Fruktoz intoleransı, meyve şekeri emilim bozukluğu olarak ifade edilir. İntoleransı bulunan kişilerde meyve şekeri, bağırsaklarda neredeyse hiç emilmez ve bakteriler tarafından mayalanır.

Gıda intoleransı, en basit ifadeyle vücudumuzun bazı maddelere karşı tepki vermesi olarak tariflenebilir. İntolerans, tolere edememek anlamındadır. Bu açıdan bakıldığında vücudumuz tarafında tolere edilemeyen bir maddenin, vücudumuz için zararlı olabileceği gibi bir algı oluşabilir ancak bu, tamamen bir yanılgıdır. İnsan sağlığı için yararlı hatta gerekli maddelere karşı da intolerans gelişebilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SAVAŞA BAŞLAR

Gıda intoleransı, gıda alerjisiyle de karıştırılır ancak ikisi birbirinden farklıdır. Gıda alerjisinde kişi alerji duyduğu bir maddeyle karşılaştığında, sistem kendini işgal altında hisseder ve bağışıklık sistemi bununla savaşmak için antikorlar üretmeye başlar. Gıda intoleransını alerjiden ayıran en önemli fark, söz konusu maddenin vücuda girmesiyle oluşan tepkinin seviyesidir. Fruktoz, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi temin ettiği basit şekerdir. Özellikle meyvelerde, bol miktarda bulunur. Bu sebeple fruktoz intoleransı, meyve şekeri emilim bozukluğu olarak da ifade edilir. Meyve şekerinin bağırsaklardaki emilimi, sınırlıdır. Fruktoz intoleransı bulunan kişilerde ise neredeyse hiç emilemez ve bağırsak bakterileri tarafından mayalanır. Bu durum, fruktoz intoleransının en önemli belirtileri arasında yer alan, kötü kokulu ishal, şişkinlik, karın ağrısı ve huzursuzluğa sebep olur.

DÜŞÜK FRUKTOZ İÇEREN MEY VELER VE SEBZELER

Avakado, muz, greyfurt, üzüm, kivi, limon, lime, portakal, papaya, ananas ve ahududu, düşük fruktoza sahip meyveler arasında yer alır. Kuşkonmaz (asparagus), çin kabağı, Brüksel lahanası, kereviz, frenk soğanı, salatalık, yaban havucu (kara havuç), kabak, kıvırcık, marul, turp, taze soğan, pırasa, ıspanak ve beyaz patates, düşük fruktoz seviyesine sahip sebzeler arasında sayılabilir.

YÜKSEK FRUKTOZ İÇEREN MEY VELER VE SEBZELER

Elma, meyve suları, liçe (bir çeşit tropik meyve), armut, karpuz, kayısı, kiraz, mango, şeftali ve erik yüksek fruktoz içeren meyveler arasında sayılabilir. Brokoli, havuç, karnabahar, mısır, patlıcan, yeşil fasulye, yeşil biber, sarımsak ve soğan yüksek fruktoz içeren sebzeler arasında sayılabilir.

ALERJİK BİR DURUM DEĞİLDİR!

Frukt Oz intoleransı, alerjik bir durum değildir. Bu sebeple, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar göstermez. Fruktoz intoleransının belirtileri arasında mide şişkinliği, aşırı gaz, mide ağrısı, karın krampları, guruldamalar, gevşek ishal veya sık tuvalete çıkma sayılabilir. Pek çok hastalıkla ortak sayılabilecek bu belirtiler, bir uzman tarafından yorumlanmalıdır.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.