Araştırmalar, grip aşısının diyabet hastalarında hastaneye yatış sıklığını yüzde 52’ye, gribe bağlı ölümleri yüzde 70’e kadar düşürdüğünü gösteriyor.

Kış aylarının gelmesiyle grip ve benzer kış hastalıklarıyla baş etmek, hepimiz için zorlaşıyor. Ancak diyabet hastaları için durum, diğerlerine göre daha zor olabilir. Artan enfeksiyon hastalıkları, şekerin yükselmesine sebep olduğu için hastalık boyunca kan şekerini düzenlemek zorlaşabilir. Konunun uzmanlarından Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, griple mücadele eden diyabet hastalarının neler yapmaları gerektiği hakkında detaylı ve faydalı bir makale yazdı. Önemli başlıkları, burada bulabilirsiniz. Havalar soğumaya başlar başlamaz, gündeme oturan bir tartışma var; o da grip aşısı yaptırıp yaptırmamak. Daha önce de söylediğim gibi, grip aşısını faydalı bulan hekimlerdenim. Grip sebebiyle gelişen diğer hastalıkların, hatta ölümlerin oranlarının; grip aşılarının sebep olduğu iddia edilen hastalıklardan çok daha ciddi olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz haftalarda hamilelerin (doktor izni ile ve ilk üç ayı geçmiş hamilelerin) grip aşısı yaptırmaları gerektiği yazmıştım. Diyabet hastalarına da ilk kış tavsiyesi, grip aşısı yaptırmaları olacaktır. Yapılan araştırmalara göre; diyabet hastalarında grip aşısı hastaneye yatış sıklığını ortalama yüzde 52’ye, gribe bağlı ölümleri yüzde 70’e varan oranlarda azaltıyor.

ÖKSÜRÜK ŞURUBUNA DİKKAT EDİN

Grip gibi hastalıklarla mücadele ederken hepimizin başına gelen bir şey vardır ki o da iştahsızlık. Diyabet hastaları, iştahsızlık hissettikleri bu dönemde daha az yedikleri için kan şekeri değerlerinin yükselmediğine inanırlar. Bu sebeple ölçümlerini ihmal edebilirler. Dr. Küçükardalı, bu konuya şöyle açıklık getiriyor: “Enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığı için herhangi bir hastalık, bünyede strese yol açar. Bu da belli hormonların yükselmesine, böylece çok az yemek yeseniz bile kan şekeri değerlerinin artmasına neden olur. Üstelik hastalandığınızda özellikle de ateşiniz yükselirse kan şekerinizi kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak değerlendirmek zordur.” İlaçlar, doğru teşhis sonucu ve doğru miktarlarda alındığında, şifadır. Ancak yanlış kullanılacak olursa, şifa olmaktan çıkabilir. Diyabet hastalarının, herhangi bir hastalık sebebiyle ilaç kullanmaları gerektiğinde, içeriğine mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Özellikle öksürük şuruplarında şeker bulunur ve gribal enfeksiyonla mücadele eden diyabet hastaları, kontrolsüz olarak bu şuruplardan içecek olurlarsa, kan şekeri değerlerini fark etmeden yükseltebilirler.

Yapılan araştırmalar, bazı grip ilaçlarının tansiyonu yükselttiğini de gösteriyor. Diyabet hastalarının beslenme düzenleri söz konusu olduğunda mevsim ya da hastalıklardan bağımsız bazı kurallar vardır. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalık dönemlerinde beslenme düzenine ayrıca dikkat etmek gerekir. Normal şartlarda diyabet hastalarının, günlük kalorilerinin en fazla yüzde 50’si karbonhidratlardan oluşabilir. Alınabilecek bu karbonhidratın, şeker oranı düşük olanlardan seçilmesi gerekir. Uzmanlar, diyabet hastalarının günlük beslenme düzenlerinde beş besin grubu olması gerektiğini söylüyor. Bunlar; tahıl ve nişasta, et ve alternatifleri, sebze, meyve, süt ve alternatifleridir. Bu gıdarı şu ölüçülerde tüketebilirsiniz: 1/4 tabak meyve, 1/4 tabak sebze, 1/4 tabak protein, 1/4 tabak tahıl ve bir bardak süt. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; gribin sağlıklı erişkinlerde ölüme neden olma ihtimali çok zayıftır; 100 bin vakada iki ölüm görülür. Grip hastalığına bağlı ölüm riski sağlıklı erişkinlere göre, kardiyovasküler hastalığı olanlarda 52 kat, pulmoner hastalığı olanlarda 120 kat, kardiyovasküler hastalığı ile diyabeti olanlarda 241 kat artmaktadır. Son derece ciddi olan bu rakamlar, diyabet hastalarının çok daha dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor.

KAN ŞEKERİNİZİ FARKLI ZAMANLARDA ÖLÇÜN!

  • Sabah yemekten önce açlık şekeri: Vücudumuzun kan şekerini gece ne kadar iyi düzenleyebildiğini gösterir.
  • Yemekten iki saat sonraki kan şekeri: Yemekteki besin ve porsiyon seçimlerinin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir. Dolayısıyla ilacımızın, yemek sonu şekeri kontrol etmeye uygun olup olmadığını gösterir.
  • Bir sonraki yemekten önce kan şekeri ölçümü: Kan şekerinin yemekten sonra hedeflenen değere geri dönüp dönmediğini gösterir.
  • Fiziksel aktiviteden önce kan şekeri ölçümü: Fiziksel aktiviteye başlamak için bir atıştırmalığa ihtiyaç olup olmadığını gösterir.
  • Hasta hissettiğimizde kan şekeri ölçümü: Hastalık veya stresin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir.

HALSİZLİK DİYABET İŞARETİ OLABİLİR

DİYABET; son derece ciddi ve (genelde) ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. Erken teşhis şansını kaçırmamak için belirtilerini bilmek gerekir. Diyabetli kişilerde sıklıkla şu belirtiler görülür: Halsizlik, aşırı iştah, aşırı susama ve su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, bulanık görme, cilt enfeksiyonları ve iyileşmeyen yaralar olarak özetlenebilir.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.