Duruş bozukluğu sadece fiziksel olarak kötü görünmenize neden olmaz. Zamanla kronikleşen ağrılar, eğrilmiş omurga ve öne doğru sarkan bir vücut yanlış duruşun sonuçları arasında. Bu tatsız sonuçlarla karşılaşmamak içinse doğru egzersizleri yapmanız yeterli.
Gün içinde kaç defa dik durmak aklınıza geliyor? Ya da ne sıklıkla dik durmanız gerektiğini hatırlayıp iki dakika sonra kendinizi kambur bir pozisyonda buluyorsunuz? Muhtemelen sık sık başınıza geliyordur. Duruş bozukluğu dediğimiz bu durum vücudu kamburluğa ya da eğimli durma alışkanlığına sokabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda daha kötü sonuçlara bile neden olabilir.
Aslında vücudumuz doğal olarak dik durmaya programlı. Duruşumuzu zaman içinde bozan biz oluyoruz; uzun süre bilgisayar başında oturarak, başımız aşağıda kitap okuyarak ya da tek elimizle telefon kullanarak. Duruş bozuldukça, dik durmayı zorlaştıran ve üst sırtta oluşan kifoz adındaki eğriliğe neden olan fiziksel değişiklikler görülmeye başlanır.
Duruş bozukluğu tüm vücudu olumsuz etkiler
Kifoz genel olarak omurgadaki osteoporoz ile ilişkili kırıklar, disklerin bozulması veya yaralanmalar sonucu oluşur. Ancak kronikleşen duruş bozuklukları da kifoza neden olabilir. Bunun sonucu olarak da kaslar üst vücudu düzgün şekilde destekleyemeyecek kadar sert ve zayıf olur. Yani yanlış duruş, hoş olmayan fiziksel görünüşten daha fazlasına neden olur.
Yanlış duruş sonucu oluşan problemler, gençleri bile etkileyebiliyor. Orta yaşlara gelindiğinde ise dik duruş kaybediliyor ve elde kronik ağrılar kalıyor. Ayrıca duruş bozukluğu sadece sırt bölgesini etkilemekle kalmaz. Vücudun diğer kısımlarının da doğal duruşunu bozar, ağrılara ve farklı sorunlara neden olur.
Bu yazıyı okumaya başladığınızdan beri kaç kez duruşunuzu düzelttiğinizi bilemem, ama şunu söyleyebilirim ki eğer kendinizi sürekli kambur pozisyonda buluyorsanız, gelecekte oluşabilecek problemleri engellemek ve dik durmak için egzersiz ve kuvvet antrenmanlarına başlamalısınız.
Doğru egzersizler vücudu tekrar hizaya sokar
Dik durmak ilk bakışta kolay görünür. Doğru duruş basit olsaydı eğer, herkes rahatlıkla dik durabilirdi. Şimdi durup biraz etrafınızı gözlemleyin… Kaç kişi doğru, kaç kişi yanlış duruyor? Yanlış duranların çoğunlukta olduğunu düşünüyorum. Çünkü dik durmak hem esneklik hem de güç gerektiriyor. Özellikle de omurgayı kuşatan kas ve tendonların daha da güçlü olması gerekiyor.
Kaslarınızı güçlendirerek duruş bozukluğunuzu düzeltmeye başlamak için hiçbir durumda geç kalmış sayılmazsınız. Kifoz ve sarkma oluştuysa bile doğru egzersizlerle kasları güçlendirmek ve duruşu düzeltmek mümkün.
Egzersizlerin duruş bozukluğu üzerindeki etkisi çalışmalarla da kanıtlandı. 2017’de Uluslararası Osteoporoz dergisinde yapılan bir araştırmada, 6 ay boyunca omuriliği güçlendirmek ve doğru duruş için tasarlanmış egzersizleri uygulayan kişilerin, programı uygulamayanlara göre kifozunun azaldığı bulundu. Hatta bu egzersizlerin üst sırt kifozunu iyileştirebildiği 2019 yılında yayımlanan bir başka çalışma ile de ortaya kondu.
Size uygun egzersizi seçin
Duruşunuzu düzeltmek için seçebileceğiniz egzersizlerden biri yoga. Hafif esnemeler ve sırt kaslarına yönelik pozisyonlar kaslarınızı güçlendirebilir. Bir diğer egzersiz de hareket meditasyonu olarak tanımlanan Tai chi. Üst vücut, kollar, sırt ve karını hedefleyen egzersizler dik durmaya yardımcı olan kasları güçlendirir. Vücudunuzda aşırı bir duruş bozukluğu varsa bir fizyoterapistle yola başlamanız da uygun bir seçenek olabilir. |
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.