Coronavirüsle enfekte olmamak, olunsa bile hastalığı daha hafif atlatmak için güçlü bir bağışıklık sistemi önemli. Bu yazımda sizlere Dr. Mehmet Öz hocamla birlikte hazırladığımız 5 adımda Covid-19 savunma planından bahsedeceğim.

Yeni coronavirüs Türkiye’de yayılmaya başladığında bağışıklığımızı güçlendirmek için arayışlara girdik. Sağlıklı bir yaşam tarzı hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.

Bir doktor olarak elimden geldiğince vücudunuzu ve zihninizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak önerileri sizlere aktarmaya çalıyorum. Bu yazımda sizlere Dr. Mehmet Öz hocamla birlikte hazırladığımız 5 adımda Covid-19 savunma planından bahsedeceğim.

5 adımda bağışıklığınızı güçlendirin

Havaların soğumasıyla vaka sayıları da artışa geçti. Coronavirüs Türkiye’ye ilk sıçradığında birçoğumuza uzaktı. Artık oldukça yakınlaştığını herkes hissedebiliyor diye düşünüyorum. En yakınlarımızın testlerinin pozitif çıktığını daha sık duyar olduk. Yani çemberin daraldığı bir gerçek.

Coronavirüsle enfekte olmamak, olunsa bile hastalığı daha hafif atlatmak için en başından beri güçlü bir bağışıklık sisteminin öneminden bahsediyoruz. Peki, bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendirebilirsiniz? Elbette bugünden yarına olacak bir şey değil. Ancak hayat tarzınızda yapacağınız 5 önemli düzenleme çok iyi bir başlangıç olacak.

Beslenme, bağışıklık sistemini destekleyecek en önemli adım. Hızlı bir şekilde bağışıklığınızı güçlendirmeye başlamak için de özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler var. Bu besinlerin başında da mantar ve brokoli filizi geliyor. Bunların yanında yaban mersini, yeşil çay, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzeler mutlaka günlük beslenmenize eklemeniz gereken besinlerden.

Vitaminler, güçlü bir bağışıklığın anahtarı dersek yanlış olmaz. Beslenme, günlük ihtiyaç duyulan vitamin miktarını karşılayacak şekilde düzenlenmeli. Özellikle C vitamini, D vitamini ve Çinko bağışıklık söz konusu olduğunda önde gelir.

C vitamini eksikliği bağışıklığın düşmesine ve enfeksiyon kapma olasılığının artmasına neden olur. D vitamini nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Ayrıca araştırmalara göre D vitamini Covid-19’un klinik seyri ile de önemli derecede ilişkili. Çinko ise, beyaz kan hücrelerinin üretimi ve çalışması için önemli olmanın yanında soğuk algınlığının da süresini azaltır. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan bir çalışma, düşük çinko seviyesine sahip olanların hastalığı daha ağır atlattığını ortaya koydu.

Egzersiz ve uykuya önem verin

Egzersiz elbette olmazsa olmaz. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için düzenli egzersiz şart. Havaların soğumasını ve coronavirüs salgınının artmasını bahane etmeden evinizde yapabileceğiniz egzersiz planı oluşturmanızı öneririm. Böyle bir dönemde kilo almamak da ayrıca önemli. Unutmayın ki fazla kilo Covid-19 karşısındaki riskinizi de arttırır.

Uyku, Covid-19 savunma planında bağışıklığı güçlendirmek için yapılabilecek en kolay ve önemli adım. Tabii uyku düzenli ve yeterli olmalı.

İyi bir gece uykusu çekmek için oda sıcaklığının 18 derece olması öneriliyor. Araştırmalara göre vişne suyu içmek melatonin hormonunu dengeliyor, bu sebeple yatmadan bir süre önce vişne suyu içebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da cihazlardaki mavi ışığa maruz kalmamak. Mavi ışık melatonin hormonunun baskılanmasına neden olduğu için yatmadan en az 1 saat önce telefon, bilgisayar vb. gibi cihazlara bakmayı bırakın.

Bağışıklığınızı daha güçlü hale getirmek için atmanız gereken son adım alışveriş listenizi düzenlemek. Listenizdeki gereksiz karbonhidratları ve aburcuburları hemen şimdi silin. Yerine bağışıklık dostu sebze-meyveler, et ve deniz ürünleri, tahıllar, kuru yemişler gibi hem sağlıklı, hem de besin değeri yüksek gıdaları ekleyin.

Neden mantar ve brokoli filizi?

Mantarlar mukoza zarlarında ve tükürükte salgılanan, özellikle solunum yolları ile ağız ve sindirim sisteminin duvarlarında birikerek zararlı virüs ve bakterilerin vücuda girmesini önleyen IgA antikorunun artmasına yardımcı olur.

Filizlendirilmiş yiyecekler vitamin, mineral, fitobesin, enzim, protein ve yağ asitleri bakımından zengin kaynaklar arasında yer alır. Bu artılarının yanında brokoli filizi, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen sülforafan maddesi bakımından en zengin besin kaynağı. Araştırmalar, grip aşısı olan kişilerin beslenmelerine brokoli filizi eklendiğinde, grip aşısının etkisinin 20 kat daha arttığını gösteriyor.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.