Doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilen kalça ağrıları, genellikle kireçlenme sonucu ortaya çıkarken, bilinçsiz yapılan egzersizler de sebep olur.

Ağrılar, özellikle yaşa bağlı olanlar, en konforlu olmamız gereken yıllarda hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Özellikle kalça ağrısı, ileri yaş ağrılarının başında geliyor. Kalça eklemi; yürümek ve oturmak başta olmak üzere bir çok hareketi yapabilmek için ihtiyaç duyulan en büyük eklemdir. İnsan vücudunun her zerresinde olduğu gibi kalça ekleminde de muazzam bir sistem vardır. Yuvarlak bir baş ve bunu çevreleyen bir yuvadan oluşur. Eklem yüzeylerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi kalça ekleminde de sürtünmeyi azaltan eklem kıkırdağı ve sıvısı mevcuttur.
Kalça ağrıları doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. İleri yaşlarda görülen ağrılar genelde, kıkırdak aşınmaları (kireçlenme) gibi sebeplerle ortaya çıkarken, doğuştan kalça çıkıklığı ve romatizma gibi durumlarda erken yaşlarda da görülebilir.
Yaşa bağlı ya da doğuştan olmayan sebepler arasında en önemlilerden biri de bilinçsiz yapılan egzersizlerdir.

UYKUNUZU BÖLÜYORSA DİKKAT!

Kalça problemleri, dayanılmaz ağrılara erişmeden çok daha önce sinyal verirler ancak birçok hasta, uykusundan olana kadar bir uzmana başvurmaz. Vücudunuzun verdiği sinyalleri iyi okumak, erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Şikayetler arasında en dikkat çekeni, oturma pozisyonundayken kalçanın içe doğru dönme zorluğudur. Bacakları kendine doğru çekerken hissedilen şiddetli ağrı da kalça probleminin varlığına işaret eden bir diğer bulgudur. Ani gelişen yaralanma gibi durumlarda, takılma veya kilitlenme hissi, kireçlenme sebebiyle gelişen ağrılarda el ve ayak eklemlerinde bozukluk; tarif edilen ağrılardan bazılarıdır.
Hastalığın tedavisi, sebebine göre şekillenir.
Tedaviye başlamadan önce hastaya düşen en önemli görev, uzman bir doktora başvurmaktır. Ortopedik hastalıkların büyük kısmında alternatif tedavi yöntemleri -maalesef- sıklıkla tercih ediliyor.
Bu, hastalığın hızla ilerlemesine ve geri dönüşü mümkün olmayan kalıcı hasarlara sebep olabilir.

KALÇA ARTROSKOPİSİ NEDİR?

Kalça artroskopisi, genelde ani gelişen spor yaralanmalarının tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Yaralanmalar sonucu, gelişen labrum (eklem yastığı) yırtığı gibi durumlarda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Kamera ile sadece iki küçük delikten girilerek uygulanır. Hızlı taburcu olunur ve tümüyle iyileşme oranı son derece yüksektir.

HAREKET KISITLILIĞI OLUŞUR

Romatizmal hastalıklar, kireçlenme veya ihmal edilmiş kalça çıkıklarına bağlı eklem bozukluklarında tedavi; ağrı, yürüme mesafesi ve hareket kısıtlılığının düzeyine göre değişiklik gösterir. Başlangıç seviyesinde genelde ağrı kesicilere ve geçici hareket kısıtlılığına başvurulur. Orta dereceli hastalar için bir adım ileri gidilerek, ilaç ve kısıtlılığa fizik tedavi eklenir.
İleri derecede ağrı duyan ve hastalığı ilerlemiş kişilere Total Kalça Protezi önerilebilir.
Bu yöntem, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yüzyılın en yararlı ameliyatlarından biri olarak gösterilmiştir. Total Kalça Protezi uygulaması; aşınmış eklem yüzeylerinin, eklemi taklit eden ileri teknoloji ürünü yüzeyle değiştirilmesi işlemidir.

KIRMIZI-MOR ÇÜRÜK GÖRÜNTÜSÜ OLUŞABİLİR

Kemikl erini zden biri zarar gördüğünde kırılıp kırılmadığını anlamanın bazı ipuçları var. Benzer semptomlar gösteren burkulma ve incinme durumlarını kırıklardan ayırmak aslında çok basit.

