Aort, vücutta kan akışını sağlayan ana damardır. Aort anevrizması ise aort üzerinde herhangi bir belirti vermeden meydana gelen kesecikler ve damar genişlemesi nedeniyle oluşur. Patlamaya hazır bir bomba gibi hayati tehlikesi bulunan bu durumun zamanında teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.
Aort olarak adlandırılan damar, kalpten çıktıktan sonra vücuda kan pompalar. Bu ana atardamarın kalpten çıktığı bölümde yaklaşık olarak 2,5 cm’dir. Vücudumuzda bu kadar geniş bir çapa sahip başka bir damar yoktur. Bu damar ne kadar genişlerse anevrizma riski de o kadar artmaktadır.
Aort Anevrizması Nedir?
Anevrizma, bir atardamar duvarında meydana gelen anormal balonlaşmadır. Bu atardamarlar oksijenli kanı vücudun diğer kısımlarına taşıma görevi üstlenirler. Eğer anevrizma genişlerse ölümcül kanamalara dahi neden olabilir.
Anevrizmalar; kalp, beyin, boyun, diz arkası, dalak ve vücudun diğer bölümlerindeki damarlarda oluşabilir. Ancak bu durum beyinde meydana gelirse inmeye neden olabilir. Yine günümüzde 15 binden fazla insan aort anevrizması nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu durum özellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerin 10. ölüm nedeni olarak görülmekledir. Genellikle erken teşhis ve tedavi ile önlenebilen anevrizma, herhangi bir bulgu vermeden de gelişebilir. Böyle durumların önüne geçmek adına riskli kişilerde anevrizma taraması yapılması büyük önem taşımaktadır.
Aort anevrizması teşhisi konduğunda ise genellikle kalp hız ve basıncını azaltacak ilaçlar tavsiye edilir. İlaçlar patlama riskini azaltır. Yine geniş aort anevrizması teşhisinde cerrahi müdahale gerekir ve genellikle iyi sonuçlar alınır.
Aort Anevrizması Nedenleri Nelerdir?
Anevrizma “ateroskleroz” yani atardamar içinde kalınlaşma ya da daralma nedeni ile gelişebilir. Ateroskleroz geliştikçe atardamar duvarı hasarlanır ve kanın basıncı ile gerilir. Bu durum da balonlaşmaya yani anevrizmaya neden olabilir. Yine atardamar içerisindeki sürekli yüksek basınç, göğüste oluşan travma ve marfan sendromu da anevrizmaya neden olabilir. Nadir olarak ise tedavi edilmeyen sifilis gibi enfeksiyonlar da bu rahatsızlığa yol açabilir.
Anevrizma tedavisinde ilaçlı tedavi tercih edilebilir. Ancak kalp ve damar cerrahları anevrizmanın yerleşimini ve aort kapakçığının fonksiyonunu göz önünde bulundurarak ameliyat kararı da verebilirler.
Aort anevrizması ile ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Güncel tedavi yöntemleri ile bu hastalıktan kurtulmak için hemen randevu alın. +90 551 379 72 56