Kadın Sağlığı
Gebelikte Karşılaşılabilecek Sorunlar

Tarih:
5 sene önceon
Yaza
Gazi Yıldırım
Gebelikte Karşılaşılabilecek Sorunlar
Bu yazımızda sitemizin yazarlarından Prof. Dr. Gazi Yıldırım, Gebelikte karşılaşılabilecek sorunlar ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
GEBEDE REFLÜ
Neden
Gebelikde artan progesteron hormonu etkisiyle bağırsaklarda görülen gevşeme mide ve yemek borusu bileşkesinde de izlenir. Rahmin büyümesi ile iç organların mideyi sıkıştırması, çok sık ve fazla miktarlarda beslenme gibi durumlarda mideden yemek borusuna kaçış artmaktadır. Yemek borusuna gelen mide içeriği ağza kadar gelebilir ve asit içeriği nedeniyle hem yanma hem de ağızda acı tat bırakma hissi olabilir.
Nasıl Gelişir
Yağlı gıdalar, çikolata, karbonhidratlardan zengin beslenme, protein içeriği az gıda ile beslenme, sık ve fazla miktarda yemek yeme mide boşaltılmasını yavaşlatan durumlardır. Gebelikde zaten mide boşaltımının yavaşladığı düşünülecek olursa bu koşulların artan karın içi basıncı ile reflüyü artıracağı düşünülebilir. Yatar pozisyonda olma reflüyü daha da artırmaktadır.
Öneriler
Az ve sık beslenme, protein içeren gıdaların alınması, yağlı gıdalardan uzak kalma, yemeklerden sonra yatmanın engellenmesi, yatarken başın yüksek yastıklar ile desteklenmesi önerilebilir. Mide yanması durumlarında rahatlatıcı anti asit şuruplar sınırlı olarak tüketilebilir.
GEBEDE KANSIZLIK
Neden
Öncelikle gebelikde artan su miktarı nedeni ile kanda rölatif olarak kırmızı kan hücre azalması olur, yani kan sulanır. Ayrıca annede artan kan hücre yapım miktarı ve fetal kan yapımı nedeniyle de demir ihtiyacı artmaktadır. Depo demirin yetersiz kalması ya da demir içeren besinlerden uzak kalmak gibi durumlarda annede kansızlık olmaya başlar. Gebelikte görülen vajinal kanamalar fazla miktarda olduklarında yine anemiye yol açarlar.
Nasıl Gelişir
Gebelikde total vucut suyunun artması her dokuda olduğu gibi damar sistemindede dolaşan kanda su miktarının artmasına neden olmaktadır. Kan hücresi yapımı artmasına rağmen su artışındaki rölatif fazlalık gebelikde aslında total miktarı yeterli düzeyde olmasına rağmen hemoglobinde azalmaya neden olmaktadır. Ancak eşlik eden depo demir yokluğunda, sürekli olan kan kayıplarında ya da yetersiz demir içeren gıdalardan oluşan diyet alınmasında hemoglobin değerlerindeki düşüş daha fazla olmaktadır. Bu durumda anemi dediğimiz durum ortaya çıkar.
Öneri
Anemik olan anne kolay yorulur, iştahsızdır, baş ağrısı, depresyon, keyifsizlik hali, ciddi durumlarda çarpıntı hissi gözlenebilir. Yapılacak tetkik basit olup kan sayımından ibarettir. Kan sayımında ciddi düşüklük görülen anne adaylarına demir takviyesi gerekmektedir. Gebelik komplikasyonu olan ani ve ağır vajinal kanamalarda ise kan transfüzyonu gerekmektedir.
GEBEDE MİDE BULANTISI VE KUSMA
Neden
Gebelikte değişen hormonal denge eğer kişide ülser, gastrit yoksa bulantı kusmanın yegane nedenidir.