  • Öncelikle duyduğunuz seslere dikkat edin! Kemikler kırıldığında, olay anında dahi duyabileceğiniz bir çıtırtı sesi ortaya çıkar.
  • Söz konusu bölge aniden ve ciddi oranda şişmeye başlar.
  • Kırığın yaşandığı bölge, kırmızı-mor ya da siyah-mavi renk alarak çürük görüntüsü oluşur.
  • Söz konusu bölgeye dokunmak çok güçtür. Eğer bir kırıkla karşı karşıyaysanız, son derece hassas bir temas bile hastaya ciddi acı verir.
  • Kırılan kemiğin içeriden baskı yaparak cilt üzerinde oluşturduğu kabartı, çıplak gözle görülebilecek bir hal alır.
  • Kemiğin kırıldığı bölgede eğrilikler meydana gelir ve kırığın oluştuğu yerde çukur oluşur. Çukurdan sonra meydana gelen kabarıklık, şişlikten farklı bir görünüme sahiptir ve kolayca ayırt edilebilir.
  • Bacakta meydana gelen kırıklarda, bacağa yüklenmek son derece zordur ve kırık şüphesi varsa kesinlikle uzman yardımı gelene kadar ayağa kalkmamak gerekir.

KIRIKLARDA İLK YARDIM NASIL OLMALI?

  • Uzman yardımı ulaşana kadar yapılması gereken ilk şey, kanama var ise onu durdurmaktır. Bunun için ulaşabildiğiniz temiz bir bez ya da benzer bir şeyle kanamanın olduğu yerin biraz üstünden bölgeyi sıkıca bağlayın.
  • Kırık şüphesi varsa bölgeyi kıpırdatmamaya özen gösterin. Bulabildiğiniz bir tahta parçası ya da benzer düz bir plakayı dikkatlice kırığın oluştuğu bölgenin altına (bacak veya kol gibi bölgelerde uzvu sabitlemek için) yerleştirin ve hareket etmesini engelleyin.
  • Kırığın oluştuğu bölgeye buz kompresi uygulayın. Her iki-üç saatte bir 15’er dakika uygulayacağınız kompres; hem acıyı, hem de morluk ve şişlik oluşumunu yavaşlatır.

KIRILAN KEMİK HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇER?

  • Kemik kırıldığı anda bölgede bir kanama meydana gelir ve kanama neticesinde oluşan pıhtılaşma, hematon adı verilen şişliğe sebep olur. İlk 24 saatte kırık oluşan bölgede iltihaplanma görülür. Ardından granülasyon dokusu (yeni doku yapımıyla görevli doku) gelişmeye başlar.
    Böylece yeniden yapılanmanın ilk adımları atılmış olur ve bir hafta sonunda granülasyon dokusu, bağ dokusuna dönüşür. Bağ dokusundaki bazı hücrelerden osteoblastlar gelişmeye başlar. Bu madde, yeniden kemik yapısı oluşturmakla görevlidir.
  • İkinci ve üçüncü haftalarda, gelişen osteoblastlar, birleşmeye başlayarak yeni kemiğin temelini oluşturan kallus’u oluştururlar. Kallus, gelişen yeni kemiğe verilen addır.
  • Dördünce ve beşinci haftalarda kallus, biçim kazanmaya başlar.
  • Kallus, başlangıçta kemik yüzeyinden yukarıdadır ve beşinci haftadan itibaren normal seviyeye yaklaşmaya başlar. Bu süreler, ortalama bir hasta için geçerlidir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
    Kemik kırıklarının tedavisinde en önemli nokta, doğru düzlemde ve doğru biçimde alçılanmasıdır.
    Kırık teşhisinin doğru konabilmesinin tek yolu ise uzman bir hekim tarafından ve röntgen sonucu incelenerek karara varılmış olmasıdır. Kırıkların tedavisinde, bölgeye rahat dolaşım desteği sağlamak, kalsiyumdan zengin beslenmek yapılabilecekler arasında yer alır.

Kalça ağrısından bahsettiğimiz bir başka yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.