Connect with us

Beslenme

Bitki Diyeti ile Detoksu Bırakıp Çorbaya Yöneldik

Tarih:

on

Bitki Diyeti ile Detoksu Bırakıp Çorbaya Yöneldik

Dr. Halit Yerebakan, 2017 yılında sağlık alanını etkileyen eğilimler ve trendleri yazdı: 2017’de ‘çorbalama’ kavramı türedi. 

Detoks içecekler çorbalara dönüştü. Bu yıl ayrıca bitki diyeti benimsendi.

2017 yılı, neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Bu yılın sağlık eğilimlerine baktığımızda neler mi gördük? 2017’de diyetler, tekli gıdalar üzerine yoğunlaştı ve yemek saati hakkındaki düşüncelerimiz değişmeye başladı. Firmalar, uyku kalitesini artırmayı amaçlayan ürünler geliştirdi. Bakalım, 2017 yılının en trend sağlık gündeminde başka neler varmış…

 

Doğal Deodorantlar 

Deodorantlarda bulunan paraben ve alüminyumun potansiyel zararlı etkileri, yıllar önce araştırmalarla ortaya konmuştu. Bu da doğal deodorantların popülarite kazanmasına neden oldu. Ancak yakın zamana kadar giysileri lekelemeyen veya cildi tahriş edici kimyasallar içermeyen bir seçenek bulmak zordu. Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl geliştirilmiş formülasyonlaröne süren yeni markalar, pazara hızlı bir giriş yaptı.
Doğal deodorantlar, özel mağazalardan herkes tarafından ulaşılabilen dükkanlara geldi.

Kolajen 

Kolajen; bu yıl hem güzellik, hem de sağlık endüstrisini etkisi altına aldı desek yalan olmaz.
Kolajen; hayvanların et, deri, kemik ve tendon gibi kısımlarından elde edilebilen bir çeşit proteindir.
2017’de bu protein; takviyeler, aromalı sular ve protein tozlarına kadar hemen her yerde karşımıza çıktı. Cilt, saç, kas ve kan hücresi yenilemesinde oldukça destekleyici olan kolajeni 2018 yılında da listelerde sıkça göreceğimizi söyleyebiliriz.

Bitki Diyeti

Tam olarak yeni bir trend değil fakat bitki temelli diyetler, bu yıl birçok yeni kilo verme eğiliminin arasında kendisine yer edindi.
‘Bitki temelli’ ve ‘vegan’ arasında önemli bir ayrım bulunuyor; ilk diyette bitki ürünleri ön planda ancak et ve süt ürünleri yasaklanmıyor, ikincisi hayvansal ürünlerin tümünü ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Daha fazla bitki tüketmenin sağlığa olan faydalarını gösteren araştırmalar var. Araştırmalar; bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıl ve baklagil yemenin ve hayvansal ürünlere geri dönmenin kolesterolü düşürdüğünü, kilo kaybına yardımcı olduğunu ve sağlıklı cilt, saç ve tırnakları teşvik ettiğini gösterdi.

Detoks Yerine Çorba

Geçtiğimiz yıllarda sıkça adını duyduğumuz detoks içecekler, 2017’de yerini kültürümüzün bir parçası olan çorbaya bıraktı.
2017’de ‘çorbalama’ gibi bir kavram türedi. Yani bu sular bir nevi özel karışımlı çorbalara dönüşmeye başladı. Çorbalar, meyve sularının aksine lif içerir ve meyveler gibi şeker içermez. Düşünebiliyor musunuz; detoks yaparak, sadece bir meyve suyu ile temizlenip üç gün sonra ‘Birkaç kilo kaybettim ve kendimi çok iyi hissediyorum’ diyorsunuz ancak vücudunuza çok miktarda fruktoz alıyorsunuz.
Bu meyve suyu detoksları basit şekerler içeriyor ve karaciğerimiz başta olmak üzere metabolizmamızı olumsuz etkiliyordu. 2017’de popüler olan çorba trendi ile belki daha iyi bir noktaya geldik diyebiliriz.

 

Detoks yerine çorba tercih etmeniz gerektiği ile ilgili bir başka yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Beslenme

Hayatın Ritmi 88. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Egzersiz Reçetesi – Kemik Erimesi

Tarih:

on

← ÖNCEKİ BÖLÜM                                                                       SONRAKİ BÖLÜM →

Covid-19 savunma planında bu bölümde sıra egzersiz reçetesinde. Bu egzersizleri evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca kemik erimesi hakkında merak ettiklerinizi de bu bölümde bulacaksınız.

Covid-19 savunma planının 3. günü…

Vücudumuzu koruyacak, evde yapabileceğimiz egzersizler neler? Hangi egzersiz akciğerlerimize faydalı? Dr. Halit Yerebakan Covid-19 savunma planına uygun basit ve sağlıklı hareketleri gösteriyor.  

Herkesi ilgilendiren teşhisi zor hastalık, kemik erimesi… İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kemik erimesinin neden olabileceği hastalıkları açıklıyor.

Menopoz ve kemik erimesi arasındaki bağlantı ne? İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın kemik erimesinin bilinmeyenlerini anlatıyor. 

Uzman Diyetisyen Yekbu Köseoğlu‘ndan K vitamini zengini vitaminler listesi… 

Fizyoterapi Uzmanı Canan Akar, kemik yoğunluğunu arttıran evde yapılabilecek basit egzersizleri gösteriyor.

Hepsi ve daha fazlası ‘Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi’nde…

Dr. Halit Yerebakan ile Hayatın Ritmi” programının tüm bölümleri ve diğer içerikleri için youtube sayfamızı da takip edebilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Bağışıklık

Bağışıklığı Korumak İçin Dengeli Beslenme Şart

Tarih:

on

Tüketilen  besinler bağışıklık sistemi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Tek bir besin grubunun bağışıklık sistemini güçlendirmesi olası değil.

