Aile Sağlığı
Bilinçli Olun, Önlem Alın

Tarih:
10 ay önceon

Uzmanlara göre Coronavirüs yayılmaya devam edecek. Devletin aldığı önlemlerin yanında, bireysel olarak da önleminizi alın.
COVID-19 hakkında gerek sosyal medyada gerek halk arasında o kadar fazla yanlış bilgi dolaşıyor ki şaşırıyorum. Kimisi için dünyanın gelmiş geçmiş en kötü salgını kimisi içinse basit bir soğuk algınlığı. Hatta halkın önde gelenleri kameralar karşısında bile aynı hataya düşebiliyor. Ancak her iki yaklaşım da doğru değil.
Ne çok rahat davranın, ne de panik yapın. Sadece önleminizi alın. Zira uzmanlara göre COVID-19 herkes için ölümcül değil ama risk grubundakiler için oran oldukça yüksek. Coronavirüs ve diğer enfeksiyonlara karşı korunmak için hijyen çok önemli. Bunu her fırsatta söylüyoruz. Ancak hijyen kuralları dışında günlük yaşantınızda yapabileceğiniz bazı değişiklikler korunma sisteminizi daha da güçlendirmenizi sağlayabilir.
Düzenli bir yaşam tarzı benimseyin
Korunma planınıza yaşam tarzınızı düzene sokarak başlayabilirsiniz. Sağlıklı bir vücut yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Düzenli ve yeterli uyuduğunuzdan emin olun. Tabi 7 saatlik gece uykusundan bahsediyorum.
Egzersiz yapmıyorsanız eğer, iki günde bir yarım saatlik bir egzersiz programına başlamanızı öneririm. Soğuk ve kuru havalar virüslerin çoğalması için uygun ortam oluşturur. Bu nedenle soluduğunuz havanın nemli olmasına ve bulunduğunuz ortamların sık sık havalandırılıyor olmasına özen gösterin. Meditasyon yapmak her ne kadar ruhsal sağlık için gerekli görülse de bağışıklık sistemini desteklediği de biliniyor. Virüslerle savaşması için bağışıklığınızın güçlü olması önemli.
Elbette hijyene dikkat edin
Hijyen kurallarını belki de artık ezbere biliyorsunuz. Ama ben bir kez daha hatırlatmak istiyorum. El sıkışmak, sarılmak ve öpüşmek kesinlikle yapmamanız gerekenler arasında. Ellerimizi yüzümüze götürmek istem dışı ve çok sık yaptığımız bir şey. Bilmeden yaptığımız bu hareket neticesinde sadece 1 saatte onlarca virüsü ellerimizden ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize taşıyoruz. Özellikle Coronavirüslerin birçok yüzeyde 3 güne kadar yaşadığını unutmayın.
Ellerinizi sık sık yıkamanız gerektiğini de bu vesileyle tekrar hatırlatmak istiyorum; en az 20 saniye, bol sabun ve su… Yanınızda en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanı bulundurmanızı tavsiye ederim. Böylece istediğiniz her ortamda ellerinizdeki virüs ve bakterileri yok edebilirsiniz.
Sürekli temas ettiğiniz yüzeylerin temizliği de önemli. Steril bir ortam sağlamak için dezenfektan temizlik ürünleri kullanmaya özen gösterin. Temizlediğiniz yüzeylerin en az 3 dakika ıslak kalmasına izin verin.
Stok değil, hazırlık yapın
Evinizde size ve ailenize en az iki hafta yetecek kadar temel temizlik ve gıda ürünlerinin bulunduğuna emin olun. Özellikle risk grubundaki yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları bulunanların evlerinden çıkmamaları gerektiğinde ya da virüse maruz kaldığından şüphelenilenlerin kendilerini evlerinde izole etmeleri için hazırlıklı olmakta fayda var. Hazırlık listesinde tuvalet kağıdı, sabun, deterjan, dezenfektan ürünler, raf ömrü uzun gıdalar ve dondurulmuş yiyecekler, varsa reçeteli ilaçlarınız ve reçetesiz satılan ilaçlar öncelikli olmalı.
Bağışıklığınızı güçlendirmeye hemen başlayın
Bağışıklık sisteminin zayıf olması virüsler ve diğer tüm hastalıklar için vücuda açılan kocaman bir kapının olması demek. Virüse maruz kalsanız bile güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde en hafif şekilde atlatabilirsiniz. Tabi bunun için beslenmenizde mutlaka sebze ve meyveler olmalı. Turunçgiller, böğürtlen ve kivi gibi vitamin değerleri yüksek meyveler ile yeşil yapraklı sebzeler vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alımını sağlar.
D3, C vitaminleri, çinko ve beta glukan içeren besinler bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Kara mürver şurup veya pastilleri de göz ardı edilemeyecek kadar faydalı.
Son olarak grip aşısı olmanızı da öneriyorum. Grip aşısı elbette COVID-19’dan korumuyor. Ancak mevsimsel gribe yakalanarak belirtileri karıştırmanızı en aza indirmiş olursunuz.
Kimsenin bağışıklığı yok
Hayvan Coronavirüsleri insanları etkileyecek şekle geldiklerinde hafif ya da orta şiddette hastalıkları tetiklerler. Mevsimsel gripten farklı olarak COVID-19 yeni bir virüs. Bazıları virüs türlerine karşı bağışıklık geliştirebilirler. Ancak yeni coronavirüs için henüz kimsenin bağışıklığı yok.
Uzmanlara göre coronavirüs yayılmaya devam edecek ve nihayetinde daha fazla kişiyi etkileyecek. Bu salgının dünya çapında ne kadar yıkıcı olacağı henüz ön görülemiyor. COVID-19’un yayılmasının durdurmak için ülkemiz dâhil birçok ülkede büyük ölçekli toplantılar, spor müsabakaları iptal ediliyor veya erteleniyor, okullar tatil ediliyor ve bazı işyerleri uzaktan çalışma yöntemine geçiş yapıyor.
Aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor
Coronavirüs’e karşı hala bir aşı yok. Bilim insanları bazı aşı denemeleri yapmış ve test aşamasına gelmiş olsalar da en iyi ihtimalle 1,5 yıldan önce herhangi bir aşı hazır olmayacak. Aynı şekilde COVID-19’u kontrol altına almak için kullanılabilecek antiviral ilaçlar için de çalışmalar halen devam ediyor.
COVID-19’dan korunmak için aşı ya da tedavi bulunmasını beklemeye gerek yok. Maruz kalmaktan kaçınmak ve enfeksiyon riskinizi azaltmak şimdilik yapabileceğiniz en etkili korunma yöntemleri.
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunlarıda Beğenebilirsin
Aile Sağlığı
Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı Olacak Öneriler

