Aile Sağlığı
Gut Hastalığını Arttıran Nedenler

Tarih:
4 sene önceon

Karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanları ile ton balığı ve somon gibi yaşlı balıklar, gut hastalığı riskini artırıyor. Bu balıkları haftada birden fazla tüketmeyin
Gut hastalığı, genellikle ayak başparmağı eklemini etkileyen artritin (vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durum) sık görülen bir türüdür. Eğer gut hastalığı semptomlarını yaşayan birçok kişiden biriyseniz, dört harfli bir kelimeyi de maalesef iyi biliyorsunuzdur: AĞRI. Erkekler ve obez yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksek olan bu hastalık neden oluşur, tedavisi nasıl olur? İşte bu haftaki köşe yazımda gut hastalığını arttıran nedenler ve gut hastalığı hakkında bilinmesi gereken şeylerden bahsediyorum.
PÜRİNLER PARÇALANAMIYOR
Genellikle sabahları eklem ağrıları ile kendini gösteren gut hastalığı, ulusal sağlık enstitülerine göre vücudun ürettiği ürik asit birikiminden kaynaklanmaktadır.
Bu birikim, ağrınızın kaynağı olan eklemlerinizde küçük ürik asit kristalleri oluşumuna neden olabilir. Vücutta çok fazla ürik asit olduğunda, ürik asit kristalleri (monosodyum ürat) vücuttaki eklemler, sıvılar ve dokularda birikir.
Ürik asit ise DNA’da bulunan kimyasal bileşikler olarak adlandırılan pürinlerden gelir. Normal hücre metabolizması sırasında vücudunuz bu pürinleri parçalar.
Fakat pürin bakımından zengin gıdalar yedikten sonra, vücudunuz pürinlerin parçalanmasından kaynaklanan tüm ürik asidi idare edemiyorsa, işte o zaman gut hastalığı ortaya çıkabilir.
TEŞHİS İÇİN ROMATOLOĞA GİDİLMELİ
Hastalık, gut hastalığının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor veya bir doktor ekibi tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir.
Gut belirtileri ve semptomları spesifik değildir ve diğer hastalıkların belirti ve semptomlarına benzemektedir. Bu açıdan uzman bir ekip tarafından kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Gutta ve diğer artrit formlarında uzmanlaşmış doktorlara romatologlar denir. Bir romatolog, gut hastalığınızı teşhis ettikten sonra size etkili bir şekilde tedavi uygulayabilir.
Bir eklemde ani ve yoğun bir ağrı yaşarsanız, doktorunuza gidin. Ağrı bir veya iki gün içinde kaybolsa bile, doktorunuzun görmesi önemlidir. Çünkü gut hastalığı tedavi edilmezse daha fazla ağrı ve eklem hasarı meydana gelebilir.
HASTALIĞI ÖNLEMEK İÇİN…
Gut hastalığı, günlük yaşantınızın birçok yönünü olumsuz etkiler. Neyse ki, gut hastalarının yaşam kalitesini artırmak için uygulayabileceğiniz düşük maliyetli yöntemlerle hastalığın önüne geçebilirsiniz.
Sağlıklı beslenin, kırmızı etten uzak durun
Pürin seviyesi yüksek gıdalardan (kırmızı et, sakatat gibi) kaçının. Proteinlerin tüm hayvansal kaynakları, gut hastalığına neden olan yüksek miktarda pürin içermektedir. New England Journal of Medicine’da yapılan bir araştırmada;haftada iki kez kırmızı et yiyenlere, ayda bir kereden az kırmızı et yiyenlere kıyasla yüzde 50 daha fazla gut teşhisi konulduğu görüldü. Yine Arthritis Research&Therapy dergisinde yapılanfarklı bir çalışmada, kırmızı etin gut ile bağlantılı doymuş yağ içerdiği ortaya çıktı. Karaciğer, böbrek, dil gibi sakatatlar da özellikle pürin içerir; dikkat etmekte fayda var.
Hayvansal ürünler gibi birçok deniz ürünü çeşidi de bol miktarda pürin içerir.
Eğer gut rahatsızlığından endişe ediyorsanız, bu ürünleri beslenme programınızdan çıkarmanız gerekebilir.
Karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanları ile ton balığı ve somon gibi yaşlı balıklar dikkatli olunması gereken diğer türlerdir. Çalışmalarda, bu balıkların haftada bir veya birden fazla tüketilmesinin gut hastalığı riskini artırdığı görülmüştür.
Alkol tüketmeyin
Alkol pürin içerir fakat birada bu oran diğer alkol türlerine göre daha fazladır. Bu sebeple özellikle bira gibi alkollerin tüketimini sınırlayın, mümkünse tüketmeyin.
Soda ve meyve suları tehlikeli
Araştırmalarda, yüksek fruktozlu mısır şurubunun yer aldığı meyve suları ve sodaların, vücudun ürik asit düzeyinde ani bir artış ile bağlantılı olduğu ve aynı zamanda gut hastalığı için bir risk oluşturduğu görülmüştür.
Hazır gıdalara dikkat
Ketçap, salata sosu, kurabiye ve kraker gibi birçok paketlenmiş gıda, yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir. Ayrıca makarna ve pek çok ekmeğin içinde bulunan rafine karbonhidratlar da vücudun ürik asit yükünü artırabilir ve gut ağrısı geliştirebilir.
Vitamin alırken doktorunuza danışın: Vitamin alırken dikkatli olun çünkü bazı besin maddelerinin fazla olması gutun kötüleşmesine neden olabilir.
Fiziksel olarak aktif olun
Sağlıklı bir yaşam sürmeniz için uzmanlar, yetişkinlerin haftada 150 dakika orta düzeyde fiziksel olarak aktif olmasını önerir. Haftada beş gün boyunca günde 30 dakika yürüyüş yapın, yüzün veya bisiklet kullanın. Bu 30 dakika, gün boyunca üç ayrı 10 dakikalık oturumlara bölünebilir. Düzenli fiziksel aktivite, kalp hastalığı ve diyabet gibi diğer kronik hastalıkları geliştirme riskinizi de azaltacaktır. Ayrıca gut hastalığından korunmanızın en önemli yollarından birisi de önerdiğimiz gibi hareketli yaşamdır.
Gut hastalığını artıran nedenler
Aşağıdaki sebepler, gut hastalığına neden olan hiperüriseminin gelişme olasılığını artırır:
Obezite
Kalp yetmezliği, hipertansiyon (yüksek tansiyon), diyabet ve zayıf böbrek fonksiyonu gibi hastalıklara sahip olmak
Diüretik (idrar söktürücü) gibi bazı ilaçların kullanılması
Alkol alımının artması
Yüksek fruktozlu yiyecek ve içeceklerden yeme ya da içme
Bazı gıdalarda bulunan organik bir bileşik olan pürin açısından yüksek bir beslenme programınız varsa vücut ürik aside dönüştürebilir. Pürin bakımından zengin besinler; kırmızı et, sakatat, hamsi, sardalya, midye, alabalık ve ton balığı gibi bazı deniz mahsullerini içerir.
Bitki çayları faydalı
Yeterli sıvı almanın bir başka yolu da bitki çayları içmektir. Özellikle nane çayını tüketebilirsiniz. İki çorba kaşığı nane çayını kaynar suyun içine koyun, içmeden önce 10-20 dakika bekletin ve suyunu için.
Ani diyetlerden kaçının
Araştırmalarda, fazla kilolu insanlarda gut hastalığı gelişme riskinin yüksek olduğu görülüyor. Kilolu kişilerde ürik asit seviyeleri yüksektir. Ancak gut ataklarını tetiklediği bilinen ani diyetlerden uzak durmak gerekir. Açlık gibi nedenlerle ürik asit salınımı artar. Dolayısıyla diyetisyen eşliğinde bir diyet yaparak, sağlıklı kilo vermenizi öneririm.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
-
Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo
-
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi
-
Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
-
Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları
Aile Sağlığı
Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı Olacak Öneriler

