Alternatif sütler, bitki bazlı etler, böcek kabuğu bazlı kurabiyeler ve daha birçok yenilik. Bazılarını ilk defa duyacaksınız ve yeni yılda da duymaya devam edeceksiniz. İşte 2020’de çok konuşulacak sağlıklı yiyeceklerden bazıları.
Beslenme konusunda her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz. Sağlıklı beslenmenin kuralları yapılan araştırmalar ve yeni keşiflerin ardından değişebiliyor. Uzmanlar, dün faydalı zannettiğimiz bir gıdanın, bugün zararlı olduğunu söyleyebiliyor. Ayrıca piyasaya çıkan yeni ürünler de tercihleri etkileyebiliyor. Bakalım 2020’de her yerde göreceğimiz, beslenme uzmanlarının tavsiye edeceği sağlıklı gıdalar neler.
Antik Tahıllar
Kinoa ile hayatımıza giren antik tahıllarda seçenekler artıyor. Farro tahılı, spelt (kavlıca) buğdayı, millet (akdarı) ve teff tohumu gibi eski tahıllar her geçen gün daha da aranır oldu. Tabi kavlıca dışında Anadolu ırkı buğdayları da unutmamak gerek başta iza ve siyez geliyor. Bu tahıllar lif içeriği yüksek, besleyici ve sağlıklı olma özellikleriyle öne çıkıyor. Birçok eski tahıl glütensiz veya sınırlı olduğu için, glüten alımını sınırlamak isteyenler için de iyi birer alternatif olacağa benziyor.
Bitki Bazlı Tereyağı
Aslında uzun zamandır bildiğimiz ve tükettiğimiz yiyeceklerin farklı bir şekilde karşımıza çıkması biraz şaşırtıcı. Bitki bazlı tereyağı da bunlardan biri. 2020 yılında market raflarında katı formda nohut yağı, macademia(bir çeşit fındık) yağı hatta karpuz tohumu yağı görürseniz şaşırmayın. Tohumlar bitkinin besin merkezidir, bu yüzden de bitki bazlı tereyağları lif, protein, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
Bitki Bazlı Etler
Bitki bazlı etler 2019 yılında dünya genelinde adını duyurdu. Ülkemizde ise gıda pazarına girmesi an meselesi. 2020’de bitki bazlı etlerin yaygınlaşması ve daha ulaşılabilir olması bekleniyor. Uzmanlara göre sağlıklı olmak için etten vazgeçmek gerekmeyecek, bu yeni bitki bazlı etler sayesinde etin boşluğu dolacak. Aslında bitkisel et gibi tadı olan protein diyebiliriz. Bunların endüstride kullanıldığını duyuyoruz ama tercihen de yenilebilecek olması çok muhtemel. Düşünsenize bitki kuşbaşıdan kavurma yediğinizi, belki yaz oranı sınırlı olacağından lezzetli olmayabilir ancak yemeklerin içerisinde pek anlaşılmayacağını düşünüyorum.
Uçucu Yağ İçerikli Yiyecek ve İçecekler
Kadınlar iyi bilir, cilt bakımı ve güzellik için yapılan karışımlarda mutlaka birkaç uçucu yağ vardır. Harici kullanımlarda oldukça faydalı oldukları biliniyor. 2020 uçucu yağları harici kullanımla sınırlı kalmaktan kurtaracak. Bu güzel kokulu yağlar yiyecek ve içeceklerinize girmeye hazırlanıyor. Hatta şimdiden uçucu yağ içeren sular üretilmeye başlandı bile. İlerleyen zamanlarda gıdalarda yer alması için de çalışmalar hızla devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki, bazı uçucu yağlar harici kullanım için son derece faydalı olsa da doğrudan tüketmek tehlikeli olabilir.
İçecek Seçenekleri
Konsantre meyve suları ve gazlı içeceklere yeni yılda rakip geliyor. Genellikle sınırlı olan alkolsüz ve lezzetli içecek seçenekleri artmaya başladı. Aromalı sular hızla yayılıyor, bu trendin belki de artmasının sebebi dünyada içilebilir doğal su kaynaklarına ulaşımın azlığından. Yani, daha kalitesiz bir su içilebilir bir forma dönüşüyor. Ancak popülerliğin yayılması ile daha faydalı olduğunu düşünenlerin sayısı az değil. Lezzetli ve eğlenceli bu içeceklerin sağlıklı olduğu düşünülüyor. Tabi bu içeceklerde ki şeker içeriği beni endişelendirmiyor değil.
Kereviz Suyu
Her dönem farklı bir bitkinin suyu, sağlığa olan faydalarından dolayı trend listesine giriyor. Bunlardan birinin de kereviz suyu olacağı hiç aklıma gelmezdi doğrusu. Bu yıl sihirli bir iksir gibi ortaya çıkan kereviz suyu, sosyal medyada aktif ünlüler tarafından da onay alınca 2020’ye damga vuracak gibi görünüyor. Kereviz suyu vücudu toksinlerden arındırmaya ve kan basıncının dengelenmesine yardımcı oluyor.
Yulaf Sütü
Her geçen gün daha fazla kişi, özellikle laktoz intoleransı bulunanlar süt içermeyen alternatifler arıyor. Badem ve soya sütünden sonra artık yulaf sütü de bu ihtiyacı karşılayacak son trend bir seçenek. Ancak tatlandırılmış veya herhangi bir katkı eklenmiş olanların yerine organik olanlarının tüketilmesi öneriliyor. Şahsen denedim, özellikle kahve için köpüğünün miktarına inanamadım.
Mürver Şurubu
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve griple mücadeleye girişiriz ve çeşitli bitkilerin şifasına başvururuz. ‘Mürver’i yeni yılda sıkça duyacağınızı tahmin ediyorum. Çiğ olarak tüketilmesi tehlikeliyken, ticari olarak üretilen markalı ve onaylı mürver şurubu soğuk algınlığı ve griple mücadelede başarılı ve oldukça sağlıklı. Yalnız bu ticari versiyonlarındaki şeker beni biraz korkutmuyor değil, umarım bunlara da bir alternatif gelir.
Brokoli Kahvesi
Güne kahveyle başlamak birçoğumuz için vazgeçilmez. Bazen daha sağlıklı alternatifler arayanlar da oluyor. İşte o mükemmel alternatif brokoli kahvesi. A ve C vitaminleri, lif, folat ve potasyum başka hangi kahvede bir arada bulunabilir ki? Önümüzde ki aylarda bu kahvenin dillerden düşmeyeceğini tahmin ediyorum.
Soyaya Alternatif Ürünler
Soya fasulyesi, uzun yıllardan beri özellikle veganlar için vazgeçilmez bir protein kaynağı. Sadece veganlara özel bir besin değil tabi ki. Besleyici özelliği ve ucuz oluşu nedeniyle yaygın olarak gıdalarda dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Ancak soyanın da tahtı sallanmaya başladı. 2020 yılında maş fasulyesi ve kenevir gibi daha sağlıklı bitki bazlı protein kaynakları fazlaca kullanılacak gibi görünüyor.
Yeni yılda daha çok duyacağımız bazı yiyecekler
-Probiyotik granola ve tatlılar -Adaptojenik içecekler, atıştırmalıklar ve protein tozları – Avokado yağı -Zihinsel fonksiyonları güçlendirmeye yönelik çeşitli ilaç ve gıda takviyeleri (Nootropikler) -Tatlı humus – Moringa bitkisi tozu |
Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.