Aile Sağlığı
Klima, Virüsün Uzağa Gitmesine Neden Olabilir

Tarih:
7 ay önceon

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tartışılan konulardan biri klimaların virüsü yayıp yaymayacağı oldu. Bu haftadan itibaren yeni açılmaya başlayan sosyal alanlardaki klima ve havalandırma sistemlerinin insanları toplu halde virüse maruz bırakma ihtimali endişe verici.
Uzmanların bu konu üzerindeki araştırmaları virüsün ilk görüldüğü Wuhan’a kadar uzandı. Yapılan çalışmada, bir restoranda havalandırma sisteminin yakınında oturan 9 kişinin COVID-19 ile enfekte olduğu görüldü. Araştırmacılar bunun nasıl mümkün olduğunu da şöyle açıklıyor; virüs taşıyıcısı bir kişi restoranda klimanın hemen önündeki masaya oturdu. Taşıyıcı ile aynı masaya oturan diğer dört kişi ile yan masalarda oturan beş kişi de daha sonra pozitif tanı aldı.
Su buharı çıkaran soğutucular virüse uygun ortam sağlıyor
Coronavirüsün ortaya çıkışı kış aylarında olduğu için, virüsün yayılımıyla ilgili hijyen ve sosyal mesafe hep ön plandaydı. En az 20 saniye boyunca elleri yıkamak, yüze dokunmamak, mümkün olduğunca evde kalmak ve başkalarıyla aradaki 2 metrelik mesafeye dikkat etmek yeterli oluyordu. Ancak havaların ısınmaya başlaması, klimaların virüsü yayıp yaymayacağı konusunu akıllara getirdi.
Uzmanlara göre havada daha uzun süre kalabilen çok küçük virüs yüklü damlacıklar var ve bunlar klimanın oluşturduğu hava akımı sayesinde çok daha uzağa gidebiliyor. Restoranda karşılaşılan durumun da tam olarak böyle olduğu düşünülüyor.
Virüs yüklü damlacıklar ve partiküller ortamda daha da uzun süre kalmak için havadaki nemi kullanıyor. Ortamı serinletmek için kullanılan soğutucu su buharı çıkaran türdeyse, alanda bulunan virüslerin daha uzun süre canlı kalması mümkün.
Klimalar viral çıktıyı etkiliyor
‘Ev tipi soğutucular da zan altında mı?’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Şunu önemle belirtmek istiyorum; sosyal mesafe, izolasyon ve hijyen, coronavirüs ile savaşta hala en önemli unsurlar. Tüm bu önlemleri uyguluyorsanız, kendi evinizde klima çalıştırmak konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak tabi evinizde kalabalık oluşuyor, gelen gideniniz çok oluyorsa bu durum değişebilir. Böyle durumlarda da klima ve fan kullanmak yerine pencere açmanız olası yayılmayı en aza indirecektir.
Kamusal alanlarda ise klimaların risk oluşturduğunu söylemek mümkün. Ortamın büyüklüğü ve kalabalık olup olmaması gibi faktörler elbette etkili olabiliyor. Klimaların viral çıktıyı etkileme yeteneği, söz konusu COVID-19 olduğunda endişeyi katlıyor, çünkü bu virüse karşı hala net bir tedavi ya da koruyucu bir aşı yok.
Fön makinaları virüs yayabilir mi?
Kuaför ve berberler bir süre önce hizmet vermeye başladı. Belli bir hijyen standardı çerçevesinde steril ve bazıları da tek kullanımlık araç gereçleri kullanmaya başladılar. Havlu, makas ve tarak gibi malzemeler kişiye özel olarak kullanılıyor. Peki ya saç kurutma makineleri…
Kısa süre önce, klimalar gibi fön makinelerinin de virüsü yayıp yaymayacağı merak edilmeye başlandı. Coronavirüs pekala başka mekanlarda olduğu gibi kuaförlerde de yayılabilir. Salona hasta olan birinin gelmesi yeterli olabilir. Fön makinelerinin virüs yayılımındaki rolüne gelirsek, bu konuda henüz somut bir veri yok. Etrafta enfekte birinin olması halinde, fön makinesinin virüs partiküllerini odanın içinde dolaştırma potansiyeli var elbette. Ancak fön makinasının doğrudan virüsü yayması hasta birisi fön makinasına öksürmediği sürece pek olası değil.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
-
mRNA Aşıları Ne Kadar Güvenli?
-
Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi
-
Vücudun Bağışıklık Tepkisi mRNA İle Kandırılıyor
-
Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
-
Stresi Geride Bırakmak İçin Hazırlık Yapın
-
Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları
Aile Sağlığı
Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı Olacak Öneriler

Tarih:
5 ay önceon
27 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Pandemi sürecinde bozulan uyku düzeninizi düzeltmeniz için bu öneriler size yardımcı olabilir.
Birçok insan COVID-19 sürecinde günlük yaşamın bozulması, evden çalışmak, daha az doğal ışık almak, belirli bir programı takip etmemek ve stres gibi nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşamaya başladı.
Bu oldukça yaygın bir sorun. Ancak uzmanların bu önerileri ile uyku sürecinizi düzenleyebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile Sağlığı
Böbrek Taşını Önlemenin 7 Yolu

Tarih:
5 ay önceon
24 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Böbrek taşı ağrısı çekmemeniz için bazı öneriler derledik.
Böbrek taşı oluşumundan ve tekrarlamasından korunmak mümkün.
Bu önerilerimizi mutlaka uygulayın.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.
Anksiyete hayatın bir parçasıdır ve herkesin hayatında bazen kontrolü ele alabilir. Hatta bazıları tüm hayatlarını endişe içinde geçirebilir. Bazıları da özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ilk kez endişe ve kaygı içinde yaşamayı deneyimliyor olabilir.
Anksiyete kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de sanıldığı kadar korkutucu değil. Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.

mRNA Aşıları Ne Kadar Güvenli?

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Vücudun Bağışıklık Tepkisi mRNA İle Kandırılıyor

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?

Stresi Geride Bırakmak İçin Hazırlık Yapın

Hayatın Ritmi 68. Bölüm – Doğru Maske

Hayatın Ritmi 70. Bölüm – Meme Kanseri Teşhisi ve Tedavisi – Mamografi

Hayatın Ritmi 73. Bölüm – Çocuklarda Kabızlık ve Nedenleri

Hayatın Ritmi 69. Bölüm – Türk Mutfağı ve Mikrobiyata İlişkisi

Covid-19 Kalıcı Beyin Hasarına Neden Olabiliyor

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları

Hayatın Ritmi 82. Bölüm – Koku ile Ölüm Arasındaki Bağlantı
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta6 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları4 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme4 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar5 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar5 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta5 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı5 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Cilt Bakımı5 sene önce
Güzel Bir Cilt Herkesin Rüyası