Ağız sağlığınıza ekstra özen gösterip, dişlerinizi her gün düzenli olarak fırçaladığınız halde son zamanlarda özellikle fotoğraflarda dişlerinizin sarı göründüğünü mü fark ettiniz? Bu durumun nedeni, ağız sağlığınızla ilgili doğru bildiğiniz ama aslında yanlış olan alışkanlıklarınız olabilir.
Günümüzde sosyal medyanın gitgide popüler olmasıyla birlikte, ışıltılı beyaz dişlere sahip olmak son moda giysiler giymek kadar önemli bir hale geldi. Bununla birlikte, instagram gibi sosyal medya mecralarında her ne kadar bazı filtreler olsa da, dişlerdeki renk değişikliği, fotoğraf çekilmeden önce hızla düzeltilebilen bir şey değildir.Dişlerdeki renk değişikliği yani diş sararması, dişlerin beyazımsı parlaklığını kaybetmesi ve koyu sarı renge dönüşmesidir. Diş minesinin dış katmanı zamanla zayıflamaya ve saydamlaşmaya başlar. Böylece diş minesinin altında bulunan ve koyu sarı ile kahverengi arasında bir rengi olan dentini gösterir. Dişlerimizi koruyan kaplama zamanla doğal olarak zayıflar. Bazı insanlar için bu kaplama diğerlerinden daha çabuk zayıflar ve dişleri beyazımsı ışıltılarını kaybetmeye başlar. Bu durum nasıl olur? İşte bugünkü köşe yazımda dişlerin erken sarıya dönmeye başlamasına neden olan altı yanlış alışkanlığın listesini ve dişleri beyazlatmanın doğal yolları hakkında konuşuyorum.
Ağız Gargarasını Gereğinden Fazla Kullanmayın!
Kuru bir ağız, diş sağlığınız için istenmeyen durumlardan bir tanesidir. Bunun nedeni, tükürüğün mineraller, enzimler ve oksijen bileşiklerinden oluşan bir kombinasyona sahip olması ve ağzınızın pH dengesini nötr tutan asidi azaltmasıdır. Tükürük ayrıca bakterileri yok etmek ve lekelerin emayeye (dişlerimizi koruyan kaplama) yapışmasını önlemek için dişleri düzenli olarak yıkar. Ağız gargarası ise fazla kullanıldığında asidik olduğu için diş minesini yok edebilir. Nefesinizi tazelemek için sık sık ağız gargaraları kullanıyorsanız, dişlerinizi daha sık fırçalama ve düzenli diş ipi kullanımı gibi diğer seçenekleri tercih etmenizi öneririm.
Asitli Meyveleri ve Sebzeleri Tüketmek Dişleri Sarartıyor…
Meyve suları, gazlı içecekler, bazı sporcu içecekleri ve domates, ananas, narenciye gibi asitli meyve ve sebzeler tıpkı ağız gargarası gibi diş minenize zarar verebilir. Tabi bu durum saymış olduğum meyve ve sebzeleri hayatınızdan çıkartmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor, ancak bu gıdaları yedikten veya içtikten sonra biraz su içmeniz, vereceği zararı önleyecektir. Özellikle siyah çay içtikten sonra lekelenmeyi önlemek adına daha fazla su için.
Kahve Sağlığa Faydalı Ama Dişleri Sarartabilir!
Her fırsatta kahvenin sağlığınıza olan faydalarını paylaşıyorum. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu paylaşımlarımı sık sık hatırlatmamım en büyük nedeni. Bu kadar sağlıklı olan kahvenin maalesef olumsuz bir özelliği var; dişleri bir miktar sarartması…
Dişlerimizi koruyan kaplama olan emaye gözenekli olduğu için, üzerinde oluşan lekeler düzenli olarak durulanmadığı ve fırçalanmadığı zaman yerleşebilir ve sararmaya neden olabilir. Bu durum moralinizi hemen bozmasın, bahsettiğim sararmaya neden olması için fazla miktarda tüketilmesi gerekiyor. Yani günlük içilen bir yada iki fincan kahvenin dişlerinize pekte zararı olmayacaktır.