Tarih:
5 ay önceon
27 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Pandemi sürecinde bozulan uyku düzeninizi düzeltmeniz için bu öneriler size yardımcı olabilir.
Birçok insan COVID-19 sürecinde günlük yaşamın bozulması, evden çalışmak, daha az doğal ışık almak, belirli bir programı takip etmemek ve stres gibi nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşamaya başladı.
Bu oldukça yaygın bir sorun. Ancak uzmanların bu önerileri ile uyku sürecinizi düzenleyebilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile Sağlığı
Böbrek Taşını Önlemenin 7 Yolu

Tarih:
5 ay önceon
24 Ağustos 2020Yaza
Dr. Öz ve Ekibi
Böbrek taşı ağrısı çekmemeniz için bazı öneriler derledik.
Böbrek taşı oluşumundan ve tekrarlamasından korunmak mümkün.
Bu önerilerimizi mutlaka uygulayın.
Sağlıkla kalın…
Sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirici içerik paylaşımı yaptığımız youtube sayfamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.
Anksiyete hayatın bir parçasıdır ve herkesin hayatında bazen kontrolü ele alabilir. Hatta bazıları tüm hayatlarını endişe içinde geçirebilir. Bazıları da özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde ilk kez endişe ve kaygı içinde yaşamayı deneyimliyor olabilir.
Anksiyete kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de sanıldığı kadar korkutucu değil. Hayatınızı endişeye teslim etmek ve sizi yönetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Endişe ve kaygı bozukluklarını ve bu durumun vücudunuzu ve hayatınızı nasıl etkilediğini ne kadar iyi anlarsanız, kontrolü ele almak için o kadar donanımlı olursunuz.

Aşı Yarışında Çin Bir Adım Önde

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

mRNA Aşıları Ne Kadar Güvenli?

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Vücudun Bağışıklık Tepkisi mRNA İle Kandırılıyor

Hayatın Ritmi 68. Bölüm – Doğru Maske

Hayatın Ritmi 70. Bölüm – Meme Kanseri Teşhisi ve Tedavisi – Mamografi

Hayatın Ritmi 73. Bölüm – Çocuklarda Kabızlık ve Nedenleri

Hayatın Ritmi 69. Bölüm – Türk Mutfağı ve Mikrobiyata İlişkisi

Covid-19 Kalıcı Beyin Hasarına Neden Olabiliyor

Hayatın Ritmi 87. Bölüm – Covid-19 Savunma Planı – Vitamin Reçetesi

Hayatın Ritmi 86. Bölüm – Sağlıklı Kış Mutfağı – Gıda Reçetesi

Hayatın Ritmi 85. Bölüm – Evlilik Ömrü Uzatıyor mu?

Hayatın Ritmi 84. Bölüm – Pandemide Evde Yaşam – Covid-19’dan Korunma Yolları

Hayatın Ritmi 83. Bölüm – Covid-19 ve Göz Hastalıkları
Özel Çekilişler İçin Mail Listemize Kaydolun
Öne Çıkanlar
- Bilinçli hasta6 sene önce
Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
- Gazete Yazıları4 sene önce
Fibromiyalji Ağrıları
- Beslenme4 sene önce
Düz Bir Karın için Türk Kahvesi!
- Çorbalar5 sene önce
Şifa Çorbası Tarifi
- Salatalar5 sene önce
Somonlu Salata Tarifi
- Bilinçli hasta5 sene önce
Unutkanlık için Ne Yapılmalı?
- Aile Sağlığı5 sene önce
Tiroid Bezi Rahatsızlıkları
- Cilt Bakımı5 sene önce
Güzel Bir Cilt Herkesin Rüyası