Aralık ayı ve pazartesi günü mesai başlangıcı; kalp krizinin daha sık görüldüğü zamanlar. Kışın sıkı giyinin, patates ve yoğurt yiyin
Takvim, kalp krizi geçirme riskinizi ölçmenize yardımcı olabilecek bir araç olabilir. Hayatınızın her dönemi önemli ama bazı mevsimler daha önemli. Eğer hangi aylar hayati önem taşıyor merak ediyorsanız, bugünkü yazım tam size göre. Son zamanlarda en çok duyduğumuz rahatsızlık herhalde kalp krizidir. Kalp krizi geçiren kişilerin çoğu ‘Kalp krizi geçirdiğimi fark etmedim bile’ der. Kalp krizinin belirtileri nelerdir, hangi zamanlar denk gelir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız. Şimdiye kadar bir kalp rahatsızlığı geçirmediyseniz bu duruma anlam veremiyor olabilirsiniz ama bu doğru!
EN BEKLEMEDİĞİNİZ ANDA VURUR
Kalp krizi belirtileri, genellikle sinsi ve zekice ilerler. En az beklediğiniz anda vurur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin en son istatistiklerine göre kalp rahatsızlığı, 35 yaşın üzerindeki her dört kadından birinin ölüm nedenidir. En yaygın görüldüğü dönem menopozdan 10 yıl sonraki dönemdir. Bununla birlikte, 50 yaşın altındaki yaklaşık 30 bin kadın kalp hastalığına yakalanmıştır. Yeni tavsiyelerim sizi şaşırtabilir. Sizlere bugünkü yazımda kalp rahatsızlığı yaşamamak için neler yapabileceğinizden, hangi mevsimlerde kalbinizi daha sağlıklı tutmanız gerektiğinden ve kalp hastası olduğunuzu anlamanın ipuçlarından bahsedeceğim.
İLK İŞ GÜNÜNE DİKKAT!
İsveç’te yapılan bir araştırmada, araştırmacılar yedi yılda kalp krizi şikayetiyle hastanelere götürülen 156 binden fazla hastayı analiz etti. Analizin sonunda, kalp krizi geçirme zamanlarında birkaç şaşırtıcı farklılık keşfedildi. Kalp krizi geçirme zamanlamasında haftanın günlerine baktığımızda en çok kalp krizi, pazartesi günleri gerçekleşmiş ve en az kalp krizinin geçirildiği gün ise cumartesi günleri olarak saptanmış. Kalp krizi riskinin, pazartesi günleri salıdan cumaya kadar olan zamandan yüzde 11 daha yüksek olduğu gözlemlendi. Çalışan gençlerin, kalp krizi için en savunmasız oldukları günün pazartesi olduğu saptandı. Kalp krizi riski, ilk iş gününde yüzde 20 daha yüksekti.
KALP KRİZİNİ STRES TETİKLİYOR
Aylara baktığımızda, kalp krizi için en riskli ayın Aralık olduğu, en az sayıda kalp krizi geçirilen ayın ise Temmuz olduğu saptandı. Aynı zamanda, Temmuz ayında çıkılan yaz tatilleri, yeni yıl gibi kış tatillerine göre kalp sağlığımız için daha güvenlidir denilebilir. Araştırmacılar, kalp krizi geçirme zamanlarının, algılanan yüksek ve düşük stres düzeyleri ile örtüştüğünü, örneğin pazartesi sabahı çalışmaya başlama saatleri ile çakıştığını söylüyor. Ve daha önceki yazılarımda da sizlerle paylaştığım gibi stresin, kalp krizine karşı savunmasız kalmanıza neden olabilecek biyolojik sisteminizdeki değişiklikleri tetiklemesi de mümkün. Yani, kalbinize yardımcı olmak için stresinizi azaltmaya çalışın. Egzersiz yapmak, derin nefes almak veya komik bir film izlemek gibi stres azaltma teknikleri amigdalanın aktivitesini azaltabilir ve kalbinizi korumanıza yardımcı olabilir. İşte, kış aylarında kalp krizi geçirme riskinizi azaltmak için birkaç öneri:
SIKI GİYİNİN
Dışarıya çıkarken sıkı giyinin. Bu, vücut ısınızı sabit tutmanıza yardımcı olur. Vücudunuz bir anda soğursa, kan damarlarınız sıkışır ve tansiyonunuz yükselir. Soğuğa pek de alışık değilseniz, bu kış kardan adam olmaya kalkmayın.
