, evden çalışmak, daha az doğal ışık almak, belirli bir programı takip etmemek ve stres gibi nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşamaya başladı.
Bu oldukça yaygın bir sorun. Ancak uzmanların bu önerileri ile uyku sürecinizi düzenleyebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile Sağlığı
Böbrek Taşını Önlemenin 7 Yolu

Tarih:
5 ay önceon
24 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Böbrek taşı ağrısı çekmemeniz için bazı öneriler derledik.
Böbrek taşı oluşumundan ve tekrarlamasından korunmak mümkün.
Bu önerilerimizi mutlaka uygulayın.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.
Anksiyete hayatın bir parçasıdır ve herkesin hayatında bazen kontrolü ele alabilir. Hatta bazıları tüm hayatlarını endişe içinde geçirebilir. Bazıları da özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ilk kez endişe ve kaygı içinde yaşamayı deneyimliyor olabilir.
Anksiyete kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de sanıldığı kadar korkutucu değil. Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Uzun Süren Öksürükten Kurtulun

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları

Covid-19’a Odaklanıp Gribi Unutmayın

Hayatın Ritmi 82. Bölüm – Koku ile Ölüm Arasındaki Bağlantı

Hayatın Ritmi 68. Bölüm – Doğru Maske

Hayatın Ritmi 70. Bölüm – Meme Kanseri Teşhisi ve Tedavisi – Mamografi

Hayatın Ritmi 73. Bölüm – Çocuklarda Kabızlık ve Nedenleri

Hayatın Ritmi 69. Bölüm – Türk Mutfağı ve Mikrobiyata İlişkisi

Covid-19 Kalıcı Beyin Hasarına Neden Olabiliyor

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları

Hayatın Ritmi 82. Bölüm – Koku ile Ölüm Arasındaki Bağlantı

Hayatın Ritmi 81. Bölüm – Covid-19 ve Koku İlişkisi

Hayatın Ritmi 80. Bölüm – Kalp ve Covid-19 Arasındaki İlişki – Kalp Hastalıkları
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta6 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları4 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme4 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar5 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar5 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta5 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı5 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Cilt Bakımı5 sene önce
Güzel Bir Cilt Herkesin Rüyası