Vücudumuz temeli kemiklerden yani iskelet sisteminden oluşmaktadır. Tüm vücudu yani iskelet sistemini saran kaslar vücuda hareket yeteneği kazandırırken aynı zamanda kemiklerimizin üzerini örterek bir nevi koruyucu bir kılıf olarak görev yapar. Bu yüzden kaslarımız vücudumuz için çok önemlidir. Önemli olduklarından dolayı bakımı da elzemdir. Ağrı hissettiğiniz zaman bu ağrılar için egzersiz yapmamız gerekir. Çünkü kaslarımızın en temel ihtiyacı ise hareket etmektir, bu hareketlerin kontrollü ve spesifik olarak yapılması ise egzersizdir. Egzersiz yaparak kaslarımızı optimum kuvvette tutarız. Kaslar insan vücudunda hareketlere izin verecek kadar esnek, aynı zamanda yer çekimine karşı koyacak kadar güçlü olmalıdır. Egzersiz bu nokta da devreye giren en önemli yardımcımızdır.

Oluşan herhangi bir anormal duruma karşı kaslarımız tepki verir. Hareket kısıtlılığı, ağrı, zayıflık, ödem gibi semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Bu durumların hepsinin nedeni kasların optimum performanslarını sergileyememesidir. Doğru değerlendirme sonrası kısa olan kasların boyunun uzaması zayıf olan kasların güçlendirilmesi ile kaslar optimum performanslarını geri kazanır. Kas kuvveti yeterli olan bir vücudun dayanıklılığı, oluşan patolojik olaylara karşı cevap verebilme kapasitesi daha iyi olacaktır. Bel ağrısında kaslar yeterli esnekliğe ulaştıktan sonra mutlaka kuvvetlendirme egzersizleri verilmelidir. Zayıf olan kaslar her zaman vücudunuzu yaralanmaya açık bir hale getirir. Bel bölgesi kaslarının güçlendirilmesi ile omurgamızın üzerine binen yükler dengeli bir şekilde karşılanır ve oluşabilecek ağrı cevabı en aza indirir. Zayıf olan kaslar üzerine binen yükü karşılayamadığı zaman vücut bu yükü tolere etmek için farklı modifikasyonlar geliştirir; farklı kas grupları yüklenir, omurgada hareketsizlik yada rotasyonel hareketler ortaya çıkar. Normalde olmaması gereken bu durumların hepsi ağrı kaynağı olabilir. O yüzden sorunun en başına dönerek kaslarımızı profesyonel bir destek ile güçlendirip yaralanmalara karşı vücudumuzu en uygun şekilde hazırlayabiliriz. Yapılan çalışmalarda bu bilgileri doğrulamaktadır. 2017 yılında Pol Merkur Lekarski dergisinde yayımlanan makalede diz ekleminde ağrı olan hastalarda yapılan güçlendirme egzersizleri ile birlikte hastaların ağrılarında azalma ve fonksiyonel olarak ilerleme kaydedilmişir.

Olayı bir de tersinden ele almak gerekirse kuvvetlenen kas hissedilen ağrıyı azalttığına göre zayıf kas ağrı oluşturur mu?

Kas kuvveti düşük olan vücudun ağrı hissetmesine bakalım. 2017 yılında Rev Bras Reumatol Engl Ed. Adlı dergide yayımlanan bir makalede 92 kişi kişiden kronik bel ağrısı çeken 26 kişinin kas kuvvetlerinin daha az olduğu bulunmuştur.