COVID-19 çocukları yetişkinlere oranla daha az etkiliyor. Çocukların büyük bir kısmı coronavirüsü sorunsuz atlatıyor. Ancak ciddi belirtileri görmezden gelmeyin

Çin’de COVID-19 salgını başladığında, bilinmeyen bu virüsle ilgili birçok ülke sonuçlarının ne olacağı yönünde sadece tahminlerde bulunabiliyordu. Günümüzde hala bilinmeyen yönleri olsa da coronavirüsle ilgili sorular zamanla cevaplarını buluyor. Virüsle ilgili cevabı aranan sorulardan biri de salgının çocukları nasıl etkilediği. Bu konuda yapılan araştırmalarla bazı cevaplara ulaşıldı.

COVID-19’un çocuklar üzerindeki etkisi daha az

Coronavirüs salgınının çocukları nasıl etkilediğini öğrenmek için araştırmacılar, virüsün doğduğu yerdeki verilere baktılar. Çin’de 16 Ocak – 8 Şubat tarihleri arasında raporlanan COVID-19 enfeksiyonu olan 2 binden fazla çocuğun bilgileri yapılan çalışmaya kaynak oldu. Çocuklarda görülen COVID-19 enfeksiyonlarının üçte biri laboratuvar testi ile diğerleri de semptomlar ve yapılan bazı testlerin sonuçlarına göre teşhis edildi.

Yapılan bu çalışmada ki sevindirici haberi hemen vermek istiyorum. COVID-19 testleri pozitif olan çocukların yüze 90’ı bu hastalığı ya asemptomatik olarak ya da hafif veya orta şiddette belirtilerle atlattı. Yani çocukların, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtileri olsa da yüzde 90’ı ne solunum cihazına ne de yoğun bakıma ihtiyaç duydu.

Coronavirüsün yetişkinlerin yüzde 80’inden fazlasını hafif ya da orta şiddette etkilerken çocukları neden daha az etkilediği şuan için bir muamma. Belki bağışıklık sistemleri, belki vücut kimyaları hatta belki de sosyal faktörler bu duruma neden oluyor.

Çocuklarınızı korumak için alabileceğiniz bazı önlemler var.

Bu dönemde bakıcı ihtiyacınız varsa dikkatli bir seçim yapın

Evinize girip çıkanların sayısını minimuma indirin. Evinize girenlerin sosyal mesafeyi uygulayacak, ellerini sık sık yıkayacak, hasta hissetmeleri halinde bebeğinizden uzak duracak bilince sahip olduklarına emin olun.

Küçük çocuklarla temasta bulunması olası ya da çocuk sahibi olan kişilerin bebeğinizin etrafında olmamasına dikkat edin.

Küçük çocukları mümkün olduğunca evde tutun.

Dışarı çıkarırsanız kendi başlarına dolaşmalarına izin vermeyin, bebek arabalarının içinde oturtun.

Küçük çocuklar bir şeylere dokunmadan duramazlar ve ellerini mutlaka yüzlerine sürerler. Bu sebeple çocuklarınızın ellerini daha sık yıkayın.

Bebekler coronavirüs karşısında daha savunmasız

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren araştırmacıların özellikle dikkat çektikleri bir nokta var: küçük çocuklarda coronavirüs sebebiyle sorun yaşanma riski daha yüksek. Aslında bu durum çok da şaşırtıcı değil. İnfluenza gibi salgınlarda yaşlılar ve bebekler yüksek risk grubuna girer. Coronavirüste de bir yaşından küçük çocukların yüzde 10’undan fazlasında ciddi veya kritik denilebilecek belirtiler görüldü. Bu oran 1-5 yaş arası çocuklarda yüzde 7, 6-15 yaş arasında yüzde 4 ve 16 yaş üstü için yüzde 3 olarak görülüyor.

Coronavirüs salgınını yavaşlatmak adına verilen tüm tavsiyelerin yanı sıra, eğer küçük çocuğunuz varsa daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Çocuğunuzda ciddi belirtiler varsa tıbbi müdahale şart

Son günlerde sıkça gelen sorulardan biri de çocukları rahatsız olan ailelerin çocuklarını doktora götürüp götürmemeleri gerektiği. Size şu kadarını rahatlıkla söyleyebilirim, çocuğunuzda nefes darlığı, hızlı veya güçlü nefes alma, cildinde soluk veya mavi renk, beslenme veya konuşma sorunu, yüksek ateş gibi belirtiler varsa kesinlikle tıbbi yardım almalısınız. Daha hafif durumlarda doktorunuzu arayarak sizi yönlendirmesini istemeniz, hem sizi hem de çocuğunuzu virüse maruz kalınma ihtimalinden korur.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.