Maskeyi doğru kullanmak sadece ağız ve burunu kapatmakla sınırlı değil. Maskeyi takıp çıkartırken ellerin temiz olması gerekiyor. Kullanılan süre boyunca da maskeye dokunulmamalı. Maske nefes almaya engel olmadan yüzün yanlarına tam olarak oturmalı.
Salgının başından itibaren bir türlü aşamadığımız bir durum var. Bazılarımız maskeleri doğru kullanmayı bir türlü beceremiyor. Maskeler genellikle çene altında tutuluyor ama bileğine ya da koluna takan, elinde tutan, arka cebinde taşıyan kısacası ağız ve burunu kapatmak dışında türlü şekillerde kullananların sayısı da az değil. Bunu her gün görüyoruz.
Dünyadaki tüm sağlık kuruluşları, coronavirüsün yayılmasını önlemek için ısrarla maske kullanılmasını önermeye devam ediyor. Ancak nedendir bilinmez, maske insanlara dayatılan bir zorunluluk muamelesi görüyor. Maskeyi doğru kullanmayanlar bir yana bir de toplu taşıma araçları gibi kapalı alanlara maskesiz girmek isteyip kavga çıkaranları bile gördük.
Daha önce de birçok kez hatırlattım, gene hatırlatıyorum: Salgın ne zaman bitecek, aşı ya da tedavi ne zaman bulunacak henüz belirli değil. Belki de coronavirüs bundan sonra hep bizimle olacak, bunu da bilemiyoruz. O yüzden herkes maske kullanmayı alışkanlık haline getirmeli.
Maskeyi doğru kullanmak sadece ağız ve burunu kapatmakla sınırlı değil. Maskeyi takıp çıkartırken ellerin temiz olması gerekiyor. Kullanılan süre boyunca da maskeye dokunulmamalı. Maske nefes almaya engel olmadan yüzün yanlarına tam olarak oturmalı.
Maskenize dokunarak virüsü yüzünüze taşıyabilirsiniz
Kamusal alanlarda bir şeyler yiyip içerken, aşırı sıcak havada ve nefes tazelemek için bazen maskeyi çıkarma ihtiyacı duyuluyor ki bu oldukça yaygın. Bu durumda maskenin çene altında değil de nasıl muhafaza edileceğine değineceğim ancak önce neden maskelerin özellikle çene altında tutulmaması gerektiğine değinmek istiyorum.
Öncelikle herhangi bir şekilde belirtiniz olmasa bile eğer Covid-19 ile enfekteyseniz öksürüp hapşırmanıza gerek kalmadan konuştuğunuzda bile ağzınızdan veya burnunuzdan solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Etrafınızdakileri riske atmış olursunuz.
Bir diğer nokta kullanılan maskenin temiz olması gerekir. Maskeyi hareket ettirmek için dokunmanız gerekir ki, dışarıda olduğunuzda kontamine bir yüzeye temas etmiş olmanız mümkündür ve virüsü tam da istediği yere kendi elinizle taşıyabilirsiniz. Virüsün esas olarak yüzeylere temas yoluyla bulaştığı düşünülmüyor ancak yüzeylerde bir süre canlı kalabildiği de bir gerçek. Sonuçta ağır bir bedel ödeme ihtimali varken hiçbir şey şansa bırakılmamalı.
Maskenizi çıkarmanız gerekiyorsa;
Maskenizi çıkarmanız gereken durumlara gelince; ilk belirtmek istediğim nokta, kalabalık alanlarda her ne sebeple olursa olsun maskenizi çıkarmamalısınız. Etrafta başkaları olmadığında maskenizi çıkarmanız çok daha güvenli.
-Maskeyi çıkarmadan önce ellerinizi sabunlu suyla yıkayın
-Sabun ve suya ulaşamadığınızda dezenfektan kullanın
-Maskenin yüzeyine dokunmadan kulak halkalarından çıkarın
-Evden ayrılmadan önce, dışarıda maskenizi çıkarma ihtimalinize karşı yanınıza kapatılabilir plastik poşet alın
-Yanınızda maskenizi muhafaza edebileceğiniz plastik poşet yoksa veya unuttuysanız, mümkün olabilecek en güvenli yere koyun
-Maskenizi tekrar takacağınız zaman ellerinizi yeniden temizleyin
-Yalnızca kulak halkalarından tutarak ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde yüzünüze yerleştirin.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.