Nasıl Gelişir
Gebeliğin ilk 3 ayında mide bulantısı ve kusma sık görülen hatta bazı gebelerde şiddetli seyreden bir durumdur. Gebelik hormonunun beyinde bulantı yapan merkezlerin üzerinde uyarıcı olduğu düşünülmektedir. Ancak çoğu zaman aslında vücüt fizyolojisinin değişmesi kokulara hassasiyet gibi nedenlerden ötürü bulantı olmaktadır. Kusmanın şiddetli olduğu durumlarda vucut suyunda kayıp yaşanır. Mide sıvısı içerdiği elektrolit yükü nedeniyle önemli bir depodur. Bu deponun azalması eşlik eden elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Kusma ve bulantı nedeniyle gebe yemek yiyemez ise katabolik olaylar başlar ve anne bebeğini beslemek için kendi enerji depolarını kullanır. Bu gibi durumlarda kanda keton adını verdiğimiz enerjisi düşük yakıt miktarı artar. Ancak çoğu doku bu enerji maddesini kullanamaz. Aşırı kusmaya bağlı annede halsizlik, baş dönmesi ve kan asit yapımında artış olur. Bu durum önce anneyi etkiler. Daha ciddi durumlarda ise bebeği etkileyebilir. Su kaybı fazla olan annelerde ateş yükselmeye başlayabilir.
Öneri
Günde 3 den fazla kusması olan anneler mutlaka doktora başvurmalıdırlar. Gerekirse serum tedavisi ile vucut su açığının dengelenmesi gerekebilir. Bulantı için ise az az sık beslenme, yataktan kalkınca kuru bisküvi-galeta , birden aşırı sıvı alımının önlenmesi önerilebilir. Sulu gıdalar fazla ve birden tüketildiğinde mide gerilmesine bağlı kusmayı tetikleyebilir. Bu nedenle kuru gıda önerilir. B vitaminlerinin desteği alınabilir. Ciddi durumlarda mide bulantısını önleyen ilaçlar anneye verilebilir. Aşırı tatlı, acı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak gereklidir.
GEBELİKDE PREEKLAMSİ
Neden
Plasenta adını verdiğimiz yapının anne damarları ile olan ilişkisinin uygun biçimde oluşmaması durumunda annede tansiyon yüksekliği olmaktadır.
Nasıl Gelişir
Önceden bilinen tansiyon yüksekliği olan gebelerde ve tansiyon şikayeti ilk defa gebelikde ortaya çıkan hastalarda preeklamsi-eklamsi dediğimiz durum ortaya çıkabilmektedir. Hem anne hayatını tehlikeye attığından hem de fetal gelişmeyi olumsuz etkileyeceğinden anne ve bebek için ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir durumdur. Kanda pıhtılaşmaya sağlayıcı hücrelerin azalması, idrarda protein kaybı buna bağlı özellikle yüzde ve ellerde ödem olması, yüksek tansiyon varlığı, tansiyona bağlı baş ağrısı, karaciğer ve böbrek gibi organların fonksiyon kaybı, nöbet geçirme gibi komponentleri olabilir. Yüksek tansiyona bağlı organ hasarları görülebilir. Bebek yeterli beslenemediği için gelişme geriliği saptanabilir. Anne hayatını korumak için erken doğum yaptırmak gerekebilir ve bu durum bebek hayatını olumsuz etkileyebilir.
Öneri
Hekime her gittiğinde tansiyon ölçümü ve kilo alımının takip edilmesi gerekmektedir. Hızlı kilo alımı, önceden tansiyon yüksekliği şikayeti olanlar ya da ailede benzer durumların olduğu durumlarda dikkatli olmak gerekir. Gebeler evlerinde haftada en az 2 kez sabah akşam tansiyon değerlerini ölçtürmelidirler. Hızlı kilo alınmamalıdır. Tansiyon yüksekliği saptanan hastalara tansiyon düşürücü ilaçlar başlanmalıdır. Tansiyon değeri çok yüksek olan ve anne için hayati tehdit oluşturan durumlarda doğum yaptırılmalıdır.
