Connect with us

Kalp Sağlığı

Kış Günleri Kalp Krizi Riskine Dikkat!

Tarih:

on

Pazartesi Günleri ve Aralık Ayında Kalp Krizine Dikkat!

Aralık ayı ve pazartesi günü mesai başlangıcı; kalp krizinin daha sık görüldüğü zamanlar. Kışın sıkı giyinin, patates ve yoğurt yiyin

Takvim, kalp krizi geçirme riskinizi ölçmenize yardımcı olabilecek bir araç olabilir. Hayatınızın her dönemi önemli ama bazı mevsimler daha önemli. Eğer hangi aylar hayati önem taşıyor merak ediyorsanız, bugünkü yazım tam size göre. Son zamanlarda en çok duyduğumuz rahatsızlık herhalde kalp krizidir. Kalp krizi geçiren kişilerin çoğu ‘Kalp krizi geçirdiğimi fark etmedim bile’ der. Kalp krizinin belirtileri nelerdir, hangi zamanlar denk gelir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız. Şimdiye kadar bir kalp rahatsızlığı geçirmediyseniz bu duruma anlam veremiyor olabilirsiniz ama bu doğru!

EN BEKLEMEDİĞİNİZ ANDA VURUR

Kalp krizi belirtileri, genellikle sinsi ve zekice ilerler. En az beklediğiniz anda vurur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin en son istatistiklerine göre kalp rahatsızlığı, 35 yaşın üzerindeki her dört kadından birinin ölüm nedenidir. En yaygın görüldüğü dönem menopozdan 10 yıl sonraki dönemdir. Bununla birlikte, 50 yaşın altındaki yaklaşık 30 bin kadın kalp hastalığına yakalanmıştır. Yeni tavsiyelerim sizi şaşırtabilir. Sizlere bugünkü yazımda kalp rahatsızlığı yaşamamak için neler yapabileceğinizden, hangi mevsimlerde kalbinizi daha sağlıklı tutmanız gerektiğinden ve kalp hastası olduğunuzu anlamanın ipuçlarından bahsedeceğim.

İLK İŞ GÜNÜNE DİKKAT!

İsveç’te yapılan bir araştırmada, araştırmacılar yedi yılda kalp krizi şikayetiyle hastanelere götürülen 156 binden fazla hastayı analiz etti. Analizin sonunda, kalp krizi geçirme zamanlarında birkaç şaşırtıcı farklılık keşfedildi. Kalp krizi geçirme zamanlamasında haftanın günlerine baktığımızda en çok kalp krizi, pazartesi günleri gerçekleşmiş ve en az kalp krizinin geçirildiği gün ise cumartesi günleri olarak saptanmış. Kalp krizi riskinin, pazartesi günleri salıdan cumaya kadar olan zamandan yüzde 11 daha yüksek olduğu gözlemlendi. Çalışan gençlerin, kalp krizi için en savunmasız oldukları günün pazartesi olduğu saptandı. Kalp krizi riski, ilk iş gününde yüzde 20 daha yüksekti.

KALP KRİZİNİ STRES TETİKLİYOR

Aylara baktığımızda, kalp krizi için en riskli ayın Aralık olduğu, en az sayıda kalp krizi geçirilen ayın ise Temmuz olduğu saptandı. Aynı zamanda, Temmuz ayında çıkılan yaz tatilleri, yeni yıl gibi kış tatillerine göre kalp sağlığımız için daha güvenlidir denilebilir. Araştırmacılar, kalp krizi geçirme zamanlarının, algılanan yüksek ve düşük stres düzeyleri ile örtüştüğünü, örneğin pazartesi sabahı çalışmaya başlama saatleri ile çakıştığını söylüyor. Ve daha önceki yazılarımda da sizlerle paylaştığım gibi stresin, kalp krizine karşı savunmasız kalmanıza neden olabilecek biyolojik sisteminizdeki değişiklikleri tetiklemesi de mümkün. Yani, kalbinize yardımcı olmak için stresinizi azaltmaya çalışın. Egzersiz yapmak, derin nefes almak veya komik bir film izlemek gibi stres azaltma teknikleri amigdalanın aktivitesini azaltabilir ve kalbinizi korumanıza yardımcı olabilir. İşte, kış aylarında kalp krizi geçirme riskinizi azaltmak için birkaç öneri:

SIKI GİYİNİN

Dışarıya çıkarken sıkı giyinin. Bu, vücut ısınızı sabit tutmanıza yardımcı olur. Vücudunuz bir anda soğursa, kan damarlarınız sıkışır ve tansiyonunuz yükselir. Soğuğa pek de alışık değilseniz, bu kış kardan adam olmaya kalkmayın.

