Aile Sağlığı
Doymuş yağlar kalp üzerinde farklı etkilere sahip

Tarih:
10 ay önceon

Daha önceki bir yazımda Annals of Internal Medicine’da 2014’te yayımlanan makalenin, doymuş yağ tüketmenin kalp hastalığı riskiyle bağlantısı olmadığını yazdığından bahsetmiştim.
Yapılan araştırmalara dayandırılan makalenin ardından tüm yağların kötü olmadığı sonucuna varılsa da, sonuç üzerinde fikir ayrılıkları devam etti. Uzmanlar bu makaleyi farklı açılardan sorgulamaya başladı.
Bazı uzmanlar bu makalenin ardından yanlış buldukları yerleri düzelterek kendi makalelerini yayımladı. Bunlardan birinde Amerikalılar tarafından tüketilen ortalama yiyeceklerle kanıtlar karşılaştırıldı ve çoklu doymamış yağın diğer büyük makro besinlerden daha fazla kalp sağlığı için faydalı olduğuna inanıldığı açıklandı. Öte yandan doymuş yağın, ortalama diyetle karşılaştırıldığında kalp sağlığı açısından etkisiz hale geldiği, böylece gıdalara ve genel diyet kalitesine odaklanmak yerine doymuş yağ tüketimini azaltmaya öncelik veren kampanyaların yanıltıcı olduğu şeklinde sonuçlara da varıldı.
Bu makale o kadar farklı şekillerde ele alındı ki adeta bir bilgi kirliliği oluştu. Makaleyi haberleştiren gazeteciler de konuyla ilgili çıkmaza girdi. Makalenin yazarları makalenin net mesajının ‘doymuş yağ hakkındaki hikâyenin düşünüldüğünden daha karmaşık’ olduğunu tekrar açıklamak zorunda kaldılar.
Gıda temelli tavsiyelere uyulmalı
Şunu söyleyebilirim ki, doymuş yağları beslenme programından çıkaranlar daha sağlıklı yiyecekler yemiyor. Doymuş yağlar tereyağı, et, süt, yoğurt, peynir, fındık ve bitkisel yağlar da dahil bazı gıdalarda bulunuyor. Bu yiyeceklerin her biri kalp hastalığı üzerinde farklı bir etkiye sahip. Bir besini vurgulayarak ‘bunu yiyin’ ya da ‘şunu yemeyin’ demek yerine gıda bazlı tavsiyeler öne çıkmalı.
Düşük yağlı, düşük doymuş yağlı paketlenmiş gıdalar üreterek yapay olarak sağlıklı beslenme oluşturulamaz. Tüketilen besinler mümkün olduğunca az işlenmiş ve doğal formuna yakın olmalı. Ayrıca şöyle de bir durum var, tek sorun yediklerimiz değil, yiyecekler hakkındaki düşüncelerimiz. Televizyondan ya da arkadaşlarımızdan faydalı olduğunu duyduğumuz bir besin maddesine odaklanıp kalıyoruz ve sürekli olarak o besini tüketmemiz gerekiyormuş gibi düşünüyoruz. Ayrıca besinlere görünümü ve tadı üzerinden değer veriyoruz.
Beslenme ve sağlık hakkındaki karmaşık verilerin uzun yıllar boyunca farklı çalışmalarla kanıtlanması gerekir ki uzmanlar fikir birliğine varabilsin. Mesela diyet yağları üzerinde bilim insanları bazı noktalarda hemfikir.
- Çoklu doymamış yağ bakımından zengin yiyecekler tüketmek kalp hastalığı riskini azaltıyor ve insülin direncini önlüyor.
- Doymuş yağın rafine karbonhidratlarla değiştirilmesi kalp hastalığı riskini azaltmıyor.
- Zeytinyağı, kanola yağı ve soya fasulyesi yağı faydalı yağlardandır.
- Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri sağlıklı hücreler oluşturmak ve beyin ve sinir fonksiyonlarını korumak gibi biyolojik süreçler için gereklidir. Yeterli miktarda yağ asidi elde etmek için balık, fındık, tohum ve bitkisel yağlar gibi sağlıklı yiyecekler tüketilmeli.
Beslenme ve sağlık üzerine her konu net değil tabi, belirsizlikler hala var. Mesela tekli doymamış yağların kalp hastalığı riskini azalttığına inanılıyor ancak tekli doymamış yağlar, doymuş yağla dolu et ve sütten alınıyor. Bilim insanları omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin gerekli olduğunu kabul ediyorlar ancak, bir kişinin ne kadarına ihtiyacı olduğu tartışılıyor.
Böyle bir belirsizliği rahatsız edici bulabilirsiniz. Ancak bilimde her zaman bilinmeyenler var olacak.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
-
Stresi Geride Bırakmak İçin Hazırlık Yapın
-
Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları
-
Uzun Süren Öksürükten Kurtulun
-
Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları
-
Covid-19’a Odaklanıp Gribi Unutmayın
-
Hayatın Ritmi 82. Bölüm – Koku ile Ölüm Arasındaki Bağlantı
Aile Sağlığı
Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı Olacak Öneriler

Tarih:
5 ay önceon
27 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Pandemi sürecinde bozulan uyku düzeninizi düzeltmeniz için bu öneriler size yardımcı olabilir.
Birçok insan COVID-19 sürecinde günlük yaşamın bozulması, evden çalışmak, daha az doğal ışık almak, belirli bir programı takip etmemek ve stres gibi nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşamaya başladı.
Bu oldukça yaygın bir sorun. Ancak uzmanların bu önerileri ile uyku sürecinizi düzenleyebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile Sağlığı
Böbrek Taşını Önlemenin 7 Yolu

Tarih:
5 ay önceon
24 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Böbrek taşı ağrısı çekmemeniz için bazı öneriler derledik.
Böbrek taşı oluşumundan ve tekrarlamasından korunmak mümkün.
Bu önerilerimizi mutlaka uygulayın.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.
Anksiyete hayatın bir parçasıdır ve herkesin hayatında bazen kontrolü ele alabilir. Hatta bazıları tüm hayatlarını endişe içinde geçirebilir. Bazıları da özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ilk kez endişe ve kaygı içinde yaşamayı deneyimliyor olabilir.
Anksiyete kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de sanıldığı kadar korkutucu değil. Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.

Stresi Geride Bırakmak İçin Hazırlık Yapın

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Uzun Süren Öksürükten Kurtulun

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları

Covid-19’a Odaklanıp Gribi Unutmayın

Hayatın Ritmi 68. Bölüm – Doğru Maske

Hayatın Ritmi 70. Bölüm – Meme Kanseri Teşhisi ve Tedavisi – Mamografi

Hayatın Ritmi 73. Bölüm – Çocuklarda Kabızlık ve Nedenleri

Hayatın Ritmi 69. Bölüm – Türk Mutfağı ve Mikrobiyata İlişkisi

Covid-19 Kalıcı Beyin Hasarına Neden Olabiliyor

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları

Hayatın Ritmi 82. Bölüm – Koku ile Ölüm Arasındaki Bağlantı

Hayatın Ritmi 81. Bölüm – Covid-19 ve Koku İlişkisi

Hayatın Ritmi 80. Bölüm – Kalp ve Covid-19 Arasındaki İlişki – Kalp Hastalıkları
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta6 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları4 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme4 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar5 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar5 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta5 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı5 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Cilt Bakımı5 sene önce
Güzel Bir Cilt Herkesin Rüyası