GEBELİKDE TÜKRÜK BEZİNİN FAZLA ÇALIŞMASI
Neden
Gebelikte değişen hormonlar, vücut sıvısında artış olması ve bazen psikolojik nedenlerden dolayı tükrük salgısında artış olur.
Nasıl Gelişir
Gebelerin % 5 kadarında tükrük miktarında değişik miktarlarda artış görülür. Tükrük bezlerinin aşırı çalışması nedeniyle olan ve çoğunlukla zararsız olan bu durum, bazen mide asit içeriğinin artması, gastrit, bulantı, kusma durumlarında da olabilmektedir. Diş çürükleri, tükrük kanalı taşları, tükrük bezi iltihaplarında da tükrük oluşumu artar.
Öneri
Bebeğe zararı olmayan bu durum genellikle 5. aya kadar devam eder ve sonra geçer. Dişleri fırçalamak, ağız hijyenine dikkat etmek, sık ve az yemek yemek, bol sıvı tüketmek bu sorunu hafifletebilir. Mide asidini azaltan ilaçlar kullanmak da gerekebilir.
Bunlarıda Beğenebilirsin
Beslenme
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Tarih:
1 sene önceon
19 Ocak 2021Yaza
Hayatın Ritmi
← ÖNCEKİ BÖLÜM SONRAKİ BÖLÜM → |
Covid-19 savunma planında bu bölümde sıra egzersiz reçetesinde. Bu egzersizleri evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca kemik erimesi hakkında merak ettiklerinizi de bu bölümde bulacaksınız.
Covid-19 savunma planının 3. günü…
Vücudumuzu koruyacak, evde yapabileceğimiz egzersizler neler? Hangi egzersiz akciğerlerimize faydalı? Dr. Halit Yerebakan Covid-19 savunma planına uygun basit ve sağlıklı hareketleri gösteriyor.
Herkesi ilgilendiren teşhisi zor hastalık, kemik erimesi… İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kemik erimesinin neden olabileceği hastalıkları açıklıyor.
Menopoz ve kemik erimesi arasındaki bağlantı ne? İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın kemik erimesinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Uzman Diyetisyen Yekbu Köseoğlu‘ndan K vitamini zengini vitaminler listesi…
Fizyoterapi Uzmanı Canan Akar, kemik yoğunluğunu arttıran evde yapılabilecek basit egzersizleri gösteriyor.
Hepsi ve daha fazlası ‘Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi’nde…
“Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi” programının tüm bölümleri ve diğer içerikleri için youtube sayfamızı da takip edebilirsiniz.

Selülit hakkında bilmeniz gereken gerçekler…
Selülit hayatın neredeyse kaçınılmaz bir parçası. Herkes bu sinir bozucu cilt durumunu geliştirebilir… Vücudunuzdaki bu izleri tanımalı ve nasıl kurtulacağınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız.
“Selülit Nasıl Giderilir” konulu yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

COVID-19 yayılmaya başladığı andan itibaren tüm dünyaya korku saldı. Özellikle hamile ve yeni doğum yapan kadınlar bu konuda iki kat daha endişeli. Peki COVID-19 fetüs ve yeni doğanlar üzerinde ne kadar etkili?
COVID-19’un bir anda ortaya çıktığı bu süreç özellikle hamile, yeni doğum yapmış ve bebek sahibi olmayı düşünenlerin bebekleri ve kendi sağlıkları ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi. İnsan sağlığını tehdit eden bu coronavirüsün yeni ve yakın zamanda ortaya çıkmış olması maalesef bu konuda kesin sonuçlar elde edilebilmesi için yeterli değil. Ancak yine de yürütülen çalışmalardan bazı sonuçlar elde edilmeye başlandı.
