Kadın Sağlığı
Gebelikte Karşılaşılabilecek Cilt Problemleri

Tarih:
5 sene önceon
Yaza
Gazi Yıldırım
Bu yazımızda sitemiz yazarlarından Prof. Dr. Gazi Yıldırım, gebelikte karşılaşılabilecek cilt problemleri neden olur, nasıl gelişir ve bu problemler karşısında yapılması gerekenler hakkında öneriler veriyor.
GEBELİKTE KAŞINTI
Neden
Gebelerde kaşıntı karaciğer, safra kesesi hastalıklarına bağlı olabileceği gibi, dermatolojik olarak cildin kuruması, çatlaklar oluşması nedeniyle de görülebilir. Kaşıntı cildin gerilmesine bağlı karın bölgesinde, yada ödem nedeniyle bacaklarda , el üzerlerinde daha fazla olabilir.
Nasıl Gelişir
Gebelikte karaciğerde yağlı değişiklikler olduğu durumlarda safra asitlerinin kana geçişinin artması, karaciğer enzimlerinin artması nedeniyle kaşıntı miktarında artış olabilir. Bazen yenilen allerjen gıdaların ( örneğin yumurta gibi ) aşırı tüketilme durumunda karaciğer üzerine olumsuz etkileri nedeniyle kaşıntı oluşumu görülebilir.
Öneriler
Kaşıntı şikayeti olduğunda hekimle görüşülmelidir. Karaciğer fonksiyon testleri kontrol edildikten sonra herşey normal ise cildin kuruluğuna bağlı kaşıntılar nemlendirici losyonlar ile giderilebilir.
GEBEDE CİLT PROBLEMLERİ
Neden
Kanda artan gebelik hormonları, özellikle östrojen hormonu. Ciltte kızarmalar, damar genişlemeleri, kırmızı benler, avuç içi kızarıklık, yüzde kızarıklık yapabilir. Gebelikde melanin sentezi artışına bağlı yüzde maske görünümü olabilir. Karında gerilmeye bağlı çatlaklar oluşabilir.
Nasıl Gelişir
Kilo alımının artması ile birlikte esneyemeyen cilt altı bağ dokusunda yırtılmalar olur. Bu nedenle cildin inceldiği bölgelerde alttan geçen damarsal yapılar nedeniyle kırmızı renkte çizgilenmeler oluşur. Bu çatlaklar doğum sonrası beyazlaşır ancak ortadan kaybolmaz . bunun için çeşitli kremler uygulanabilri. Fakat oluşma eğiliminde ise ne yazık ki bunu önlemek pek de mümkün olmamaktadır. Yüzde görülen gebelik maskesi, karın ortasında görülen kahverenkli çizgi artan melanin hormon sentezine bağlıdır. Çoğu leke geri dönüşlü olsa da doğum sonrası bazen iz kalabilir. Bu lekeler güneşten korunmalıdır. Kanda östrojen artışı ile el avuçlarında ve yüzde burun etrafında ya da karında kırmızı ben şeklinde oluşumlar gözlenebilir. Hepsi geri dönüşlüdür. Karaciğer rahatsızlıklarında ciltte safra asiti birikimi nedeniyle kaşıntı ve buna bağlı kaşıntı izleri olabilir. Cilt kuruluğu yine sıkça görülebilir.
Öneri
Kuruluk için bol su içmek, çatlak oluşumu için, losyon kullanmak, cildi tahriş edecek derecede şiddetli kaşımalardan uzak durmak gerekebilir.
GEBEDE MANTAR ENFEKSİYONU
Neden
Gebelik değişen hormonal denge nedeniyle vajinal enfeksiyonların , özellikle de mantar enfeksiyonlarının artış gösterdiği bir durumdur. Değişen akıntı özelliği ve vajinal ortam dengesinin değişip vajinal ph dengesini asidik ortamda tutan yararlı bakterilerin azalmasıyla mantar enfeksiyonu baş gösterir.