İLAÇLARINIZI STOKLAYIN

Kalp ilaçları kullanıyorsanız, kar bastırmadan ilaçlarınızı kontrol edin. Hava durumunun hızlı bir şekilde değişebileceğini unutmayın, reçetenizin son gününe kadar beklemeyin.

FISTIĞI EKSİK ETMEYİN

Fıstıklar, doymuş yağ oranı yüksek bir yemekten sonra kolesterol dengeleyici ve kan damarı fonksiyonu geliştirmeye yardımcı olabilecek amino asitleri içeriyor. E vitamini bakımından yüksek olan fıstıklar, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı bir antioksidandır.

HER DERDE DEVA PATATES

Orta büyüklükte bir tatlı patates, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 12’sini içerir. Başka bir potasyum kaynağı da muzdur. Muzda günlük ihtiyaç duyduğumuz potasyum oranının yüzde 9’unu içerir. Potasyum, sodyum seviyesini kontrol altında tutarak kalp sağlığında önemli bir rol oynayan bir mineraldir. İdrarda daha fazla sodyum salınımı sağlayarak, kan basıncını düşürür. Ve kan damarlarındaki baskıyı hafifletir. Bu iki şey de inme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda, yüksek miktarda potasyum alımının inme riskini yüzde 24 azalttığı saptanmıştır.

BAŞ AĞRINIZIN SEBEBİ BU SEFER O KADAR DA MASUM OLMAYABİLİR

Bir hap almadan ve baş ağrınızdan kurtulmadan önce, şiddetli baş ağrılarınızın inme veya kan pıhtısı belirtilerinden olabileceğini bilseniz iyi olur. Baş ağrısı tek başına bir kalp rahatsızlığının göstergesi olmasa da, boynunuzdaki sertlik, yorgunluk veya baş dönmesi gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız veya bu semptomlar ani bir şekilde ortaya çıkarsa, anevrizma tehlikesi olabilir ve tıbbi müdahale gerektirmektedir.

GEÇMEYEN KARIN KRAMPI KALP KRİZİ GÖSTERGESİ OLABİLİR

Birçok kişi kalp ağrısının göğüsde doğrudan hissedildiğini veya sol kolda hissedildiğini söylüyor. Ancak bazılarının fark etmediği; acının vücudun başka yerlerinde de yayılabileceği. Keskin mide krampları hissetmenizin nedeni kalbinizin karnınıza ağrı sinyalleri yayması olabilir. Karın ağrınızın sebebi bir kalp krizi olmayabilir ama daha önce hiç hissetmediğiniz bir şeyse, emin olmak için bir doktora gidin.

KIŞ AYLARINI YOĞURTSUZ GEÇİRMEYİN

Probiyotik açısından zengin olan yoğurdun bağırsaklarınıza olan yararı sır değildir. Ve daha sağlıklı bir mikrobiyoloji de daha sağlıklı bir kalbe dönüşebilir. Yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı, Çin’de yapılan bir araştırmada; her gün 7 gram yoğurt tüketilmesinin, daha düşük kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sadece tatlandırılmış maddeler yerine sade yoğurt seçtiğinizden emin olun. Eklediğiniz şeker miktarını kontrol altında tutmak, kalp rahatsızlığı riskinizi azaltabilir. Ve yağsız yerine az yağlı yoğurt tercih edin. Araştırmalar, az yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin yağ içermeyen ürünleri tüketenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının fazla olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda az yağlı süt ürünleri tüketmek, sizi daha hızlı doyuracak ve açlık hissiyatınızı giderecektir. Yoğurdu her öğününüzde kullanabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Et
2 Comments

