Gereğinden fazla tuz tüketmek hipertansiyon, damar sertliği ve çeşitli kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Hareketsiz yaşam hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırıyor. Ülkemizin yemek kültürüne bakıldığında, tuzdan ve yağdan zengin beslendiğimiz gerçeği ile karşılaşıyoruz. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve bilinçlenen tüketici eğilimi ile tuz ve yağ oranlarında azalma olması da sevindirici bir gelişme.
EKMEK EN TEHLİKELİSİ!
Hemen hemen hepimiz tuz ve yüksek tansiyon arasında bir ilişki olduğunu duymuşuzdur. Uzmanlar, bu ilişkinin varlığını doğruluyorlar. Tuz tüketimi ve hipertansiyon arasında ciddi bir ilişki var. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, ülkemizdeki tuz tüketimiyle ilgili bir araştırma yaptı. Elde edilen sonuç oldukça ürkütücü. Sonuca göre, ülkemizdeki tuz tüketimi, dünya ortalamasının üç kat üzerinde. Türkiye’de kişi başına günlük tuz tüketim miktarı, yaklaşık 18 gram. Ekmek, en önemli tuz kaynaklarından biri. Ülkemizdeki ekmek tüketimi dikkate alındığında günlük 7 gramdan fazla tuzu sadece ekmek yiyerek aldığımız gösterildi. Oysa uzmanlarca tavsiye edilen günlük tuz tüketim miktarı sadece 5 gramdır. Tuz, yüzde 60 sodyum ve yüzde 40 klor içerir.
Bedenimizin çeşitli fonksiyonları yerine getirebilmesi için bu iki maddeye de ihtiyacı vardır. Bu sebeple mutlaka alınmalı ancak ihtiyacın fazlası tüketilmemelidir. Azı da, çoğu da zarardır. Sodyum, su tutma özelliği sebebiyle, vücudun sıvı hacmini dengede tutmada görev alır. Tüm vücudun gerektiği gibi çalışabilmesi için sinir hücrelerinin iletimi son derece önemlidir ve kusursuz işlemesi gerekir. Sodyum, su tutmanın dışında sinir hücresi iletiminde de ihtiyaç duyulan bir elementtir. Gereğinden fazla tuz tüketmek; başta hipertansiyon, damar sertliği ve çeşitli kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Fazla tuz tüketiminin yanında, hareketsiz yaşam, fazla kilo ve sigara tüketimi de söz konusu ise, tuz sebebiyle oluşabilecek hastalıklara yakalanma riski kat ve kat artıyor.
YÜKSEK TANSİYON YAPAR
Gıdaların birçoğu doğal olarak tuz -sodyum- içerirler ve bu miktar, (normal şartlarda) ekstra tuz ilavesine gerek bırakmayacak ölçüde yeterlidir. Sık idrara çıkma gibi durumlarda vücut, tuz kaybına uğrar. Bu gibi durumlarda gıdalara ilave tuz eklenebilir ancak bu durumun tespiti için bir uzman yorumuna ihtiyaç vardır. Tuz ve hipertansiyon arasında, uzman araştırmaları neticesinde ispatlanmış bir ilişki vardır. Ülkemiz gibi hipertansiyonun sıklıkla görüldüğü bölgeler incelendiğinde, buralarda fazla tuz tüketimi olduğu da görüldü. Gereğinden fazla sodyum, vücutta gereğinden fazla su tutulduğu anlamına gelir. Artan su miktarı kan basıncının da artması anlamına gelir ki bu durum, hipertansiyon ile sonuçlanır.
HANGİ GIDALARDA TUZ ORANI DAHA FAZLADIR?
Hazır salça, patates cipsi, ekmek, hazır çorba, pasta, hazır kurabiye ve bisküvi, hazır soslar, kuruyemiş ve konserve gıdalar ciddi oranda tuz içerir. Özellikle hipertansiyon rahatsızlığı olanların bu gıdalardan uzak durması gerekir. Bir gıdanın tuz oranını damağınızda bıraktığı tuz tadına bakarak anlayamazsınız. Yapılan araştırmalar, özellikle hazır gıdalarda gizli tuz bulunduğunu gösterdi.
Tuzu nasıl azaltmanız gerektiği hakkında önerilerimizin bulunduğu yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.