Kalça ağrıları doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. İleri yaşlarda görülen ağrılar genelde kireçlenme gibi sebeplerle ortaya çıkar.

Kalça ağrıları, toplumumuzda oldukça sık görülen ve kişinin hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir hastalıktır. Kalça eklemi, yürümek ve oturmak başta olmak üzere birçok hareketi yapabilmek için ihtiyaç duyulan en büyük eklemdir. İnsan vücudunun her zerresinde olduğu gibi kalça ekleminde de muazzam bir sistem vardır. Yuvarlak bir baş ve bunu çevreleyen bir yuvadan oluşur. Eklem yüzeylerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi kalça ekleminde de sürtünmeyi azaltan eklem kıkırdağı ve sıvısı mevcuttur.

BELİRTİLERİ

Kalça ağrıları doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. İleri yaşlarda görülen ağrılar genelde, kıkırdak aşınmaları (kireçlenme) gibi sebeplerle ortaya çıkarken, doğuştan kalça çıkıklığı ve romatizma gibi durumlarda erken yaşlarda da görülebilir. Yaşa bağlı ya da doğuştan olmayan sebepler arasında en önemlilerden biri de bilinçsiz yapılan egzersizlerdir. Kalça problemleri, dayanılmaz ağrılara erişmeden çok daha önce sinyal verirler ancak birçok hasta, uykusundan olana kadar bir uzmana baş vurmaz. Vücudunuzun verdiği sinyalleri iyi okumak, erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Şikayetler arasında en dikkat çekeni, oturma pozisyonundayken kalçanın içe doğru dönme zorluğudur. Bacakları kendine doğru çekerken hissedilen şiddetli ağrı da kalça probleminin varlığına işaret eden bir diğer bulgudur.

KALÇA ARTROSKOPİSİ

Ani gelişen yaralanma gibi durumlarda, takılma veya kilitlenme hissi, kireçlenme sebebiyle gelişen ağrılarda el ve ayak eklemlerinde bozukluk, tarif edilen ağrılardan bazılarıdır. Hastalığın tedavisi, sebebine göre şekillenir. Tedaviye başlamadan önce hastaya düşen en önemli görev, uzman bir doktora başvurmaktır. Kalça artroskopisi, genelde ani gelişen spor yaralanmalarının tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Yaralanmalar sonucu gelişen labrum (eklem yastığı) yırtığı gibi durumlarda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Kamera ile sadece iki küçük delikten girilerek uygulanır.

KALÇA PROTEZ AMELİYATI MUCİZEVİ SONUÇLAR DOĞURUR

Romatizmal hastalıklar, kireçlenme veya ihmal edilmiş kalça çıkıklarına bağlı eklem bozukluklarında tedavi; ağrı, yürüme mesafesi ve hareket kısıtlılığının düzeyine göre değişiklik gösterir. Başlangıç seviyesinde genelde ağrı kesicilere ve geçici hareket kısıtlılığına başvurulur. Orta dereceli hastalar için genelde bir adım ileri gidilerek, ilaç ve kısıtlılığa fizik tedavi eklenir. İleri derecede ağrı duyan ve hastalığı ilerlemiş kişilere total kalça protezi önerilebilir. Bu yöntem, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yüzyılın en yararlı ameliyatlarından biri olarak gösterilmiştir. Total kalça protezi uygulaması; aşınmış eklem yüzeylerinin, eklemi taklit eden ileri teknoloji yüzeyle değiştirilmesi işlemidir. Protez ameliyatı, genelde korkulan bir operasyondur ancak iyi hastane ortamında ve doğru bir hekim tarafından uygulandığında, adeta mucizevi sonuçlar doğurabilir. Protez ameliyatı olan hastalar, ertesi gün yürüyebilmektedirler. Normal hayatlarına dönmeleri ise dört haftanın sonunda mümkün olabilir. Kalça protezi ameliyatı, bilinenin aksine uzun vadede geçerli bir tedavi yöntemidir.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.