2 Comments

  1. Hadise BAYRAKDAR

    24 Kasım 2017 at 16:21

    Sayın Dr.Halit Yerebakan bey, bu değerli bilgilerle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler…

    • Halit Yerebakan

      24 Kasım 2017 at 22:51

      Hadise Hanım, ilginiz için çok teşekkürler. Sağlıkla kalın

CEVAP BIRAKIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

COVID-19

Göğüs Ağrısı Coronavirüs ile Enfekte Olduğunuzun İşareti Olabilir

Tarih:

on

Covid-19 hastalığı geçirenlerin birçoğu hastalık sırasında hatta iyileştikten sonra göğüs ağrısı şikâyeti yaşıyor. Göğüs ağrısı virüsün resmi belirtileri listesinde yer almasa da bu Covid-19 belirtisi olmayacağı anlamına gelmiyor. Tam aksine yeni bir coronavirüs enfeksiyonunun potansiyel bir işareti olarak göz ardı edilmemesi gerektiği anlamına geliyor.

Yeni coronavirüs salgını nedeniyle hiç olmadığı kadar çok kendimizi dinlemeye başladık. Bedenimizdeki en ufak bir ağrıda, hissettiğimiz en küçük değişiklikte şüpheye düşer olduk. Çoğu zaman boşuna evhamlanıyor olsak da görmezden gelinmemesi gereken bazı belirtilere de dikkat edilmesi gerekiyor.

Covid-19’un neden olduğu en yaygın belirtileri artık hepimiz biliyoruz. Ancak bu virüs herkeste farklı bir belirti ortaya çıkarabiliyor. Kişinin sağlık durumu, maruz kaldığı virüs yükü gibi etkenler bu değişikliklere neden olabiliyor. Bu sebeple listelenen belirtiler ortalamada en çok görülenler oluyor.

Covid-19 kaynaklı durumlar göğüs ağrısı nedeni olabilir

Covid-19’a maruz kalan herkes farklı bir belirti bildirebiliyor. Göğüs ağrısı da bu belirtilerden biri. Hastalığın resmi belirtileri listesinde yer almasa da bu Covid-19 belirtisi olmayacağı anlamına gelmiyor. Tam aksine, bu yeni bir coronavirüs enfeksiyonunun potansiyel bir işareti olarak göz ardı edilmemesi gerektiği anlamına gelir.

Covid-19 hastalığı geçirenlerin birçoğu hastalık sırasında hatta iyileştikten sonra göğüs ağrısı şikâyeti yaşıyor. Covid-19’un olası bir belirtisi veya yan etkisi olarak göğüs ağrısı hakkında bilmeniz gerekenler var.

Dünya Sağlık Örgütü göğüs ağrısını, nefes almada güçlük, nefes darlığı, göğüs basıncı, konuşma ve hareket kaybıyla birlikte virüsün ciddi semptomları arasında listeliyor. Şiddetli öksürük nedeniyle kaslar yırtılabilir ya da kaburgalar kırılabilir. Bu da göğüs ağrısına neden olur. Akciğerlerin iltihaplanması ya da bir kan pıhtısının kan dolaşımı yoluyla akciğerlere gitmesi (Akciğer embolisi) de göğüs ağrısına neden olabilir. Araştırmalara göre Covid-19 hastaları, akciğerlere kan akışını kısıtlayan ve hatta ölüme yol açabilen akciğer embolisine karşı yüksek risk altında.

Göğüs ağrısını görmezden gelmeyin

Covid-19 ile bağlantılı göğüs ağrıları, kaynağına göre farklılık gösterebilir. Çok keskin hissedilen ağrıların ve temasa karşı hassaslaşan göğüs bölgesinin nedeni kaburga kırığı olabilir. Bu durum göğüste genel bir ağrı gibi hissedilir.

Hareketle kötüleşen keskin ağrılar, kas gerginliği nedeniyle ortaya çıkar. Yalnızca derin nefes alındığında göğüs ağrısı hissediliyorsa bunun nedeni de akciğer iltihaplanması yani zatürre olabilir.

Elbette her göğüs ağrısı coronavirüs ile enfekte olduğunuz anlamına gelmez. Anksiyete, kas gerilmesi, iskelet sistemi veya yemek borusu sorunları, akciğer ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalık göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca tek başına görülen göğüs ağrısının Covid-19 belirtisi olması pek muhtemel değil. Enfekte kişilerde göğüs ağrısının yanında öksürük, ateş gibi diğer belirtiler de ortaya çıkar.

Ateş, koku kaybı ve öksürük gibi belirtilerle birlikte görülen hafif bir göğüs ağrısı büyük olasılıkla Covid-19 olduğunuzun işareti. Ancak başka belirtiler olmadan yaşanan göğüs ağrısının arkasında muhtemelen başka bir hastalık var. Örneğin kalp hastalığı riskiniz varsa ve göğüs ağrısı yaşıyorsanız, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Herhangi bir şekilde kalp hastalıklarına karşı risk grubunda olmasanız da ani göğüs ağrısı kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir şey. Mutlaka sebebi araştırılmalı.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Et

COVID-19

Covid-19’un Neden Olduğu Kalp Problemleri Sporcuları Tehdit Ediyor

Tarih:

on

Covid-19 ile enfekte olan bazı kişilerde hiçbir belirti görülmüyor, bazılarında ise hafif ve orta şiddetli belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak bu virüsün vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor. Miyokardit, yani kalp duvarının orta tabakasının iltihaplaması riski enfekte olan kişilerde görülebiliyor ve bu kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine, anormal kalp atışına ve hatta ani ölüme neden olabiliyor.

Covid-19 ile enfekte iken spor yapmanın hastalığı kötüleştirebileceğine dair bazı kanıtların ortaya çıktığını daha önce yazmıştım. Bu yazımda da tam olarak nasıl sonuçlar ortaya çıkabileceğini anlatmaya çalışacağım. Sanırım ilk kez spor yapmanın zararları olarak bir konu ele alıyorum. Tabi ki bu sadece Covid-19 için geçerli.

Sağlıklı, güçlü ve formda olmak, akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ciddi Covid-19 semptomlarından korunmak için spor büyük öneme sahip ancak hastalığın daha sinsi etkilerine karşı spor yapmanın pek de yardımcı olmayacağını görüyoruz.

Covid-19’dan iyileşenlerde kalp sorunları ortaya çıkabiliyor

Covid-19 ile enfekte olan bazı kişilerde hiçbir belirti görülmüyor, bazılarında ise hafif ve orta şiddetli belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak bu virüsün vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor. Miyokardit, yani kalp duvarının orta tabakasının iltihaplaması riski enfekte olan kişilerde görülebilen bir durum ve bu risk hastalığı hafif olanlar hatta enfekte olduğunu bilmeyen asemptomatikler için de geçerli. Miyokardit, kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine, anormal kalp atışına ve hatta ani ölüme neden olabiliyor.

Jama Cardiology dergisinde yayımlanan bir çalışma virüsün kalp üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Araştırmacılar Covid-19’dan iyileşen 100 yetişkin üzerinde kardiyak MR görüntülemesi yaptı. Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı hastalıkları sırasında hafif ila orta dereceli belirtilere sahipti. Yüzde 18’i ise hiç belirti göstermedi. Katılımcıların yüzde 67’si Covid-19’u evde atlatırken, yüzde 33’ünün ise hastaneye yatması gerekti.

MR görüntülemesi, katılımcıların pozitif tanı almalarından iki ila üç ay sonra yapıldı. Hastalıkları sırasında yeni coronavirüs ile ilgili kalp sorunları yaşamayan katılımcıların yüzde 78’inin kalplerinde yapısal değişiklikler ve yüzde 60’ında miyokardit görüldü. Yüzde 71’inde ise yüksek hassasiyetli tropinin T (genellikle kalp krizi ve çeşitli sağlık sorunları nedeniyle kan dolaşımına salınan protein) bulundu.

