Sağlıklı ayaklara sahip olmak için öncelikle onları temiz tutmalısınız. Ayağınızdaki çatlaklara zeytinyağı ya da sarı kantaron yağı iyi gelir. Mantar oluşumunu önlemek için de çorabınızı sık sık değiştirin ve ayakkabılarınızı havalandırın.
Kış ayları boyunca ayaklarınızı kalın çoraplar ve botların içine hapsederek bakımlarını ihmal ettiniz değil mi? Yazın habercisi bahar ayları geldi çattı. Sandaletler ve terlikler saklandıkları yerden çıktıklarında, kendinizi yüzlerce lira harcayacağınız kozmetik reyonlarına atmaktansa, doğal ve sağlıklı alternatifleri değerlendirin. Unutmayın, bakımlı ayaklar olduğunuzdan genç ve sağlıklı görünmenizi sağlar. Ayaklarımız, tüm vücut ağırlığımızı taşıyan en önemli parçamızdır. Gün boyu onlarca kiloyu taşıyan ayak derisi; gerektiği gibi beslenip nemlendirilmediğinde, hızla sertleşerek tabiri caizse çirkin bir görünüm alır. Ayak derisinde mantar oluşumu, viral ve bakteriyel enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Derinin yapısı ve maruz kaldığı koşullar dikkate alındığında bu gibi durumlarla karşılaşma olasılığının yüksekliğini anlayabiliriz. Bakteri ve virüslerin sebep olduğu bu durumlar, estetik kaygıdan çok daha önemli hastalıklara sebep olabilirler. Bu yüzden ayak sağlığına, sadece estetik açıdan değil, ciddi bir sağlık problemi olarak bakmak gerekir. En çok rastlanan ayak problemleri ve tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
ATLET AYAĞI MANTARI
Bu mantar tipinin ismi sizi yanıltmasın; son derece kötü bir görünüme sebep olan bu mantar tipi, herkesin başına gelebilecek bir durum. Nemli ortamlarda kolayca çoğalabilen, Tinea isimli bir mantarın sebep olduğu bu hastalık, genellikle parmak aralarında görülür. Ancak araştırmalar, ayak tabanında da gelişebildiğini gösterdi. Oluştuğu bölgede, pul pul dökülmelere sebep olan bu mantar, genelde kaşıntı şikayetiyle kendini belli eder. Hemen müdahale edilmediği takdirde ciltteki kuruluk artar ve bir süre sonra özellikle parmak arasındaki derinin adeta parçalanarak kopmaya başlamasına kadar gidebilir. Parçalanan deri, bakteriyel enfeksiyonların gelişmesi için adeta mükemmel bir zemin oluşturur ve başlarda önemsenmeyen bu durum çok daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Tinea mantarı, gelişmek için nemli ortamlara ihtiyaç duyar. Çorap ve ayakkabılarınızı sık değiştirmek, özellikle ayakkabılarınızı havalandırmadan tekrar giymemek, bu hastalığa karşı alabileceğiniz en kolay ve geçerli tedbirdir. Ayaklarınızı temiz tutmak da yapmanız gerekenlerin başında gelir. Benzer bir durumla karşı karşıyaysanız, vakit kaybetmeden bir uzmana görünmenizde fayda var. Mantar tedavisi için piyasada etkisi kanıtlanmış merhem ve benzer ürünler bulunuyor. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda seçeceğiniz tedavi yöntemini mutlaka takip edin.
ÇATLAK TOPUKLAR
Özellikle kış aylarında sıkça karşılaşılan bu durum, çorapların içine gizlenemediği yaz ayları geldiğinde son derece bakımsız ve sağlıksız bir görünüme sebep olur. Gerektiği anda müdahale edilmediği takdirde, çatlaklar derinleşip geri dönüşü daha zor bir hal almaya başlar. Araştırmalar; derinleşen bu çatlakların, ağrı ve kanamalara yol açtığını gösteriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu durumun en önemli sebebi kuruluk. Gerektiği gibi nemlendirilmeyen ayak derisi bir süre sonra gerilir ve çatlaklar oluşmaya başlar. Kalbe en uzak organımız, ayaklarımızdır. Dolayısıyla kan akışının tabiri caizse en verimsiz olduğu bölge de yine ayaklarımızdır. Bu sebeple, çatlak oluşumu hızlı, tedavisi ise yavaş gerçekleşir. Zamanında gerektiği gibi nemlendirmediyseniz ve topuklarınızda çatlaklar oluştuysa; bitkisel çözümlerin yanı sıra üre ve laktik asit içeren bakım kremlerini kullanabilirsiniz. Öncelikle doğal yöntemleri denemek istiyorsanız; ayaklarınıza uygulayabileceklerinizin başında vazelin geliyor. Doğal zeytinyağı ve sarı kantaron yağı da faydaları gözlemlenmiş seçenekler arasında yer alıyor. En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
AYAĞINIZI DOĞAL YÖNTEMLERLE NEMLENDİRİN
Sağlıklı bir ayağın öncelikli şartı, onu temiz tutmaktır. Temizleme işleminin ardından parmak araları dahil iyice kurulamak, ayaklarınızı mantar riskine karşı korumanıza yardımcı olur. Bulaşıcı tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin başındaysa, ortak kullanım alanlarında dikkatli olmak gelir. Başkasına ait çorap, ayakkabı ya da terlikleri giymemek, kendinize ait olmayan havluları kullanmamak ve benzer önlemler; alışkanlık haline getirmeniz gereken davranışlardan sadece birkaçı. Doğal ve kolay yöntemlerle ayaklarınızı nemlendirmeniz gerektiğini de unutmayın.
ELMA SİRKESİ AYAK SİĞİLLERİNİ İYİLEŞTİRİR
AYAK TABANI SİĞİLLERİ:
Bu siğiller, vücudun diğer bölgelerinde görülen siğillere oranla daha kalın ve sert bir yapıya sahiptir. Bu yüzden tedavileri daha zordur ve zaman alır. Ayak tabanı siğilleri, genellikle iki ya da daha fazla olur. Birbirlerine yakın oldukları için lezyon gelişebilir. Ayrıca bir araya gelip mozaik siğillere dönüşebilirler. Genellikle ayağın yere temas ettiği alanlarda ortaya çıkarlar. Vücut ağırlığı yüzünden dışarı doğru değil, içeri doğru büyürler ve yürümeyi zorlaştıran ağrılara sebep olurlar. Dışarıdan bakıldığında, kolayca fark edilebilen, sert ve pürüzlü bir yapıları vardır. Hemen hemen tüm siğiller; virütik ve bulaşıcı dır. Bu yüzden ortak kullanılan alan ve eşyalara çok dikkat edilmelidir. Ayak tabanı siğilleri; ortak kullanılan havuz ve hamam gibi ıslak zeminli ortamlarda çabuk yayılırlar. Siğiller; tıraşlama, dondurma ve yakma gibi yöntemlerle tedavi ediliyor. Kimi siğiller, kendiliğinden geçse de bulaşıcı oldukları için vücudu tamamen terk etmeleri zaman alabiliyor. Ayağınızda siğiller oluştuysa, öncelikle bir ayak sağlığı uzmanına danışın. Ancak henüz başlangıç aşamasındaysa, faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesi kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken, siğil oluşmaya başlayan bölgeye bir miktar elma sirkesi damlatıp bir süre bekletmek.
www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.