‘Su içsem yarıyor’ cümlesi gerçekten de doğru bir cümledir. Bazı insanlara su içse bile yararken, diğerleri için aynı durum söz konusu olmayabilir. Bunun sebebi metabolizma tiplerinin farklı olmasıdır.

Yanlış okumadınız! Herkesin metabolizması, çeşitli gruplar dahilinde birbirinden farklıdır. Eminim hepiniz ‘Su içsem yarıyor’ diye yakınan birini duymuşsunuzdur. Şimdiye kadar bu gibi ifadelerin sadece birer bahane olduğunu düşündüğünüzden de eminim. Oysa durum ciddi! Son yıllarda bilim adamlarınca yürütülen bir çalışma, bu konuda adeta yepyeni bir pencere açtı. Kan grubu ve vücut tipi gibi hayatımız boyunca taşıyacağımız özellikler, doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz değişmezlerdir.

ÜÇ TİP METABOLİZMA VAR

Yapılan bu yeni araştırmaya göre, doğduğumuz andan itibaren taşıdığımız bir diğer değişmez özelliğimiz de metabolizma tipimiz! Yani herkesin belirli gruplar dahilinde birbirinden farklı metabolizma şekli var. Aynı yiyecek kimini daha canlı ve sağlıklı gösterirken, kimini daha yorgun ve olduğundan yaşlı gösterebilir. Kimi yiyecekler, bazı insanları etkilemezken kimine kilo aldırabilir! Yapılan çalışmalar sonunda, insanların sahip olabilecekleri üç tip metabolizma varlığı tespit edilmiş. Bunlar A, B ve C olarak isimlendirilmiş. Her bir tipe sahip kişinin farklı yağ, protein ve karbonhidrat miktarı içeren bir diyet programına ihtiyacı var. Hangi tip metabolizmaya sahip olduğunuzu, yeme alışkanlıklarınıza göre belirleyebilir, böylece size uygun diyeti seçebilirsiniz. O halde hangi tip metabolizmaya sahip olduğunuza bakalım

A TİPİ METABOLİZMA

Eğer A Tipi metabolizmaya sahipseniz, tuzlu yiyecekleri seviyorsunuz demektir. Patates cipsi ve benzer tuzlu tatlardan vazgeçemiyorsanız bu gruptasınız! A Tipi metabolizmaya sahip kişiler, depresyona yakın özellikler göstermeye meyillidirler. Sık sık yüksek kaygı ve sıkıntı hissetmeleri, yedikleri tuzlu yiyeceklerin vücutlarında gösterdiği reaksiyonlardan biridir. A Tipi metabolizmaya sahip kişiler aynı zamanda, iştahlı, konuşkan ve sempatiktirler.

  • İştahlı mısınız?
  • Yağlı ve tuzlu yiyecekler mi tercih ediyorsanız?
  • Ruh haliniz depresyona meyilli mi?
  • Konuşkan ve dışa dönük bir kişiliğiniz mi var? Yukarıda sıraladıklarıma ‘Evet’ cevabı verdiyseniz, A Tipi metabolizmaya sahipsiniz demektir. O halde, bu grupta olduğunu düşünenlerin neler yapması gerektiğine bir bakalım.

NASIL BESLENMELİSİNİZ ?

A Tipi metabolizmaya sahip kişiler; protein ve yağları, karbonhidrata oranla çok daha hızlı ve etkin yakarlar. Yağlı ve tuzlu yiyecekler istiyor olmanız, aslında vücudunuzun proteine ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Bu sebeple A Tipi’ne sahip kişilerin öğünlerinde protein miktarı fazla, yağ ve karbonhidrat miktarı ise az olmalıdır. Diyetinizi belirlerken, bir öğünlük tabağınızda olması gereken protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına bakacak olursak,

  • Yüzde 50 protein
  • Yüzde 30 yağ
  • Yüzde 30 karbonhidrat A Tipi metabolizmaya sahip kişiler, az yağlı ya da yağsız et tercih etmeliler. Et tercihi yaparken yağsız olanlarını seçmek, protein miktarın artırırken yağdan zayıf beslenmenizi sağlar.