Miyokardit daha çok sporcuları tehdit ediyor

Uzmanlara göre, özellikle sporcular miyokardit için risk altında olabilir. Çünkü virüs vücutta aktif haldeyken yoğun aktivite virüsün daha hızlı çoğalmasına neden olabiliyor. Hiçbir belirti olmasa da bu durum geçerli.

Egzersiz sırasında kalp debisi artar. Eğer vücutta virüs varsa bu teoride kalp kasında viral replikasyonu, yani virüsün burada çoğalmasını arttırabilir. Burada oluşan yüksek virüs yükü miyokardit, aritmi ve kalp yetmezliği gibi kardiyak hasar riskini arttırabilecek sonuçlara neden olabilir.

Kendinizde olası bir Covid-19 belirtisi görürseniz hemen sporu bırakın ve vakit kaybetmeden doktora başvurun. Zira oldukça sağlıklı kişilerde bile ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

New York’ta 30’lu yaşların başındaki bir kadın atlet bu duruma örnek. Yorgunluk ve halsizlik şikâyetiyle hastaneye başvurdu ve Covid-19 tanısı aldı. Genç kadın kendini daha iyi hissetmek için koşuya çıktı ve kalp krizinden öldü. Sağlıklıydı ve bilinen bir kalp hastalığı geçmişi yoktu.

Aktif kişilerde kan pıhtılaşması daha sık görülebiliyor

Miyokardit kadar korkutucu bir diğer tehlike, derin ven trombozu gibi kanın pıhtılaşması durumu. Uzun bir araba yolculuğu gibi hareketsiz uzun süre oturulduğunda, düşük kalp hızı nedeniyle kan üst bacaklarda (baldırlarda) birikebilir. Bu da derin ven trombozuna neden olabilir.

Aşırı egzersiz iltihabı arttırır ve başka risk faktörleri olmasa da pıhtılaşmayı etkiler. Bu nedenle maraton gibi yoğun fiziksel aktivite gerektiren yarışlara katılanlarda, sonrasında birkaç saat araba yolculuğu yaptığında daha yüksek oranda kan pıhtılaşması görülebiliyor. Susuzluk ve yaralanmalar da kan pıhtılaşması riskini arttırır.

Özellikle aktif olarak yoğun spor yapanlar Covid-19 ile ilgili olabilecek hiçbir belirtiyi görmezden gelmemeli. Baldır ağrısı, şişlik veya bu bölgedeki hassasiyet tehlike habercisi olabilir.

Coronavirüs ile enfekteyseniz düşük tempolu kolay yürüme gibi bir egzersiz ile veya uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçınarak pıhtılaşmaya karşı önlem alabilirsiniz. Öte yandan pozitif tanı aldıysanız, belirtileriniz varsa geçtikten sonra, belirtileriniz yoksa teşhis konduktan sonra en az iki hafta yoğun egzersiz ve spor yapmayın.

Kişiler Covid-19’a karşı iki aşamalı bir tepkiye sahip olabiliyor. Semptomlar geliştikten birkaç gün sonra azalabiliyor ve kişi iyileştiğini düşünebiliyor. Ancak sonrasında semptomlar yeniden ortaya çıkabiliyor ve durumu kötüleştiren de bu ikinci atak. Spora en az iki hafta ara vermek de zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirmemek adına önemli. Spora devam etmek için kalbinizin virüsten etkilenip etkilenmediğini kontrol ettirmenizde fayda var.

Covid-19’u atlattıktan sonra güvenle spora devam etmek için;

-Spora adım adım, aşamalı olarak dönüş yapın

-İlk üç ila altı ayı doktor kontrolünde geçirin

-Aktivitelerinizi doktorunuza danışarak düzenleyin

-Spora geri döndüğünüzde ilk hafta normalin yarısı kadar spor yapın

-İlerleyen haftalarda her şey yolunda giderse yoğunluğu kademeli olarak arttırın

-Virüse karşı güvenlik önerilerine uymaya devam edin.

 

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Featured

Coronavirüs Kalpte Hasar Bırakabiliyor!