Sigara Hem Diş Sağlığıma Hem Genel Sağlığa Zararlı
Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Yeşilay’da, sigaranın sağlığa ne kadar zararlı bir madde olduğu ile ilgili çalışmalarımız her geçen gün yeni projelerle devam ediyor. Sigara sağlığa zararlı bir maddedir evet ve sigara kullanan kişilerin sağlığı her geçen gün bozulur. Sigara vücudu ve bağışıklık sistemini zayıflatır, iştahı azaltır, kansere neden olabilir. Ayrıca sigara içen kişilerin ağızları kötü kokar ve dişleri sararır. Bunun nedeni, sigara tütünündeki kimyasalların dişlerde lekelenme etkisine sahip olmasıdır. Sigarada bulunan nikotin aynı zamanda diş yüzeyinde sarımsı ve kahverengimsi bir renk bırakır. Yapılan çalışmalara göre sigara, diş eti hastalığı, diş çürümesi ve ağız kuruluğu gibi diğer ağız sağlığı sorunlarının bir kısmıyla da ilişkilendirilmiştir. Sigarayı bırakmanız için bir diğer nedeninde, daha beyaz ve güçlü dişler olduğunu unutmayın.
Diş İpi Kullanımı, Ağız Sağlığınız İçin Çok Önemli
Araştırmalara göre düzenli diş ipi kullanımı, çürümeleri ve erken diş kayıplarını önler. Düzenli ip kullanma alışkanlığımız maalesef birçoğumuzda bulunmuyor. Ancak diş ipi kullanılmaması, emayede plak birikmesine neden olabilir. Bu durumda koruyucu tabakayı inceltip, dişlerinizin sarıya dönüşmesine neden olur.
Dişlerinizi Sert Şekilde Fırçalamanız, Onları Beyazlatmaz
İyi ağız hijyeni, gülümsemenizi en iyi şekilde görmek için denenmiş ve doğru bir yöntemdir. Diş macunları, diş yüzeyindeki lekeleri hafifçe yumuşatır. Beyazlatıcı diş macunları daha fazla katkı maddesi ile aynı şekilde çalışır, ancak dişleri beyazlatmazlar. Diş sağlığınız için günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamalısınız. Her gün dişlerinizi fırçaladığınız halde ağzınız kokuyor, diş eti hastalıklarına yakalanıyorsanız; bunun tek sebebi dişlerinizi yeteri kadar fırçalamıyor oluşunuzdur. Diş fırçalama süreniz dört dakikanın altında olmamalıdır. Düzenli bir fırçalama rutininizin olması doğru olsa da, daha fazla basınç ve hız, daha sağlıklı bir ağza sahip olduğunuz anlamına gelmez. Aksine tam tersi bir etki oluşturabilir. Dişlerinizi çok sert veya sık fırçalarsanız, ince emaye tabakasını aşındırıp dentin tabakasını ortaya çıkartıp, dişlerinizin sarı görünmesine neden olacaktır. Dişleriniz zaten sararmışsa, profesyonel beyazlatma seçenekleri için diş hekiminize danışmanız faydalı olacaktır.
Dişleri Beyazlatmanın Doğal Yolları
Gülümsemenizin güzel görünmesini istiyorsanız, başta beslenmenize dikkat edip doğal yollar ile daha sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Muz Kabuğu
Bu öneri size ilginç gelebilir, ancak beyazlatıcı kalemler yerine muz kabukları kullanabilirsiniz. Muz kabukları, potasyum, magnezyum ve manganez içerir; bunların hepsi diş lekelerini gidermeye yardımcı olur. Bu yöntemi denemek için olgunlaşmış bir muz seçin ve kabuğun dışını küçük bir şekilde kesin. Haftada bir kez kabuğun içini dişlerinizin üzerine yaklaşık 2 dakika süreyle ovun ve daha sonra her zamanki gibi dişlerinizi fırçalayın.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle ağız durulama olarak kullanıldığında dişlerinizde plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca dişlerinin sararmaması içinde elma sirkesini kullanabilirsiniz.
Zerdeçal
Baharat dünyasının en sevilenlerinden biri olan zerdeçal sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Bu da dişeti plaklarını önleyebileceği anlamına gelir. Zerdeçal, anti-inflamatuar, antiseptik özellikleri sayesinde hem dişeti hastalıklarını önler hem de doğal bir diş beyazlatma aracıdır.
Hindistancevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, diş eti iltihaplı plakların azalmasına ve dişlerin beyazlaşmasına neden olan bir antibakteriyel bir maddedir. Her sabah en az 5 dakika organik hindistan cevizi yağını ağzınızda çevirin. Yakın tarihli bir araştırmada, Hindistancevizi yağının diş yüzeylerinde düzenli olarak kullanımında, diş çürümesini önlediği ve ağız kokusunu giderdiği belirtilmiştir.
Karbonat
Sodyum bikarbonat kullanarak bir diş macununun bıraktığı etkiden çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Ancak karbonat her zaman kullanılmamalı, haftada bir denenmelidir. Çalışmalar, kabartma tozu olan ürünlerle yapılan fırçalama işleminin, zamanla yüzey lekeleri üzerinde çalışacağını gösteriyor.
Konu ile ilgili bir başka yazımızı okumak için buraya tıklayın.