Tarih:
2 sene önceon
27 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Pandemi sürecinde bozulan uyku düzeninizi düzeltmeniz için bu öneriler size yardımcı olabilir.
Birçok insan COVID-19 sürecinde günlük yaşamın bozulması, evden çalışmak, daha az doğal ışık almak, belirli bir programı takip etmemek ve stres gibi nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşamaya başladı.
Bu oldukça yaygın bir sorun. Ancak uzmanların bu önerileri ile uyku sürecinizi düzenleyebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile Sağlığı
Böbrek Taşını Önlemenin 7 Yolu

Tarih:
2 sene önceon
24 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Böbrek taşı ağrısı çekmemeniz için bazı öneriler derledik.
Böbrek taşı oluşumundan ve tekrarlamasından korunmak mümkün.
Bu önerilerimizi mutlaka uygulayın.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.
Anksiyete hayatın bir parçasıdır ve herkesin hayatında bazen kontrolü ele alabilir. Hatta bazıları tüm hayatlarını endişe içinde geçirebilir. Bazıları da özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ilk kez endişe ve kaygı içinde yaşamayı deneyimliyor olabilir.
Anksiyete kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de sanıldığı kadar korkutucu değil. Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.

Ateşsiz Covid-19 Geçirmek Mümkün

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Neden Çin Aşısı?

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta8 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları6 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme6 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar7 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar7 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta6 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı7 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Dr Halit Yerebakan YouTube Kanalı4 sene önce
Gluten Nedir?