Tarih:

on

Covid-19’u hafif ya da asemptomatik olarak geçirenlerde herhangi bir kalıcı hasar olabileceği bilinmiyordu. Ancak Covid-19 atlatan kişiler düzensiz kalp ritminden şikayetçi.

Coronavirüsü neden olduğu solum yolu problemleriyle tanıdık. Zamanla solunum yolu problemleri dışında vücuda farklı etkileri olduğu da ortaya çıktı. Bazı hastalarda farklı organlar coronavirüs nedeniyle zarar gördü.

Covid-19’un ağır seyrettiği hastalarda bazı kalıcı akciğer problemlerinin olabildiği çeşitli araştırmalarca ortaya konmuştu. Ancak hastalığı hafif ya da asemptomatik olarak geçirenlerde herhangi bir kalıcı hasar olabileceği kimsenin aklına gelmezdi. Evet, Covid-19 hafif ya da asemptomatik atlatılmış olsa bile kalıcı kalp problemlerine neden olabiliyor.

Covid-19 geride düzensiz kalp ritmi bırakıyor

Coronavirüsün kısa vadede insanlar üzerinde ne gibi etkiler bırakabileceği yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Amerika’da bir kişi sosyal medya üzerinden, birkaç ay önce Covid-19’u hafif belirtilerle atlattığını ve iyileştiğini, ancak bazı kalp problemleri yaşamaya devam ettiğini açıkladı.

Anthony adındaki adam kalp atışının dakikada 100’den fazla olmasından ve bazen gecenin bir yarısı 110 ya da 120’ye kadar çıkmasından mustarip. Üstelik adamın 19 yaşındaki kızı da aynı durumda. Covid-19’u asemptomatik olarak geçiren genç kızın hastalığı devam ederken ortalama 73 olan kalp atış hızı, iyileştikten sonra basit hareketlerin ardından bile 146’ya kadar çıkabiliyor. Baba – kız, sebepsiz yükselen kalp atış hızı dışında nefes almada güçlük ya da yüksek ateş gibi problemler yaşamıyor.

Kalp hastalığı olanlarda ölüm oranı daha yüksek

Yeni coronavirüs hakkındaki bilinmezler bilim insanlarınca çözülüyor. JAMA Cardiology Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma, Covid-19 hastalarında altta yatan kardiyovasküler hastalıkların ölümcül sonuçlar üzerindeki etkisini inceledi. Hastalığın ilk görüldüğü Çin’in Wuhan şehrinde 187 vakanın incelenmesi sonucunda hastaların yaklaşık yüzde 28’inde kalp problemleri görüldü.

Yaş ortalamaları 58 olan hastaların 66’sında hipertansiyon dahil altta yatan kardiyovasküler hastalıklar görüldü. 52 kişide ise kalp kası hasarı doğrulandı. Bu çalışmaya göre altta yatan herhangi bir kalp problemi ile Covid-19’un ölümcül sonuçları arasında önemli bir ilişki var:

Altta yatan kardiyovasküler problemi ve kalp kası hasarı olmayanların yüzde 8’i,

Kardiyovasküler problemi olan ancak kalp kası hasarı olmayanların yüzde 13’ü,

Kardiyovasküler problemi olmayan ancak kalp kası hasarı olanların yüzde 38’i,

Hem kardiyovasküler problemi hem de kalp kası hasarı olanların ise yüzde 69’u hayatını kaybediyor. Ayrıca hastaneye yatış sırasında kalp kası hasarı bulunan hastalarda daha sık ritim bozuklukları görüldü ve bu hastaların yaklaşık yüzde 60’ı ventilatör cihazına bağlandı. Diğer hastalarda ise bu oranın yüzde 10 olduğu görüldü.

Amerikan Acil Tıp Dergisi’nde yayımlanan başka bir araştırmada ise, coronavirüsün kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği, kalp krizi ve anormal kalp ritmi gibi kardiyovasküler komplikasyonlara neden olabileceği konusunda doktorların dikkatli olmaları gerektiği sonucuna varıldı.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Öne Çıkanlar

kombi servisi | kombi servisi | web tasarım | seo uzmanı