Yazın akla ilk gelen meyvelerden biri olan karpuz, sadece su ve şekerden oluşan bir besin değildir. Karpuz, yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içeren sağlığa oldukça faydalı bir meyvedir. Birçok çalışma karpuz tüketmenin, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermiştir. Karpuzun diğer faydaları arasında cilt ve saç sağlığını koruması, kalp sağlığı ve kansere karşı savaşması bulunur. İşte karpuzun sağlığa 7 faydası…

Ferahlatıcı etkisi ile bilinen karpuzun yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşur. Ancak bu ferahlatıcı etkisinin yanı sıra karpuz; A, B6 ve C vitaminleri, bol miktarda likopen, antioksidan ve amino asit içeren olukça sağlıklı bir meyvedir. Hatta bu sağlıklı meyvede az miktarda potasyum da bulunur. Ayrıca, bu özel yaz meyvesi yağ ve sodyum içermediği gibi bir bardak başına sadece 40 kaloriye sahiptir. Özellikle yaza denk gelen ramazan sofralarının baş tacı olmaya aday bu meyvenin sağlığa olan diğer faydalarına gelirsek…

Antioksidan ve Amino Asitlerden Zengin

Antioksidan ve amino asitlerden zengin gıdalar vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Antioksidanlar, hasarı ve kanseri önlemeye yardımcı olur. Amino asitler ise protein için temel yapı taşıdır ve protein vücuttaki hemen her hayati fonksiyonda kullanılır. Karpuzun içerisinde bol miktarda antioksidan ve amino asit yer almaktadır.

Karpuz, Güçlü Bir Likopen Kaynağı

Yaz mevsimiyle bu kadar örtüşen başka bir meyve olmayabilir evet doğru… Karpuz lezzetinin yanı sıra aynı zamanda göz, cilt, kalp ve prostat bezinin sağlığını arttıran likopenle dolu bir besindir. Domates, karpuz, kayısı gibi kırmızı ve turuncu renkteki besinlerin içinde bulunan likopen kuvvetli bir antioksidandır. Prostat ve rahim ağzı kanserine karşı korucu etkileri olduğu bilinmektedir. Likopen alımınızı en üst seviyeye çıkarmak için seçtiğiniz karpuzun tamamen olgunlaşmış olmasına dikkat edin. Karpuz olgunlaştıkça beta-karoten ve fenolik antioksidan içeriği de artar. Beta karoten kırmızı-turuncu meyve ve sebzelerde bulunan bir antioksidandır. Bağışıklık, cilt, göz ve kanserin önlenmesine yardımcı olur.

Yüksek Oranda Lif İçerir

Karpuz, A ve C vitaminleri, potasyum ve magnezyum için iyi bir kaynaktır. Bir bardak doğranmış karpuz, 11.5 gram karbonhidrat ve 0.6 gram lif içerir. Karpuz, su ve lif içeriği nedeniyle, kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği sağlar.

Kalp Sağlığınız İçin Karpuz İyi Bir Seçim

Araştırmalara göre, karpuzda yüksek oranda bulunan likopen seviyeleri, hücreleri hasara karşı korumak için olukça etkili ve kalp hastalığı riskini azaltmaya ise yardımcı olabilir. Amerikan Hipertansiyon Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, karpuzun obez yetişkinlerde hipertansiyonu ve düşük tansiyonu azalttığını buldu.

Kas Ağrısını Azaltır

Araştırmalarda, karpuz ve karpuz suyunun kas ağrısını azalttığı ve sporcularda egzersiz sonrası iyileşme süresini uzadığı gösterilmiştir. Araştırmacılar bunun büyük olasılıkla karpuzda bulunan amino asit L-sitrülinden kaynaklandığını düşünüyor. Kas ağrılarını azaltmak için özellikle spor yaptıktan sonra 1 bardağı geçmeyecek şekilde karpuz suyu içebilirsiniz.

Karpuz, Cilt Sağlığında Etkilidir

Karpuz, cilt sağlığınızda oldukça etkilidir çünkü saçları nemlendiren sebum üretimi için gerekli olan bir besin maddesi olan A vitamini içerir. Ayrıca karpuzda bulunan C vitamini cilt ve saç dahil tüm vücut dokularının büyümesi için gereklidir. Cildin ve saçın yapısını sağlayan kolajenin inşası ve bakımı için yeterli C vitamini alımı da gereklidir. Ek olarak karpuz, sağlıklı görünen cilt ve saçlar için büyük öneme sahip hidrasyona da katkıda bulunur.