İLAÇLARINIZI STOKLAYIN
Kalp ilaçları kullanıyorsanız, kar bastırmadan ilaçlarınızı kontrol edin. Hava durumunun hızlı bir şekilde değişebileceğini unutmayın, reçetenizin son gününe kadar beklemeyin.
FISTIĞI EKSİK ETMEYİN
Fıstıklar, doymuş yağ oranı yüksek bir yemekten sonra kolesterol dengeleyici ve kan damarı fonksiyonu geliştirmeye yardımcı olabilecek amino asitleri içeriyor. E vitamini bakımından yüksek olan fıstıklar, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı bir antioksidandır.
HER DERDE DEVA PATATES
Orta büyüklükte bir tatlı patates, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 12’sini içerir. Başka bir potasyum kaynağı da muzdur. Muzda günlük ihtiyaç duyduğumuz potasyum oranının yüzde 9’unu içerir. Potasyum, sodyum seviyesini kontrol altında tutarak kalp sağlığında önemli bir rol oynayan bir mineraldir. İdrarda daha fazla sodyum salınımı sağlayarak, kan basıncını düşürür. Ve kan damarlarındaki baskıyı hafifletir. Bu iki şey de inme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda, yüksek miktarda potasyum alımının inme riskini yüzde 24 azalttığı saptanmıştır.
BAŞ AĞRINIZIN SEBEBİ BU SEFER O KADAR DA MASUM OLMAYABİLİR
Bir hap almadan ve baş ağrınızdan kurtulmadan önce, şiddetli baş ağrılarınızın inme veya kan pıhtısı belirtilerinden olabileceğini bilseniz iyi olur. Baş ağrısı tek başına bir kalp rahatsızlığının göstergesi olmasa da, boynunuzdaki sertlik, yorgunluk veya baş dönmesi gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız veya bu semptomlar ani bir şekilde ortaya çıkarsa, anevrizma tehlikesi olabilir ve tıbbi müdahale gerektirmektedir.
GEÇMEYEN KARIN KRAMPI KALP KRİZİ GÖSTERGESİ OLABİLİR
Birçok kişi kalp ağrısının göğüsde doğrudan hissedildiğini veya sol kolda hissedildiğini söylüyor. Ancak bazılarının fark etmediği; acının vücudun başka yerlerinde de yayılabileceği. Keskin mide krampları hissetmenizin nedeni kalbinizin karnınıza ağrı sinyalleri yayması olabilir. Karın ağrınızın sebebi bir kalp krizi olmayabilir ama daha önce hiç hissetmediğiniz bir şeyse, emin olmak için bir doktora gidin.
KIŞ AYLARINI YOĞURTSUZ GEÇİRMEYİN
Probiyotik açısından zengin olan yoğurdun bağırsaklarınıza olan yararı sır değildir. Ve daha sağlıklı bir mikrobiyoloji de daha sağlıklı bir kalbe dönüşebilir. Yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı, Çin’de yapılan bir araştırmada; her gün 7 gram yoğurt tüketilmesinin, daha düşük kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sadece tatlandırılmış maddeler yerine sade yoğurt seçtiğinizden emin olun. Eklediğiniz şeker miktarını kontrol altında tutmak, kalp rahatsızlığı riskinizi azaltabilir. Ve yağsız yerine az yağlı yoğurt tercih edin. Araştırmalar, az yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin yağ içermeyen ürünleri tüketenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının fazla olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda az yağlı süt ürünleri tüketmek, sizi daha hızlı doyuracak ve açlık hissiyatınızı giderecektir. Yoğurdu her öğününüzde kullanabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sayın Dr.Halit Yerebakan bey, bu değerli bilgilerle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler…
Hadise Hanım, ilginiz için çok teşekkürler. Sağlıkla kalın