Güneş ışınlarına karşı benlerinizi kontrol edin; kahverengi, ten rengi, kırmızı derken vücudun farklı yerlerinde büyük, küçük, kabarık veya leke şeklinde birçok ben bulunuyor. Doğumla beraber olan benlerin dışında sonradan da benlerin çıktığını gözlemlediniz mi? Benler hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Bugünkü köşe yazımda benler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Deriye rengini veren melanosit adındaki hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu, farklı renklerdeki deri hizasında veya kabarık oluşumlarına ben denir. Benlerin boyutu ya da miktarı zamanla değişir. Hamilelik ergenlik ve yaş ilerledikçe yeni benler çıkabilir boyut değiştirebilir veya tamamen kaybolabilirler. Genellikle benler genç yaşlarda çoğalır, hamileyken var olan benlerde koyulaşma görülür yaş ilerledikçeyse benler zaman içerisin de kaybolabilir.
Ben Deyip Geçmeyin!
Benler halk arasında zararsız olarak bilinirler. Ama bunun aksine bazı durumlar da kanserli hale gelip, kötü huylu ölümcül tümörlere yol açma olasılıkları vardır. Bu yüzden benler hafife alınmamalı ve dermatologlar tarafından düzenli olarak muayene edilmelidir.
Küçük benlerde ani olarak büyümeler yaşanması, düzensiz bir yayılma gerçekleşmesi, gün geçtikçe koyulaşıp, iltihaplı bir hal almaya başlangıcı, kaşınma ve kanama gibi belirtilerin başlaması halinde mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır.
Türlerine Göre Benler;
Benler genellikle kahverengidir ama boyut renk ve şekilleri değişiklik gösterebilmektedir. Renk olarak kahverengi, kırmızı ya da ten rengi olmak üzere türleri vardır. Boyutları her insana göre değişiklik gösterir. Kimi benler leke şeklindeyken kimisi kabarık bir görüntüye sahiptir.
Benler doğumla beraber vücudumuzda var olurlar ama 20’li yaşlara kadar yeni benler çıkma olasılığı vardır. 20’den sonra çıkan benler ve özellikle yanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler gözüken türlerde dermatolog muayenesi gereklidir.
Benler için Güneşe Dikkat!
Güneş ışınları benler üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Vücudumuzdaki benler üzerinde etki yaratmakla birlikte yeni benlerin oluşumuna da yol açar. Güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, çıkarken de şapka ve güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının etkisiyle sonradan çıkan benler cilt kanserini tetikler. Bu yüzden güneşe kontrollü çıkmak sağlık açısından önem taşır.
Yaz Aylarında Risk Altındakiler
Çok sayıda beni olan, doğumsal büyük beni olan, kendisinde veya ailesinde melanom öyküsü olan, güneş hassasiyeti veya yoğun güneş maruziyeti öyküsü olan, ileri yaşlı veya açık tenli olan bireyler artmış risk altındaki kişilerdir.
Düzenli Kontrol Erken Teşhise Neden Olabilir!
Zaman içerisinde vücudumuzda birçok değişim meydana gelmektedir. Bunlardan bir tanesi benlerin değişimi olabilir. Genellikle fazla üzerinde durulmayan zararsız olarak görülen benler aslında görüldüğü kadar masum olmayabilir ve bizi ciddi sorunlara sürükleyebilir.
Vücudu kontrol altında tutmak ve değişiklikleri fark etmek, durumun ciddi sorunlara gitmeden önce önünü kesmeye yardımcı olur. Bu durum sadece sonradan çıkan benler için geçerli değildir. Benler başlarda zararsızken sonradan tehlikeli bir duruma gelebilirler. Yani benler kontrol altında tutulmalı, düzenli olarak doktor gözetiminde olmalıdır.
Kanserli Bene Müdahale;
Ben oluşumunda kanserli bir oluşumun önüne geçilemez ancak bu durum için güneşten sakınmak ve düzenli doktor kontrolü sonuçların kötüye gitmemesine yardımcı olur.
Eğer doktor benin kanserli olduğundan şüpheleniyorsa cerrahi bir yardımla benin kökünden parça alınır ve çeşitli testlerle teşhis konulur.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz