Gribe yakalanmak ne kadar kolay biliyor musunuz? Muhtemelen hasta biriyle yakın temasta bulunuyorsunuz ya da virüsü nasıl kaptığınıza dair hiçbir fikriniz olmuyor. İşte, Covid-19’a da bu kadar kolay yakalanabilirsiniz.
Yaz döneminde biraz olsun azalan Covid-19 vakaları sonbaharla birlikte yeniden yükselişe geçti. Kanımca zorunlu kısıtlamaların kalması bireysel kısıtlamaların da gevşemesine neden oldu. Oysa coronavirüsü durdurmanın, durdurulamasa da en azından yavaşlatmanın anahtarı ‘bireysel korunma’. Bunu tekrarlamaktan usanmayacağız.
Başından ‘beri kış aylarına dikkat’ diyoruz. ‘Havalar soğudukça virüse gün doğacak’ diyoruz. ‘Şimdiden önlem alınmazsa geç kalınacak’ diyoruz. Vakalardaki artış bu şekilde devam ederse maalesef kış ayları hepimiz için çok daha zor geçecek. Grip ve soğuk algınlığı da cabası.
Coronavirüs ve grip virüsü aynı yöntemle bulaşıyor
Hemen hemen herkesin bu zamana kadar en az bir kez grip olduğunu tahmin ediyorum. Gribe yakalanmak ne kadar kolay biliyor musunuz? Muhtemelen hasta biriyle yakın temasta bulundunuz ya da virüsü nasıl kaptığınıza dair hiçbir fikriniz yok. İşte, Covid-19’a da bu kadar kolay, farkında olmadan yakalanabilirsiniz.
Tıpkı coronavirüs gibi gribe neden olan virüsler de vücuda burun veya ağız yoluyla girer. Grip olan biri hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs taşıyan damlacıklar havaya yayılır. Bu damlacıkları solur ya da virüs yüklü damlacıkların düştüğü yüzeye dokunup elinizi gözlerinize burnunuza ya da ağzınıza götürürseniz gribe yakalanabilirsiniz. (Eminim grip virüsünün bulaş şekli size çok tanıdık geldi.)
Hemen hemen herkese bulaşır ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla kendini gösterir. Belirtiler hafif ya da şiddetli olabilir, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, ateş, titreme, halsizlik ve kas ağrıları gibi semptomlar içerebilir. Grip olan biri belirtiler başlamadan bir gün öncesi ve belirtilerin başlamasından yedi gün sonrasına kadar virüsü yayabilir. Hastalığın başlamasından sonraki 3. ve 4. günler virüsün en bulaşıcı olduğu zaman dilimi diyebiliriz.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 290 bin ila 650 bin kişi grip virüsünün neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Risk grubundaysanız gribe dikkat
Gribe yakalanmak neden bu kadar kolay diye düşünüyor olabilirsiniz. Gribe neden olan virüsler sürekli olarak değişir. Geçen yıl yaşadığınız gripte oluşan antikorlar, sizi bu yıl ki gribe karşı koruyamaz. Bu nedenle tekrar tekrar grip olabilirsiniz.
Gribe karşı en savunmasız kesim;
- -0-4 yaş arası,
- -65 yaş ve üstü,
- -Hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar,
- -Bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
- -Kronik hastalığı olanlar,
- -Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlar.
Bu gruptakilerin gribe yakalanmaları ve komplikasyon geliştirme riskleri daha yüksektir. Sağlıklı insanlar virüs geçtikten sonra tamamen iyileşirken risk grubundakilerde ölümcül olabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir;
- -Sinüs ve kulak enfeksiyonları,
- -Astım krizleri,
- -Bronşit veya akciğer iltihaplanması,
- -Çoklu organ yetmezliği,
- -Kalp, beyin veya kas dokularında iltihaplanma,
- -Sepsis gelişimi (Enfeksiyona karşı vücudun verdiği cevabın organlara zarar vermesi),
- -Kalp hastalığı gibi durumların kötüleşmesi.
Ortaya çıkabilecek bu sonuçları engellemenin ve grip virüsüne maruz kalmamanın en iyi yolu grip aşısı olmak. Buna ek olarak Covid-19’dan korunma kurallarını uygulamak sizi gripten de koruyacak.
Belirtilerinizi iyi takip edin
Daha önce de dediğim gibi grip ve Covid-19 belirtileri birbirine benzer.
- -Ateş veya ateşli hissetmek,
- -Burun akıntısı veya tıkanıklık,
- -Boğaz ağrısı,
- -Öksürük,
- -Üşüme veya terleme,
- -Sırtta, bacaklarda ve kollarda ağrı,
- -Zayıflık ve yorgunluk,
- -Baş ağrısı,
- -Kusma veya ishal.
Artık biliyorsunuz ki belirtilerden yola çıkarak Covid-19 ve gribi ayırmak neredeyse imkansız. Grip mevsiminde bu belirtilerin bazılarını yaşarsanız ve genel olarak sağlıklıysanız endişeye kapılmayın. Belirtilerinizi evde dinlenerek ve eczanızın önereceği reçetesiz ilaçlarla tedavi edin. Herhangi bir şekilde risk grubundaysanız mutlaka doktora görünün.
Grip mevsiminde dahi belirtilerinizin grip mi yoksa Covid-19 mu olduğundan emin olamazsınız. Bu nedenle yaşadığınız belirtileri (şiddeti, ne zaman hangi sırayla başladığı gibi) ayrıntılarıyla not edin. Belirtilerin şiddetlenmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora gidin.
Tüm bunların yanında belirtileriniz neyi gösterirse göstersin, şiddeti ne olursa olsun kendinizi izole edin.
Grip ve soğuk algınlığı Grip ve soğuk algınlığı da sık sık karıştırılır. Semptomlar benzer olsa da ayırt edici özellikleri bulunur. Soğuk algınlığı gribe göre daha hafiftir ve daha yavaş başlar. Ayrıca soğuk algınlığının belirtileri genellikle boynun üst kısmında (burun akıntısı gibi) görülür, grip belirtileri ise boynun altında ve üstünde (baş ağrısı, kas ağrıları gibi) görülebilir.
|
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.