Kanseri Önleyebilir

Diğer meyve ve sebzeler gibi, karpuz da antioksidan özellikleriyle kanser riskini azaltmada yardımcı olabilir. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre, özellikle likopen prostat kanseri hücre proliferasyonunu azaltma ile bağlantılıdır. C vitamini de dahil olmak üzere mükemmel bir antioksidan kaynağı olarak karpuz, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuna yardımcı olabilir.

Diyabet Hastaları Dikkat Etmeli!

Karpuzun sağlığımıza olan faydalarını sıraladık ancak her zaman söylediğim gibi tüketiminde aşırıya kaçmamalı ve porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Özellikle yüksek oranda şeker içeren bir meyve olduğu için diyabet hastalığına sahip kişiler karpuz tüketirken aşırıya kaçmamalı ve mümkünse kan şekerini dengeleyebilmeleri için peynir ile tüketmeleri gerekir.

Bu Önerileri Deneyin…

Yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden bir başka unsurdur da sıvı kaybı. Sıcaklığın artması ve nem ile birlikte vücut aşırı terlemeye başlar. Terleme, kardiyovasküler sistemin zorlanmasına sebep olur. Terleme sonrası yeteri kadar sıvı tüketilmezse kan akışı yavaşlar ve kan pıhtılaşmaya başlar. Meyveleri tek tek yemek yerine meyve salatası olarak tüketmek, bu ihtiyacın giderilmesine yardımcı olur.

Meyve Salataları

Vücudumuz gün boyu çeşitli mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Meyveleri tek tek tüketmek yerine toplu halde tüketmek, bu ihtiyaçların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle bu aylarda yaz meyvelerinden zengin beslenmek gerekir. Meyve salatası için tek yapmanız gereken, genişçe bir tabağa kayısı, kiraz, dut, şeftali, elma, armut gibi yaz meyvelerini eklemek. İsteğe göre bu meyvelerin üzerine yoğurt da ilave edebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt, içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra kilo kontrolünde de son derece faydalı bir besindir. Yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde bağırsak sisteminizi harekete geçirmekle kalmayıp bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirir. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum yönünden de zengindir. Uzun süre tokluk hisse vermesi de normalden daha az yemeniz için size yardımcı olacaktır.

Karpuz, üzüm, çilek, avokado gibi diğer yaz meyveleri de serinletmenin yanı sıra vücudun gün içerisinde kaybettiği sıvının yerine konmasına yardımcı olur. Bu meyveler su içeriği açısından oldukça zengindir.

Buz Küpü

Meyveleri ufakça dilimleyin ve buz küpü kalıplarına yerleştirin. Üzerlerine su ya da maden suyu ekleyin. Dondurucuda dondurduktan sonra meyve salatanızın içerisine ekleyebilir ya da suyunuzun içerisine buz küplerini boşaltabilirsiniz. Ayrıca yoğurt içerisine meyve dilimleyip yine dondurucuda donmasını sağlayabilirsiniz.

Meyveli Kompostolar

Meyve suları ve meyve çayları, yazın serinlemek için tercih edilen içeceklerin başında gelir. Ancak son yıllarda özellikle hazır meyve sularının insan sağlığı açısından ne gibi zararları olduğunu anlatan araştırmalar yayınlandığını unutmamak gerekir. Eğer meyve sularından vazgeçemiyorsanız, yarı yarıya maden suyu ekleyerek tüketin. Tükettiğiniz şekerli içecekmiktarını azaltmaya devam ettiğinizde, onları özlemeyeceğinizi göreceksiniz. Meyvede doğal şeker bulunur. Kurutulmuş ya da taze meyve tüketerek tat alıcılarınızı tatlı yediğinize ikna edebilir, daha doğrusu kandırabilirsiniz. Canınız şeker istediğinde pasta ya da şekerlemedense meyve yemeye çalışın. Şeker ilave etmeden hazırlayabileceğiniz marmelat ya da meyve suları da tatlı krizlerinde imdadınıza yetişebilir. Meyve suyundan vazgeçemiyorsanız, o halde meyvelerin kompostosundan faydalanın. Özellikle bu aylarda kiraz, vişne, kayısı, üzüm, armut ve çilek gibi kompostolar serinlemenize yardımcı olabilir.

Meyvelerle ilgili farklı bir yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.