Anne adayları COVID-19’dan etkilenebiliyor
Belki birkaç ay öncesine kadar huzurlu bir hamilelik süreci geçiriyordunuz ya da yeni coronavirüsün yayılmasından hemen önce hamile kaldığınızı öğrendiniz. Küresel anlamdaki böyle bir salgının hem bebeğinizin sağlığı hem de kendi sağlığınız için endişe uyandırması son derece doğal.
Tekrar hatırlatmak istiyorum ki bu yeni bir virüs ve hamile kadınlar üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyor. Bu konu hakkında araştırma yapan uzmanların ilk tezleri, hamile kadınların COVID-19 ile enfekte olmaları durumunda, hastalık belirtisi göstermelerinin daha muhtemel olduğu yönünde. Mevcut bilgiler ışığında uzmanlar, aynı yaş grubundaki kadınlar ve erkeklerde olduğu gibi hamile olan kadınların da belirtilerinin hafif ila orta şiddette olabileceğini düşünüyor.
Erken doğum riski araştırılıyor
Bu süreçte anne adaylarının en büyük korkusu düşük yapma ya da gebelik sürecinde herhangi bir komplikasyon yaşama riski oluyor. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi verilerine göre, yeni coronavirüs ile enfekte olan hamile kadınlarda düşük ya da komplikasyon riski henüz görülmedi.
Amerikalı uzmanların SARS ve MERS gibi diğer coronavirüslerden elde ettiği verilere dayanılarak COVID-19’a maruz kalan hamile kadınların erken doğum gibi bazı komplikasyonlara karşı yüksek risk altında olabileceği düşünülüyor. Ancak son derece sınırlı veriler bu tezi doğrulayabilmiş değil. Yani enfekte olmak erken doğumun doğrudan nedeni olmayabilir.
UNUTMAMAKTA FAYDA VAR! COVID-19’un nasıl yayıldığını bilmeyen artık yoktur sanırım. Öksürük veya hapşırık yoluyla havaya karışan damlacıklar ya da yüzeylerden kolaylıkla yayılıyor. Korunmak için neler yapılması gerektiğini de bildiğinizi düşünüyorum. Ancak yine de kısa bir hatırlatma; -Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın -Yüzünüzün herhangi bir yerine dokunmayın -Sosyal mesafenizi koruyun -Hasta hissediyorsanız mutlaka kendinizi izole edin -Bağışıklığınızı güçlendirmek için sağlıklı bir beslenme planı uygulayın |
Virüs fetüse bulaşmıyor
Annelerin ve anne adaylarının soru işaretlerinden biri de, enfekte olmaları durumunda virüsün bebeğe ya da fetüse bulaşma riski. Bu konuda şu ana kadar, COVID-19 ile enfekte olan ve belirtiler gösteren dokuz hamile kadın incelendi. Doğan bebeklerin hiçbirinde virüse rastlanmadı. Ayrıca yeni coronavirüs amniyotik sıvıda, yenidoğanın boğazında veya anne sütünde görülmedi. Yani elde edilen verilere göre virüsün fetüse bulaşması, fetüs üzerinde herhangi bir komplikasyona neden olması oldukça düşük bir ihtimal olarak görülüyor.
Emziren annelere gelirsek, dediğim gibi, anne sütünde COVID-19 virüsü olduğuna dair bir kanıt yok. Virüsün yayılma şekli düşünüldüğünde koruyucu önlem olarak, annelerin bebeklerine yaklaşmadan önce ellerini yıkamalarını ve maske kullanmalarını önerebilirim.
Şunu da eklemek isterim ki adetlerimizde yeri olan kırk uçurma ya da bebek görmesi gibi ziyaretlerden ve aile toplantılarından kaçınmanız önemli.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ateşsiz Covid-19 Geçirmek Mümkün

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Neden Çin Aşısı?

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta8 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları6 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme6 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar7 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar7 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta6 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı7 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Dr Halit Yerebakan YouTube Kanalı4 sene önce
Gluten Nedir?