Nasıl Gelişir
Mantar mikrobu aslında vücüdumuzda devamlı yaşayan bir organizmadır. Ancak çoğalması vucut tarafından alınan önlemlerle azaltılmaktadır. Vajinal ph değerinin asidik olması, bu asiditeyi sağlayan özelleşmiş mikroorganizmaların ( Laktobasiller ) vajende bulunması mantar enfeksiyonlarını önler. Ancak gebelikte annenin bağışıklık sisteminde bir miktar zayıflamanın olması, süt ve süt ürünlerinden yetersiz beslenme, gebelikde kan şekeri düzeylerinin artış göstermesi, idrar yolu patojenlerinin artması gibi durumlarda mantar enfeksiyonu oluşumuna zemin hazırlar.
Öneriler
Kontrolsüz vajinal enfeksiyonların olası fetal yapılara ulaşabileceği düşünülerek mutlaka hekime haber verilmelidir. Akıntı şikayeti yanında kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi şikayetler olabilir. Gebelikde mantar tedavisi için sistemik ilaçlar yerine, lokal etkili, kana geçen ilaç miktarının çok az olduğu fitiller kullanılabilir. Bazen mantar enfeksiyonunu tedavi edecek antibiyotikli fitiller yerine o bölgede Laktobasil miktarını artıracak doğal yapıda fitil şeklinde ilaçlar da kullanılabilir. Ancak tedavi ile geçmeyen nüks eden durumlarda vajinal enfeksiyon açısından kültür alınarak ileri tetkik yapılması gerekir. Süt ve Süt ürünleri Laktobasil üremesini çoğaltacağından gebelerde vajinal kandida enfeksiyonunun önlenmesinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Bunlarıda Beğenebilirsin
Beslenme
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Tarih:
1 sene önceon
19 Ocak 2021Yaza
Hayatın Ritmi
← ÖNCEKİ BÖLÜM SONRAKİ BÖLÜM → |
Covid-19 savunma planında bu bölümde sıra egzersiz reçetesinde. Bu egzersizleri evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca kemik erimesi hakkında merak ettiklerinizi de bu bölümde bulacaksınız.
Covid-19 savunma planının 3. günü…
Vücudumuzu koruyacak, evde yapabileceğimiz egzersizler neler? Hangi egzersiz akciğerlerimize faydalı? Dr. Halit Yerebakan Covid-19 savunma planına uygun basit ve sağlıklı hareketleri gösteriyor.
Herkesi ilgilendiren teşhisi zor hastalık, kemik erimesi… İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kemik erimesinin neden olabileceği hastalıkları açıklıyor.
Menopoz ve kemik erimesi arasındaki bağlantı ne? İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın kemik erimesinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Uzman Diyetisyen Yekbu Köseoğlu‘ndan K vitamini zengini vitaminler listesi…
Fizyoterapi Uzmanı Canan Akar, kemik yoğunluğunu arttıran evde yapılabilecek basit egzersizleri gösteriyor.
Hepsi ve daha fazlası ‘Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi’nde…
“Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi” programının tüm bölümleri ve diğer içerikleri için youtube sayfamızı da takip edebilirsiniz.