İnsan vücudu her gün milyonlarca mikroorganizmaya maruz kalır. Bu mikroorganizmaların kötü etkilerinden bağışıklık sistemimiz sayesinde korunuruz. İşlevini iyi bir şekilde yerine getiren bağışıklık sistemi, sağlığımızı sürdürmemiz açısından oldukça önemli. Peki, bağışıklık sistemimizi nasıl daha güçlü kılabiliriz?

Tükettiğimiz besinler bağışıklık sistemimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Tek bir besin grubunun bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi olası değil. Diyet, temelde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir biçimde oluşmalı. Yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketimi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin kilit noktası dersek yanlış olmaz.

Vitaminler bağışıklığı destekliyor

Bağışıklık hücrelerinin büyümesi ve gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayan vitamin ve minerallerin başında, C vitamini, A vitamini, D vitamini, E vitamini, bakır, çinko, selenyum, folik asit ve demir gelir. Ayrıca kaliteli protein (amino asit glutamin dahil) bağışıklık için oldukça önemli.

Bu besinler bağışıklık sistemine; antioksidan görevi yapıp sağlıklı hücreleri koruyarak, bağışıklık hücrelerinin büyümesini ve aktivitesini destekleyip antikor üreterek yardımcı olur.

Meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve liften zengin diyetlerin, faydalı mikropların büyümesini ve korunmasını desteklediği biliniyor. Protein vücudun bağışıklık sisteminde iyileşme ve yenilenme açısından önemli rol oynar. Biyolojik değeri yüksek proteine, özellikle, süt, süt ürünleri, yumurta, deniz ürünleri, yağsız et, kümes hayvanları, fasulye, bezelye, soya ürünleri, tuzsuz fındık ve yağlı tohumlar gibi çeşitli protein kaynaklarına diyetimizde yer vererek bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz.

A vitamini

Ağız, mide, bağırsak ve solunum sistemindeki deri ve dokuları sağlıklı tutarak bağışıklık sistemini düzenlemeye ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Bu vitamini tatlı patates, havuç, brokoli, ıspanak, kırmızı dolmalık biber, kayısı, yumurta gibi gıdalardan veya “A vitamini ile zenginleştirilmiş” etiketli bazı gıdalardan sağlayarak diyetimize ekleyebiliriz.

C vitamini

Antikor oluşumunu uyararak bağışıklık sistemini destekler. Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller veya kırmızı dolmalık biber, papaya, çilek, kivi, domates suyu gibi yiyecekleri seçerek bu sağlıklı vitamini sıklıkla tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Ayrıca, işlenmiş gıdaların ağırlıklı olduğu, besin çeşitliliği bakımından sınırlı, vitamin ve mineral bakımından fakir diyetler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.

Bağırsak sağlığı ve bağışıklık birbiriyle derinlemesine bağlantılıdır. Fermente gıdalar ve probiyotikler, zararlı patojenlerin tanımlanmasına ve hedeflenmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Probiyotik gıdalar arasında; yoğurt, kefir, lahana turşusu, doğal olarak fermente edilmiş ürünler ve bazı peynir çeşitleri bulunur. Vücut direncini arttırmak adına diyette düzenli tüketilmeleri gerekir.

E vitamini

Antioksidan görevi yaparak bağışıklık fonksiyonunu destekler. Takviyeli tahıllar, ayçiçeği çekirdeği, badem, bitkisel yağlar (ayçiçeği veya aspir yağı gibi), fındık ve fıstık ezmesi ile diyetinize E vitamini ekleyebilirsiniz.

Çinko, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Çinko; yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt, tam tahıllı ürünler, fasulye, tohumlar ve kuruyemişlerde bulunur.

Omega-3’ün anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bir süredir bilinirken, yeni araştırmalar bağışıklık sistemi hücrelerinin işleyişini etkileyerek bağışıklık sistemini daha da desteklediğini gösteriyor. Haftada 2-3 gün balık tüketerek omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz Ayrıca ceviz, chia tohumu, zeytinyağı, somon, keten tohumu, ve avokado gibi esansiyel yağ asitlerinden zengin sağlıklı yağlar, iltihabı azaltarak vücudunuzun patojenlere karşı bağışıklık tepkisini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yakın dönemde yapılan araştırmalar, rafine şeker ve kırmızı et bakımından zengin diyetlerin, sağlıklı bağırsak mikroorganizmalarında rahatsızlıkları teşvik edebileceğini ve bunun sonucunda bağırsakta kronik iltihaplanmaya sebep olarak bağışıklık sistemini negatif yönde etkileyeceğini gösteriyor. Son olarak rafine ve ilave şeker kullanımı, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu kronik hastalıkların tümü bağışıklık sistemini baskılar. Şeker alımını düşürmek, iltihaplanmayı ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Beslenme

Şok Diyetlerin Zararlarını Biliyor musunuz?

Tarih:

on

Şok diyetlerin vücudunuza verdiği zararları duyunca çok şaşıracaksınız…

Covid-19 pandemi sürecinde uzunca bir süre fiziksel aktiviteden uzak kaldık.

Günlük rutinler değişti. Stres nedeniyle düzensizleşen yeme içme alışkanlıkları da pek çok kişide kilo alma gibi etkilere sebep oldu.

Bu durumla başa çıkmak ve eski formuna geri dönmek isteyenler kilo vermek için şok diyetlere yönelebiliyor. Ancak kilo verme sürecinde, özellikle şok diyet uygulamalarında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar var. Sizler için bir araya getirdik.

Sağlıkla kalın…

 

Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Öne Çıkanlar

kombi servisi | kombi servisi | web tasarım | seo uzmanı