KORONER BYPASS
Hastalıkları Tedavisi
Koroner Arter Baypas Geft (CABG) ameliyatı olarak da bilinen Koroner Baypas Ameliyatı, koroner kalp hastalığını tedavi etmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür
Koroner Bypass Ameliyatı Nedir?
Koroner Arter Baypas Geft (CABG) ameliyatı olarak da bilinen Koroner Baypas Ameliyatı, koroner kalp hastalığını tedavi etmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür.
Bu prosedür, vücudun başka bir yerinden, tipik olarak göğüs, bacak veya koldan bir kan damarı almayı; tıkanıklığı gidermek ve kalbe kan akışını iyileştirmek için tıkalı veya dar koroner artere aşılamayı içerir.
Koroner bypass ameliyatının amacı; Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve yorgunluk gibi semptomları iyileştirmenin yanı sıra kalp krizi veya kalbe bağlı ölüm riskini azaltmaktır.
Koroner Bypass Ameliyatı Prosedürü Nedir?
Genellikle genel anestezi altında yapılır ve tıkalı arter sayısına ve vakanın karmaşıklığına bağlı olarak tipik olarak 2-6 saat sürer.
Çoğu insan ameliyattan sonra 4-7 gün hastanede kalır ve tam iyileşme birkaç hafta veya ay sürebilir.
Baypas ameliyatının kalp hastalığı olan bazı insanlar için etkili bir uygulama olabilse de, bunun bir tedavi olmadığını akılda tutmak önemlidir.
Koroner Bypass Ameliyatı sonrası neler yapılmalıdır?
Koroner Bypass ameliyatından sonra; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri, baypas ameliyatından sonra uzun vadeli kalp sağlığını korumak için hala önemlidir.
Koroner Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Koroner baypas ameliyatı, tipik olarak, dar veya tıkalı koroner arterlerin neden olduğu ciddi veya semptomatik koroner kalp hastalığı olan kişiler için önerilir. Bu tıkalı arterler kalp kasına giden kan akışını azaltabilir veya durdurabilir, bu da göğüs ağrısına, nefes darlığına, yorgunluğa ve diğer semptomlara yol açar.
Aşağıdaki faktörler, birinin koroner baypas ameliyatına ihtiyaç duyma olasılığını artırabilir:
-Çoklu tıkalı veya daralmış koroner arterler
-Tek bir koroner arterde büyük bir tıkanıklık
-Kalp kasına zayıf kan akışı
-Medikal tedaviye rağmen kontrol edilemeyen anjina (göğüs ağrısı)
-Daha önce kalp krizi geçirmek
-Kalbe kan sağlayan en büyük arter olan sol ana koroner arteri etkileyen kalp hastalığı
-Kalp yetmezliğine neden olan veya kalbin kan pompalama yeteneğini önemli ölçüde etkileyen kalp hastalığı
Koroner baypas ameliyatının herkes için uygun olmadığını ve genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar gibi diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen önemli kalp hastalığı olan kişiler için tercih edildiğini not etmek önemlidir.
Koroner baypas ameliyatı veya bunun sizin için doğru seçenek olup olmadığı hakkında herhangi bir sorunuz varsa, daha fazla bilgi sağlayabilecek ve bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilecek doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Koroner Bypass Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Herhangi bir büyük cerrahi prosedür gibi, koroner baypas ameliyatı da bazı riskler taşır. En yaygın riskler şunları içerir:
-Bypass greftlerinin zamanla tıkanması veya daralması da mümkündür, bu da ameliyatın etkinliğini azaltabilir.
-Kanama ve kan pıhtıları
-Enfeksiyon
-Anesteziye reaksiyon
-Ameliyat sırasında veya sonrasında kalp krizi veya düzensiz kalp atışları
-Felç
-Böbrek (böbrek) yetmezliği
-Akciğer komplikasyonları
-Sinir yaralanması
-Sternal yara enfeksiyonları
-Ek prosedür veya ameliyat ihtiyacı
Bununla birlikte, bu komplikasyonların riski düşüktür ve birçok kişi koroner baypas ameliyatı geçirdikten sonra semptomlarında ve genel sağlıklarında önemli iyileşmeler yaşar.