B TİPİ METABOLİZMA

Eğer B Tipi metabolizmaya sahipseniz, şekerli yiyecekleri seviyorsunuz demektir. Şekerlemeler, dondurma, kek ve benzer gıdalar adeta vazgeçemedikleriniz arasında yer alır. Devamlı şekerli gıdalar tüketme istek ve ihtiyacı aslında vücudunuzun şeker değil karbonhidrat istediği anlamına gelir. B Tipi metabolizmaya sahip kişiler, iştahsızdırlar. Genelde bağımlılık derecesinde kafeine düşkün olurlar. Kişisel özellikleri arasında, kararlılık ve grup çalışmalarında uyum gözlemlenir. Özellikle yoğun hayat temposuna sahip B Tipi kişiler, diğerlerine oranla daha çabuk stres yüklenirler.

  • İştahsız mısınız?
  • Tatlıya düşkün müsünüz?
  • Hassas biri misiniz?
  • Hırslı biri misiniz?
  • Kafein bağımlısı mısınız?
  • Fazla kilolarınızdan şikayetiniz mi var? Yukarıda sıraladıklarıma ‘Evet’ cevabı verdiyseniz, B Tipi metabolizmaya sahipsiniz demektir. O halde, bu grupta olduğunu düşünenlerin neler yapması gerektiğine bir bakalım.

NASIL BESLENMELİSİNİZ ?

Eğer B Tipi metabolizmaya sahipseniz, günlük diyetiniz, yağ ve proteinden fakir, karbonhidrattan zengin olmalı. Meyve, sebze ve tam tahıllılar; B Tipi kişiler için mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardır. Diyetinizi belirlerken, bir öğünlük tabağınızda olması gereken protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına bakacak olursak;

  • Yüzde 70 karbonhidrat
  • Yüzde 20 protein
  • Yüzde 10 yağ B Tipi metabolizmaya sahip kişiler, karbonhidrattan zengin beslenmeye dikkat ederken, diyetlerine mutlaka kahverengi pirinç, tam tahıllılar ve kepekli ekmek eklemeliler. Bu gruba dahil kişiler, proteinden tamamen yoksun beslenmek yerine düşük proteinli diyetler uygulamalılar. Beyaz et (tavuk ve balık eti), kesinlikle tercih edebilecekleri arasında yer alıyor. Pisi balığı, B Tipi metabolizmaya sahip kişilere tavsiye edilen balıklar arasında sayılabilir.

C TİPİ METABOLİZMA

Metabolizma tipini belirlerken arada kalanlar yani hem tuzlu, hem de tatlı sevenler; C Tipi metabolizmaya sahiptirler. Bu gruba dahil olanlar, dalgalı iştaha sahiptirler. Zaman zaman iştahları açık, zaman zaman iştahsızdırlar. Kişisel özellikleri arasında depresyona ve strese yatkınlık gözlemlenirken, vücutlarında kronik ağrılara da rastlanır. B Tipi metabolizmaya sahip kişilere oranla daha az kilo problemi yaşarlar.

  • İştahınız dalgalı bir seyir mi izliyor?
  • Hem tatlı, hem de tuzlu tatlar mı seviyorsunuz?
  • Genelde yorgun mu hissediyorsunuz?
  • Depresyona meyilli ve stresli misiniz?
    Ağrılardan şikayetçi misiniz? Yukarıda sıraladıklarıma ‘Evet’ cevabı verdiyseniz, C Tipi metabolizmaya sahipsiniz demektir. O halde, bu grupta olduğunu düşünenlerin neler yapması gerektiğine bir bakalım.

NASIL BESLENMELİSİNİZ ?

Hem tatlı, hem de tuzlu yiyeceklerden hoşlanıyor olmanız; vücudunuzun protein, yağ ve karbonhidrata aynı oranda ihtiyaç duyduğunu gösterir. Diyetinizi belirlerken, bir öğünlük tabağınızda olması gereken protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına bakacak olursak;

  • Yüzde 33 protein
  • Yüzde 33 yağ
  • Yüzde 33 karbonhidrat C Tipi metabolizmaya sahip kişiler, yağdan tamamen fakir beslenmemeliler. Dolayısıyla yiyeceklerini yağsız olanlardan ziyade az yağlı ve tam yağlı olanların bir karışımı halinde belirleyebilirler. Protein ağırlıklı beslenirken de hem beyaz, hem de kırmızı eti diyetlerine dahil etmeliler. Karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için hem tam tahıllı alternatifler, hem de nişasta içeren sebzeler diyete dahil edilebilir. Tatlı patates, muz, yüzde100 buğday ya da kepekli ekmekler tercih edebilecekleriniz arasında yer alıyor. Metabolizma tipinizi belirleyebildiyseniz; protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat ederek beslenin.

Metabolizma hızlandırıcı ve yavaşlatıcı besinlerden bahsettiğimiz bir başka yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.