Beslenme
Bitkilerin Gücü ile Zinde Kalın!

Tarih:
5 sene önceon

Mutfağınızda bulunan bitkilerin gücü ile zinde ve sağlıklı kalabilirsiniz! Bu yazımda sizlere mutfağınızda her zaman bulunan ucuz, kolay erişilebilen, zahmetsiz bitkilerden nasıl faydalanabileceğinizi anlatacağım…
TARÇIN
Pek çoğumuz tarçını, tatlılarımızın ya da içeceklerimizin vazgeçilmez aroması olarak kullanırız. Oysa tarçın tat vermekten çok daha fazlasını yapabilecek nitelikte bir baharattır. Bu hoş kokulu baharatın faydaları hakkında yapılan araştırmalar, strese bağlı baş ağrıları ve migrene iyi geldiğini, kanın pıhtılaşmasını önlediğini (ki bu felç ve benzer yüksek riskli hastalıkların oluşma ihtimalini azaltan altın değerinde bir özelliktir), kan şekerini dengelediğini, kilo vermeye yardımcı olduğunu, kötü kolesterolü düşürdüğünü, tip 2 diyabette insülin üretimini artırdığını ve lösemi-lenfoma hastalarında kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlattığını gösterdi.
PANCAR
Pancar; kalın bağırsak, mide, akciğer, meme ve prostat kanserlerini önlemede faydaları keşfedilmiş bir diğer mucizevi gıda maddesidir. Yemek kültürümüzde kendine hatırı sayılır bir yer edinmiş olan pancar ayrıca karaciğeri temizler ve tansiyon düşürücü etkisi vardır. Kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan ve kemikleri güçlendiren magnezyum açısından da zengindir. Bahsedilen faydaları elde etmek için, haftada iki gün yarım veya bir tam pancar yemeniz yeterli olacaktır.
KEMİK SUYU
Kemik suyu, Türk mutfağındaki çorbaların temel malzemelerinden biridir. Hemen hepimiz çok faydalı olduğunu biliriz ancak tam olarak neye iyi geldiğini bilmeyiz. Yapılan araştırmalar, kemik suyunun kemikleri güçlendirdiğini, sindirim sitemine iyi geldiğini, beyin sağlığını koruduğunu, eklem ağrılarını giderdiğini ve vücudu temizlediğini gösteriyor.
ANTEP FISTIĞI
Çoğu kez yerken ölçüsü kaçırılsa da normal miktarlarda Antep fıstığı yemenin sağlığınız açısından ciddi faydaları vardır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü dindirir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını azaltır. İnce bağırsakta meydana gelen glikoz emilimini azaltarak kan şekerinin yükselmesini engeller. Kalbi kuvvetlendirerek koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Akciğer iltihabını temizler. Böbrek ve mesane kumunun düşürülmesinde yardımcı olur.
ŞALGAM
Şalgam suyu özellikle et yemeklerinin yanında bolca tüketilen bir içecektir. Yapılan araştırmalar şalgamın, neredeyse antibiyotik yerine kullanılabileceğini gösterdi. Özellikle gereksiz antibiyotik kullanımının ülkeler arası sıralamasında öne çıktığımız şu günlerde gereksiz antibiyotik kullanmaktansa doğal tedavi yöntemlerini de değerlendirebilirsiniz. Ayrıca şalgam, kansızlığı da iyi gelir.
LİMONLU ÇAY
Yapılan bir çalışmaya göre, günde iki fincan limonlu çay içen kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riskleri, içmeyenlere oranla yüzde 30 daha düşük. Eğer limonunuzu yeşil çaya katacak olursanız, yeşil çayın sağlığınıza olan faydalarını yedi kat artırabilirsiniz.
ROKA
Roka, K ve C vitaminlerinden oldukça zengindir, bedeni güçlendirir, iltihap kurutucu etkisi vardır ve kemikleri güçlendirir.
ISPANAK
Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında en doğal şekliyle ulaşabileceğiniz ıspanak, demir içermesinin dışında pek çok faydası bulunan bir sebze. Yapılan araştırmalar, bağışıklığı güçlendirdiğini, kansere yakalanma ihtimalini düşürdüğünü, gözleri ve kemik sağlığını koruduğunu, anemiyi önlediğini ve sindirim sistemine faydası olduğunu gösteriyor.
KEREVİZ
Mevsim itibariyle kolayca ulaşabileceğiniz kerevizin sayısız faydası var. Karaciğeri temizler, kan yapar, mideyi güçlendirir, uykusuzluğa iyi gelir, sakinleştirir, hafızayı güçlendirir, kanı toksinlerden arındırır, cildi temizler, sivilce tedavisinde faydalıdır, böbrek üstü bezlerini çalıştırır ve günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 15’ini tek başına karşılar.
KARA DUT KANSIZLIĞI ÖNLER
Sebzeler gibi meyveler de ölçüsünde tüketildiğinde sayamayacağımız kadar çok fayda içeriyor:
KUDRET NARI
Kudret narı, diğer sebze ve meyveler gibi sık tüketilen bir şey değildir ancak sayısız faydası vardır. Hücre yeniler, karaciğeri destekler, yara ve iltihap iyileşmesine yardımcı olur, bağırsak tembelliğini giderir, rahim yaralarının iyileşmesine fayda sağlar, lapa halinde uygulandığında yanık tedavisinde fayda sağlar, kolit, ülser, gastrit ve mide yanması gibi mide-bağırsak sistemi hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.
