Adet düzensizliği, kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Her 10 kadından 1’inde görülen erken menopozun da başlıca belirtileri arasında yer alan adet düzensizliklerinde altta yatan etkenler 20’li ve 40’lı yaşlarda farklılık gösteriyor. İşte adet düzensizliği nedenleri…

Adet düzensizliği gençlerde hormonal nedenlerden kaynaklanırken, daha ileri yaşlarda ise organik nedenlerin etkili olduğu görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, adet düzensizliği nedenleri, adet düzensizliği belirtileri ve adet düzensizliği tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliği kişiye göre farklılık gösterir. Çoğu kadın için normal bir adet döngüsü 24-35 gün arasında seyreder ve ortalama 5 -7 gün sürer. Miktar olarak bakıldığında ise günde 3-4 pet değiştirilmesi normal olarak kabul edilir. Bunların dışındaki her şey adet düzensizliğine girer. Bununla birlikte, kadınların önemli bir kısmında düzensiz adet döngüsü gözlenir. Bu durum, döngülerin normalden daha kısa veya daha uzun olması anlamına gelir. Adet döngüsünün 21 günden kısa olması, “sık adet görme” olarak tanımlanırken, 35 günden daha geç adet görülmesine ise “seyrek adet görme” denir. Hiç adet görülmemesi ise başlı başına bir sorun olarak değerlendirilir. Adet düzensizlikleri, 20’li yaşlardaki kadınlarda hormonal nedenlerle ortaya çıkarken, daha ileri yaşlarda hiperplaziv, polip, kanser gibi organik nedenlerden kaynaklanabilir. Adet düzensizliğinin öksürük gibi bir belirti olduğunu ve mutlaka bir sebebinin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gazi Yıldırım, tedavi yöntemlerinin de altta yatan nedene ve yaşa göre farklılık gösterdiğini söyledi.

Sık Adet Görenler Dikkat

Asıl önemli sorunun, yaratabileceği kan kaybı ve kansızlık nedeniyle sık adet görme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Demir eksikliği kadınların veriminin düşmesinde çok önemli bir faktördür. Miyom, polip ya da yumurtalıklarda bir kitlenin varlığı sık adet görmeyle kendini gösterebilir. En çok üreme çağı ve menopoz grubundaki kadınlarda ortaya çıkıyor. Eğer altta yatan neden rahim içi kalınlaşması ise menopoza yakın dönemde de sık adet görme sorunuyla karşılaşılabiliyor” diyor.

Polikistik Over Sendromu, Adet Düzenini Bozuyor

Sık adet görmenin yarattığı önemli bir sorun da polikistik over sendromu. Bu sorunu yaşayan her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromunda, kistler erkeklik hormonu benzeri hormon salgılayarak adet düzenini bozuyor. Kadında tüylenme, sivilce, akne oluşumu, kilo alma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Kilo almaya bağlı olarak da hastalık sürekli derinleşiyor. Yine her 10 kadından 1’inde görülen erken menopozda da polikistik over benzeri belirtiler görülür. Eğer kadın üreme çağı dediğimiz 20’li ya da 30’lu yaşlarındaysa polikistik over ya da erken menopoz olma ihtimali vardır. Kist, miyom gibi nedenlerden kaynaklanmaz. Yani sorun hormonal bir bozukluktur; ya yumurtalık rezervi çok fazla ya da yumurtalık rezervi çok azdır.

Adet Miktarı Ne Anlatıyor?

Adet miktarı da bazı hastalıklar için ilk işarettir. Miktarın azlığı durumunda rahimde kitleler, menopoz, yumurtalık rezervini azaltan hastalıklar altta yatan nedenler olabilir. Miktar fazlaysa hipotiroidi, polip, miyom, kistlerin varlığına işaret edebilir. Adet düzensizliğinin üreme yaşındayken farklı menopoz yaşındayken farklı nedenleri olur. Bunun için tedavi yöntemleri de yaşa göre farklılık gösterir.

Sağlığınızla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.