Diyabet hastalarının hastaneye ilk başvuru nedenleri arasında ayağında açılan yaralar yani diyabetik ayak hastalığı gelmektedir.  Çoğu zaman diyabet hastaları ayaklarında açılan bu yaraları hemen fark edemez. Maalesef ki diyabetik ayak yaklaşık her 4 diyabet hastasından 1’inin de görülmektedir.  Diyabetik ayağın tedavisi yapılmadığında pek çok sağlık sorununa neden olabilir.

Diyabetik bir hastanın ayağında enfeksiyon oluştuğunda ya da yara açıldığında bu yarayı ‘ufak, kendiliğinden kapanır’ demeksizin, vakit kaybetmeden bir uzmana göstermek şart. Zira diyabetik hastaların gerek ayak yapıları gerekse bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan, normal şartlarda enfeksiyon oluşturmayacak kadar güçsüz bir bakteri baş edilmesi zor ve uzun bir enfeksiyona yol açabiliyor. Acıbadem Altunizade Yara Bakım Servisi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Özker “Bunun yanı sıra, enfeksiyon dönemlerinde diyabetik hastaların kan şeker düzenlenmeleri de normalden daha zor hale gelir. Düzensiz kan şekeri de bu savaşta, savaşçı hücrelerin görevlerini yapamamalarına yol açar ve vücut savunması iyice zayıflar. Bir enfeksiyon halinde bu hastalar mutlaka hekime başvurmalı, yatak istirahati almalı, yaralarının üzerine basmamalarını sağlayacak özel gereçler kullanmalı, yara ve kandan örnekler alındıktan sonra vakit kaybetmeden geniş etkili antibiyotikler başlanmalıdır” diyor.

Diyabetik Ayak Yarası Neden Olur?

Şeker hastalığının uzun sürmesinden dolayı ortaya çıkan kronik yaraya diyabetik ayak yarası denir. Diyabetik ayak yarasının temel nedeni, diyabettir. Ayrıca sinirlerin ve damarların etkilenmesi sonucunda da görülür. Şeker hastalığı vücudun aslında bir çok bölgesini olumsuz yönde etkiler ancak bu etki ayaklarda daha sık görülmektedir.

Nis ve motor sinirlerinin şeker hastalığından etkilenmesi sonucunda nöropati oluşur. Bu durumda diyabetik ayak yarası meydana gelir. Şeker hastalığı aynı zamanda el ve ayaklardaki ter ve yağ bezlerinin sinirlerini de olumsuz yönde etkiler. Buna bağlı olarak cilt kurur ve mikroplar daha fazla çoğalır. Böylece yara oluşumuna elverişli bir zemin ortaya çıkar.

Diyabetik Ayak Yarasının Belirtileri

Diyabetik ayak yarası belirtileri, genellikle ayağın baskıya maruz kaldığı bölgelerde olur. Bu belirtiler; parmakların su toplaması, mantar enfeksiyonu, topuğun ağrıması, tırnakta batma, nasır ve ülser oluşumu, yürüme esnasında ağrı, deride iltihap vb.

Diyabetle ilgili farklı bir yazıyı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Güncel tedavi yöntemleri ile diyabetik ayak probleminden kurtulmak için hemen randevu alın.  +90 551 379 72 56