MUZ
Muz, göz sağlığı için son derece faydalıdır. Yapılan çalışmalarda, gece görüşünü güçlendirdiğine dair bulgular elde edilmiştir. Yüksek tansiyon hastalığında önleyici etkisi vardır. Ülseri tedavi eder. Kemik yapısını güçlendirir. Kabızlığı giderir. İshal durumlarında kaybedilen elektrolitleri dengeler.
KURU DUT
Yapılan araştırmalar kuru dutun, bedeni kuvvetlendirdiğini, kansızlığı önlediğini, sabah aç karnına tüketildiğinde bağırsakları çalıştırdığını ve idrar söktürdüğünü gösteriyor.
ARMUT
Armut, liften zengin meyvelerin başında gelir. Lif, bağırsak sisteminin en önemli dostudur ve sağlıklı kilo vermede son derece önemlidir. Ayrıca armut, kan şekerini düzenler ve mide hastalıkları için tedavi edicidir.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
-
Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo
-
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi
-
Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi
-
Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
-
Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları
Beslenme
Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Tarih:
1 sene önceon
19 Ocak 2021Yaza
Hayatın Ritmi
← ÖNCEKİ BÖLÜM SONRAKİ BÖLÜM → |
Covid-19 savunma planında bu bölümde sıra egzersiz reçetesinde. Bu egzersizleri evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca kemik erimesi hakkında merak ettiklerinizi de bu bölümde bulacaksınız.
Covid-19 savunma planının 3. günü…
Vücudumuzu koruyacak, evde yapabileceğimiz egzersizler neler? Hangi egzersiz akciğerlerimize faydalı? Dr. Halit Yerebakan Covid-19 savunma planına uygun basit ve sağlıklı hareketleri gösteriyor.
Herkesi ilgilendiren teşhisi zor hastalık, kemik erimesi… İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kemik erimesinin neden olabileceği hastalıkları açıklıyor.
Menopoz ve kemik erimesi arasındaki bağlantı ne? İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın kemik erimesinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Uzman Diyetisyen Yekbu Köseoğlu‘ndan K vitamini zengini vitaminler listesi…
Fizyoterapi Uzmanı Canan Akar, kemik yoğunluğunu arttıran evde yapılabilecek basit egzersizleri gösteriyor.
Hepsi ve daha fazlası ‘Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi’nde…
“Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi” programının tüm bölümleri ve diğer içerikleri için youtube sayfamızı da takip edebilirsiniz.
Bağışıklık
Bağışıklığı Korumak İçin Dengeli Beslenme Şart
Tarih:
2 sene önceon
23 Eylül 2020Yaza
Buket Ertaş
Tüketilen besinler bağışıklık sistemi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Tek bir besin grubunun bağışıklık sistemini güçlendirmesi olası değil.
İnsan vücudu her gün milyonlarca mikroorganizmaya maruz kalır. Bu mikroorganizmaların kötü etkilerinden bağışıklık sistemimiz sayesinde korunuruz. İşlevini iyi bir şekilde yerine getiren bağışıklık sistemi, sağlığımızı sürdürmemiz açısından oldukça önemli. Peki, bağışıklık sistemimizi nasıl daha güçlü kılabiliriz?
Tükettiğimiz besinler bağışıklık sistemimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Tek bir besin grubunun bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi olası değil. Diyet, temelde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir biçimde oluşmalı. Yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketimi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin kilit noktası dersek yanlış olmaz.
Vitaminler bağışıklığı destekliyor
Bağışıklık hücrelerinin büyümesi ve gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayan vitamin ve minerallerin başında, C vitamini, A vitamini, D vitamini, E vitamini, bakır, çinko, selenyum, folik asit ve demir gelir. Ayrıca kaliteli protein (amino asit glutamin dahil) bağışıklık için oldukça önemli.
Bu besinler bağışıklık sistemine; antioksidan görevi yapıp sağlıklı hücreleri koruyarak, bağışıklık hücrelerinin büyümesini ve aktivitesini destekleyip antikor üreterek yardımcı olur.
Meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve liften zengin diyetlerin, faydalı mikropların büyümesini ve korunmasını desteklediği biliniyor. Protein vücudun bağışıklık sisteminde iyileşme ve yenilenme açısından önemli rol oynar. Biyolojik değeri yüksek proteine, özellikle, süt, süt ürünleri, yumurta, deniz ürünleri, yağsız et, kümes hayvanları, fasulye, bezelye, soya ürünleri, tuzsuz fındık ve yağlı tohumlar gibi çeşitli protein kaynaklarına diyetimizde yer vererek bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz.
