Varis, vücutta toplardamarların bulunduğu bölgelerde görülen ve ilerlemesi durumunda cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Venöz yetmezlik olarak da bilinen varis, genellikle bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesi ve büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır. İlerlememesi durumunda çeşitli ameliyatsız yöntemler ile tedavisi gerçekleştirilebilen bu hastalık; egzersiz, bitkisel tedavi ya da ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilemediği takdirde varis ameliyatı ile giderilmektedir.

Bacak bölgesinin haricinde vajina, anüs, meme, yumurtalık, penis, el, kol ve göz bölgelerinde de venöz yetmezlik yaşanabilmektedir. Varis hastalığının tedavisi sürecinde doktor kararı ile ameliyata karar verilebilir. Alınan ameliyat kararında hastanın durumu ve varisin ilerleme seviyesi oldukça önemlidir.

Varis Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Varis ameliyatı, venöz yetmezliğin bulunduğu damarların temizlenmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat, uzman bir hekim tarafından yapılmaktadır ve anestezi içermektedir. Anestezi kullanılması ise diğer yöntemlere göre ameliyatı daha riskli hale getirmektedir. Yine diğer ameliyatlarda yaşanabilen komplikasyonlar bu ameliyatlarda da görülebilmektedir.

Doktorlar genellikle varisli bölgelerinin ileri seviyelere ulaşması ve hastaya ciddi sorunlar yaşatması durumunda ameliyat kararı vermektedir. Ağrı, şişme ve kramplar gibi rutin yaşamı zorlaştıran durumlarda yapılan ameliyatlarda, varisli damarlar çıkartılarak bölgedeki kan akışı düzeyi normal hale getirilmektedir. Diğer varis tedavilerine göre ameliyat süreci daha zor geçebilmektedir. Ancak en verimli tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında alternatif tedavi yöntemlerinde yaşanan varisin ilerleyen yıllarda tekrar etmesi durumu, ameliyat seçeneğinde de bulunmaktadır.

Varis Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Varis ameliyatı riskleri, her ameliyatta görülebilen komplikasyonları içerisinde barındırmaktadır. Bunlar arasında ağrı, alerjik sorunlar, enfeksiyon, kanama ve solunum problemleri olarak gösterilebilir. Her ameliyatta görülebilen bu tip komplikasyonların haricinde tedavi sürecinde istenilen seviyede iyileşmenin sağlanamaması da riskler arasında yer almaktadır. Ameliyat sonrasında kaslarda sertleşmeler görülebilir ve operasyon travmaları yaşanabilir.

Öte yandan varisten temizlenen bölgelerde kızarma ve morarmalar meydana gelebilir. Ayrıca damarın pıhtılaşması sonucu şişmeler oluşabilmektedir. Kan pıhtılaşması ise ameliyatlı bölgede daha farklı hastalıklara neden olabilmektedir. Risklerinin yanı sıra cerrahi bir operasyonun ardından rutin yaşama dönmek de uzun zaman almaktadır. Özellikle çabuk iyileşmek isteyen ve iş hayatına dönmesi gereken kişiler, ameliyat harici yöntemleri değerlendirerek tedavi sürecine devam etmelidir.

Varisle ilgili farklı bir yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Güncel tedavi yöntemleri ile varislerinizden kurtulmak için hemen randevu alın.  +90 551 379 72 56