Dünya Sağlık Örgütü’nün, ‘2018 yılında yenilenecek Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases) Teşhis Kılavuzu’nda, bilgisayar oyunu bağımlılığı, ‘akıl hastalığı’ başlığı altında yer alacağı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü, her ne kadar salgın hastalıklar ve çözümleri konusunda ilaç kartellerinin yörüngesinde olduğu eleştirileri nedeniyle güvenilirliğini yitirmiş olsa da, örgütün oyun bağımlılığı konusundaki tespitleri, yeni çağın getirdiği yeni psikolojik hastalıklara da ışık tutuyor.
Oyun Bağımlılığı , Yaşam Kalitesini Nasıl Bozuyor?
Oyun bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi insanların yaşam kalitesini bozan, kişilerin ciddi şekilde zamanlarını alan bir bağımlılık. Ayrıca insanları yaşam alanlarından alıkoyan önemli bir davranış bozukluğu olmuş durumda. Bu nedenle de bir “hastalık” olarak kabul edilmesi gerekiyor.
Kişinin oyunu, zamanını ve yerini kontrol edebilmesi halinde oynamak bağımlılık sayılmaz. Ancak oyun kişiyi yönetmeye başlamışsa, kontrolü kişinin elinden almışsa o zaman bu bir bağımlılıktır.
Depresyon, aksiyete, bipolar bozuklukların çok sık görülmesinin yanı sıra obezite, sara nöbeti riski ve iskelet yapısında bozukluklara yönelik hastalıklara da neden olabileceği, artık bilinen gerçekler arasında.
OYUN KARAKTERİNDEN ETKİLENEN ÇOCUKLAR
Özellikle gençler, kendi kişiliklerini oluşturmaya çalıştıkları dönemde oynadıkları oyunlardan etkileniyor, oyunda şekillendirdikleri karakterlerin kişiliğine zamanla bürünmeye başlıyorlar. Bu da kendilerini doğal olmayan bir ortamda, doğal olmayan davranış tutumları sergilemelerine ve bu tutumlarını gerçek hayata da yansıtmalarına neden oluyor.
ANNELER VE BABALAR DİKKAT!
Oyun bağımlılığı, hemen hemen tüm yaş gruplarında görülebiliyor. Ebeveynlerin çocuklarını avutmak için ellerine tutuşturdukları akıllı telefon ve başına oturttukları bilgisayarda tek başlarına bırakıldıklarında kök salıyor.
OYUN OYNAMAK HER YAŞTA GÜZELDİR
Binlerce yıl öncesine dayanan, zeka oyunlarıyla başlayan ve bilgisayar-konsol-akıllı telefonlarla devam eden oyun aktivitesi, her yaşa hitap eden, özellikle yaşların zihinlerini uyanık tutan insani bir ihtiyaç. Ancak gerçek hayattan kopulmadığında, gerçek kişiliklerden uzaklaşılmadığında.
Haberimizin kaynağı olan ensonhaber.com sitesinde bu ve bunun gibi diğer sağlık haberlerinin bulunduğu bölüme buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.