A vitamini
Ağız, mide, bağırsak ve solunum sistemindeki deri ve dokuları sağlıklı tutarak bağışıklık sistemini düzenlemeye ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Bu vitamini tatlı patates, havuç, brokoli, ıspanak, kırmızı dolmalık biber, kayısı, yumurta gibi gıdalardan veya “A vitamini ile zenginleştirilmiş” etiketli bazı gıdalardan sağlayarak diyetimize ekleyebiliriz.
C vitamini
Antikor oluşumunu uyararak bağışıklık sistemini destekler. Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller veya kırmızı dolmalık biber, papaya, çilek, kivi, domates suyu gibi yiyecekleri seçerek bu sağlıklı vitamini sıklıkla tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Ayrıca, işlenmiş gıdaların ağırlıklı olduğu, besin çeşitliliği bakımından sınırlı, vitamin ve mineral bakımından fakir diyetler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.
Bağırsak sağlığı ve bağışıklık birbiriyle derinlemesine bağlantılıdır. Fermente gıdalar ve probiyotikler, zararlı patojenlerin tanımlanmasına ve hedeflenmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Probiyotik gıdalar arasında; yoğurt, kefir, lahana turşusu, doğal olarak fermente edilmiş ürünler ve bazı peynir çeşitleri bulunur. Vücut direncini arttırmak adına diyette düzenli tüketilmeleri gerekir.
E vitamini
Antioksidan görevi yaparak bağışıklık fonksiyonunu destekler. Takviyeli tahıllar, ayçiçeği çekirdeği, badem, bitkisel yağlar (ayçiçeği veya aspir yağı gibi), fındık ve fıstık ezmesi ile diyetinize E vitamini ekleyebilirsiniz.
Çinko, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Çinko; yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt, tam tahıllı ürünler, fasulye, tohumlar ve kuruyemişlerde bulunur.
Omega-3’ün anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bir süredir bilinirken, yeni araştırmalar bağışıklık sistemi hücrelerinin işleyişini etkileyerek bağışıklık sistemini daha da desteklediğini gösteriyor. Haftada 2-3 gün balık tüketerek omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz Ayrıca ceviz, chia tohumu, zeytinyağı, somon, keten tohumu, ve avokado gibi esansiyel yağ asitlerinden zengin sağlıklı yağlar, iltihabı azaltarak vücudunuzun patojenlere karşı bağışıklık tepkisini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yakın dönemde yapılan araştırmalar, rafine şeker ve kırmızı et bakımından zengin diyetlerin, sağlıklı bağırsak mikroorganizmalarında rahatsızlıkları teşvik edebileceğini ve bunun sonucunda bağırsakta kronik iltihaplanmaya sebep olarak bağışıklık sistemini negatif yönde etkileyeceğini gösteriyor. Son olarak rafine ve ilave şeker kullanımı, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu kronik hastalıkların tümü bağışıklık sistemini baskılar. Şeker alımını düşürmek, iltihaplanmayı ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Beslenme
Şok Diyetlerin Zararlarını Biliyor musunuz?

Tarih:
2 sene önceon
4 Eylül 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Şok diyetlerin vücudunuza verdiği zararları duyunca çok şaşıracaksınız…
Covid-19 pandemi sürecinde uzunca bir süre fiziksel aktiviteden uzak kaldık.
Günlük rutinler değişti. Stres nedeniyle düzensizleşen yeme içme alışkanlıkları da pek çok kişide kilo alma gibi etkilere sebep oldu.
Bu durumla başa çıkmak ve eski formuna geri dönmek isteyenler kilo vermek için şok diyetlere yönelebiliyor. Ancak kilo verme sürecinde, özellikle şok diyet uygulamalarında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar var. Sizler için bir araya getirdik.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Ateşsiz Covid-19 Geçirmek Mümkün

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Neden Çin Aşısı?

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 89. Bölüm – Uyku Reçetesi – Vertigo

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta8 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları6 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme6 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar7 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar7 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta6 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı7 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Dr Halit Yerebakan YouTube Kanalı4 sene önce
Gluten Nedir?