Selülit hakkında bilmeniz gereken gerçekler…
Selülit hayatın neredeyse kaçınılmaz bir parçası. Herkes bu sinir bozucu cilt durumunu geliştirebilir… Vücudunuzdaki bu izleri tanımalı ve nasıl kurtulacağınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız.
“Selülit Nasıl Giderilir” konulu yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

COVID-19 yayılmaya başladığı andan itibaren tüm dünyaya korku saldı. Özellikle hamile ve yeni doğum yapan kadınlar bu konuda iki kat daha endişeli. Peki COVID-19 fetüs ve yeni doğanlar üzerinde ne kadar etkili?
COVID-19’un bir anda ortaya çıktığı bu süreç özellikle hamile, yeni doğum yapmış ve bebek sahibi olmayı düşünenlerin bebekleri ve kendi sağlıkları ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi. İnsan sağlığını tehdit eden bu coronavirüsün yeni ve yakın zamanda ortaya çıkmış olması maalesef bu konuda kesin sonuçlar elde edilebilmesi için yeterli değil. Ancak yine de yürütülen çalışmalardan bazı sonuçlar elde edilmeye başlandı.
Anne adayları COVID-19’dan etkilenebiliyor
Belki birkaç ay öncesine kadar huzurlu bir hamilelik süreci geçiriyordunuz ya da yeni coronavirüsün yayılmasından hemen önce hamile kaldığınızı öğrendiniz. Küresel anlamdaki böyle bir salgının hem bebeğinizin sağlığı hem de kendi sağlığınız için endişe uyandırması son derece doğal.
Tekrar hatırlatmak istiyorum ki bu yeni bir virüs ve hamile kadınlar üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyor. Bu konu hakkında araştırma yapan uzmanların ilk tezleri, hamile kadınların COVID-19 ile enfekte olmaları durumunda, hastalık belirtisi göstermelerinin daha muhtemel olduğu yönünde. Mevcut bilgiler ışığında uzmanlar, aynı yaş grubundaki kadınlar ve erkeklerde olduğu gibi hamile olan kadınların da belirtilerinin hafif ila orta şiddette olabileceğini düşünüyor.
Erken doğum riski araştırılıyor
Bu süreçte anne adaylarının en büyük korkusu düşük yapma ya da gebelik sürecinde herhangi bir komplikasyon yaşama riski oluyor. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi verilerine göre, yeni coronavirüs ile enfekte olan hamile kadınlarda düşük ya da komplikasyon riski henüz görülmedi.
Amerikalı uzmanların SARS ve MERS gibi diğer coronavirüslerden elde ettiği verilere dayanılarak COVID-19’a maruz kalan hamile kadınların erken doğum gibi bazı komplikasyonlara karşı yüksek risk altında olabileceği düşünülüyor. Ancak son derece sınırlı veriler bu tezi doğrulayabilmiş değil. Yani enfekte olmak erken doğumun doğrudan nedeni olmayabilir.
UNUTMAMAKTA FAYDA VAR! COVID-19’un nasıl yayıldığını bilmeyen artık yoktur sanırım. Öksürük veya hapşırık yoluyla havaya karışan damlacıklar ya da yüzeylerden kolaylıkla yayılıyor. Korunmak için neler yapılması gerektiğini de bildiğinizi düşünüyorum. Ancak yine de kısa bir hatırlatma; -Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın -Yüzünüzün herhangi bir yerine dokunmayın -Sosyal mesafenizi koruyun -Hasta hissediyorsanız mutlaka kendinizi izole edin -Bağışıklığınızı güçlendirmek için sağlıklı bir beslenme planı uygulayın |
Virüs fetüse bulaşmıyor
Annelerin ve anne adaylarının soru işaretlerinden biri de, enfekte olmaları durumunda virüsün bebeğe ya da fetüse bulaşma riski. Bu konuda şu ana kadar, COVID-19 ile enfekte olan ve belirtiler gösteren dokuz hamile kadın incelendi. Doğan bebeklerin hiçbirinde virüse rastlanmadı. Ayrıca yeni coronavirüs amniyotik sıvıda, yenidoğanın boğazında veya anne sütünde görülmedi. Yani elde edilen verilere göre virüsün fetüse bulaşması, fetüs üzerinde herhangi bir komplikasyona neden olması oldukça düşük bir ihtimal olarak görülüyor.
Emziren annelere gelirsek, dediğim gibi, anne sütünde COVID-19 virüsü olduğuna dair bir kanıt yok. Virüsün yayılma şekli düşünüldüğünde koruyucu önlem olarak, annelerin bebeklerine yaklaşmadan önce ellerini yıkamalarını ve maske kullanmalarını önerebilirim.
Şunu da eklemek isterim ki adetlerimizde yeri olan kırk uçurma ya da bebek görmesi gibi ziyaretlerden ve aile toplantılarından kaçınmanız önemli.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ateşsiz Covid-19 Geçirmek Mümkün

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Neden Çin Aşısı?

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta8 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları6 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme6 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar7 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar7 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta6 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı7 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Dr Halit Yerebakan YouTube Kanalı4 sene önce
Gluten Nedir?