Parlak bir cildin sırrı yediklerinizde saklı ve genç görünmek herkesin hayali. Bunun için birçok farklı yol var; estetik dokunuşlar, kremler, maskeler ve daha onlarca başvurulabilecek yöntem. Bunların neredeyse tamamı cilde dışarıdan müdahale gerektiriyor. Tabi ki cilt bakımı önemli ama dış görünüşün değişimi içerden başlamalı. Nasıl mı? Tabi ki doğru beslenmeyle.

Cildinizin daha genç, taze ve parlak görünmesi için su çok önemli, gün içinde susamayı beklemeden su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Beslenmenize taze sebze meyveleri ekleyin ve yeterli miktarda tükettiğinizden emin olun. Uykunuzun düzenli ve yeterli olmasına özen gösterin ve tabi ki egzersizi ihmal etmeyin. Zaten bunları yapıyorsunuz, ama yine de bir sonuç elde edemiyor musunuz? O zaman beslenmenize eklediklerinizin yanında bir de beslenmenizden çıkarmanız gerekenlere bakalım. Evet, cilt güzelliğinizin düşmanı bazı yiyecek ve içecekler de var.

Kahve türevleri

Karamel, krema gibi ürünler eklenerek çeşitlendirilen ve çoğu zaman güne başlamak için tercih ettiğiniz kahve çeşitleri maalesef cildinizin düşmanlarından biri. Orta büyüklükteki bu tür bir kahve karışımında 40 ila 85 gram arasında şeker bulunabiliyor. Bu tür kahveleri her gün tüketiyorsanız eğer, bu alışkanlık ‘ileri glikasyon son ürünleri’ne (İGS) neden olabilir. Yani, aşırı şekere maruz kalmanın bir sonucu olarak, gençlikle ilişkilendirilen kolajen ve elastin gibi proteinleri hasara uğratabilir.

Kırmızı et

İGS bazı gıdalarda da bulunuyor. Hayvansal kaynaklı yüksek yağ içeren bazı protein kaynakları zararlı İGS’lerin ana kaynağıdır. Bunlar aşırı şekere tüketimine benzer şekilde enflamasyon ve oksidatif stresi tetikleyebilir. Sığır eti, protein kaynakları arasında en fazla İGS’ye sahip olanı. Bir de kızartarak ya da ızgarada pişirerek tüketiyorsanız fazladan İGS oluşumuna neden oluyorsunuz demektir. Tabi ki kırmızı eti hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekmiyor, pişirme yöntemini değiştirmeniz yeterli. Haşlama veya buharda pişirme gibi yöntemler İGS sayısını önemli ölçüde azaltır.

Hazır çorbalar ve soslar

Hazır çorbalar, soslar ve salata sosları gibi ürünler gizli birer şeker kaynağı. Aslında tatlı değiller ama bu şeker içermediği anlamına gelmiyor. Hatta bu tür gıda bazlı çeşniler bir çikolatadan daha fazla şeker içerebiliyor. Olağan şekerli yiyecekleri hayatınızdan çıkarmış olsanız da, aklınıza bile gelmeyen gıdalardaki şeker oranı azımsanmayacak kadar yüksek. Bu da cilt için çok da tatlı olmayan yan etkilere sahip.
Öyle ki glikozun cilt üzerindeki etkisi 2011 yılında, Leiden Üniversitesi’nin yürüttüğü Uzun Ömür Çalışması ile ölçüldü. Çalışmada diyabetik olmayan denekler arasında daha yüksek oranda glikoz alanların olduklarından daha yaşlı göründükleri ortaya çıktı.

Paketli atıştırmalıklar

Kraker, cips ve bisküvi gibi yiyecekler tüketmek İGS oranını fazlaca arttırır. Trans yağ, yüksek oranda tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdaların tüketiminin vücudumuza zarar vermekten başka yaptığı bir şey yok.

Alkol

Vücudumuzun her parçasına olduğu gibi cildimize de zararı büyük. Alkol tüketimi antioksidan ağının koruma verimliliğini azaltır, bu da cildi UV ışığına karşı savunmasız bırakır. Ardından gelen güneş yanığı da cildin hızlı yaşlanmasına neden olur. Hatta melanom ve melanom dışı cilt kanseri riskini arttırabilir.

Tereyağı ve margarin

Kahvaltı sofranıza ya da yemeklerinize tereyağı ve margarin koymadan önce bir kez daha düşünmenizi öneririm. Zira yüksek oranda doymuş yağ alımı cilt kırışıklıklarına neden olabiliyor. Özellikle margarin tarzı yağlar oldukça fazla İGS içeriyor. Ev yapımı olması şartı ile tereyağı tüketebilirsiniz ama minimumda tutmanızda fayda var.

Kızarmış yiyecekler

Lezzetli ve yemesi zevkli. Ama bir de cildinize sorun. Trans yağlar deyim yerindeyse vücudunuzun baş düşmanı. Ticari olarak işlenmiş gıdalar ve kısmen hidrojene edilmiş pişirme yağlarının kullanımı, vücudumuza giren trans yağların baş sorumlusu. Fazla yağda kızartılan yiyeceklerin aşırı tüketimi zamanla cildin kolajen yapısına zarar verir. Ayrıca yapılan araştırmalar aşırı trans yağ alımının, cildi güneşin UV ışınlarına karşı savunmasız bırakabileceğini gösteriyor.

Daha genç görünen bir cilt için beslenmenizin yanında bu alışkanlıklarınızı da değiştirin.

-Yeterince uyumamak
-Sürekli stresli olmak
-Tütün ve türevleri kullanmak
-Günü hareketsiz geçirmek
-Aşırı bronzlaşma

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.