Covid-19’u hafif ya da asemptomatik olarak geçirenlerde herhangi bir kalıcı hasar olabileceği bilinmiyordu. Ancak Covid-19 atlatan kişiler düzensiz kalp ritminden şikayetçi.

Coronavirüsü neden olduğu solum yolu problemleriyle tanıdık. Zamanla solunum yolu problemleri dışında vücuda farklı etkileri olduğu da ortaya çıktı. Bazı hastalarda farklı organlar coronavirüs nedeniyle zarar gördü.

Covid-19’un ağır seyrettiği hastalarda bazı kalıcı akciğer problemlerinin olabildiği çeşitli araştırmalarca ortaya konmuştu. Ancak hastalığı hafif ya da asemptomatik olarak geçirenlerde herhangi bir kalıcı hasar olabileceği kimsenin aklına gelmezdi. Evet, Covid-19 hafif ya da asemptomatik atlatılmış olsa bile kalıcı kalp problemlerine neden olabiliyor.

Covid-19 geride düzensiz kalp ritmi bırakıyor

Coronavirüsün kısa vadede insanlar üzerinde ne gibi etkiler bırakabileceği yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Amerika’da bir kişi sosyal medya üzerinden, birkaç ay önce Covid-19’u hafif belirtilerle atlattığını ve iyileştiğini, ancak bazı kalp problemleri yaşamaya devam ettiğini açıkladı.

Anthony adındaki adam kalp atışının dakikada 100’den fazla olmasından ve bazen gecenin bir yarısı 110 ya da 120’ye kadar çıkmasından mustarip. Üstelik adamın 19 yaşındaki kızı da aynı durumda. Covid-19’u asemptomatik olarak geçiren genç kızın hastalığı devam ederken ortalama 73 olan kalp atış hızı, iyileştikten sonra basit hareketlerin ardından bile 146’ya kadar çıkabiliyor. Baba – kız, sebepsiz yükselen kalp atış hızı dışında nefes almada güçlük ya da yüksek ateş gibi problemler yaşamıyor.

Kalp hastalığı olanlarda ölüm oranı daha yüksek

Yeni coronavirüs hakkındaki bilinmezler bilim insanlarınca çözülüyor. JAMA Cardiology Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma, Covid-19 hastalarında altta yatan kardiyovasküler hastalıkların ölümcül sonuçlar üzerindeki etkisini inceledi. Hastalığın ilk görüldüğü Çin’in Wuhan şehrinde 187 vakanın incelenmesi sonucunda hastaların yaklaşık yüzde 28’inde kalp problemleri görüldü.

Yaş ortalamaları 58 olan hastaların 66’sında hipertansiyon dahil altta yatan kardiyovasküler hastalıklar görüldü. 52 kişide ise kalp kası hasarı doğrulandı. Bu çalışmaya göre altta yatan herhangi bir kalp problemi ile Covid-19’un ölümcül sonuçları arasında önemli bir ilişki var:

Altta yatan kardiyovasküler problemi ve kalp kası hasarı olmayanların yüzde 8’i,

Kardiyovasküler problemi olan ancak kalp kası hasarı olmayanların yüzde 13’ü,

Kardiyovasküler problemi olmayan ancak kalp kası hasarı olanların yüzde 38’i,

Hem kardiyovasküler problemi hem de kalp kası hasarı olanların ise yüzde 69’u hayatını kaybediyor. Ayrıca hastaneye yatış sırasında kalp kası hasarı bulunan hastalarda daha sık ritim bozuklukları görüldü ve bu hastaların yaklaşık yüzde 60’ı ventilatör cihazına bağlandı. Diğer hastalarda ise bu oranın yüzde 10 olduğu görüldü.

Amerikan Acil Tıp Dergisi’nde yayımlanan başka bir araştırmada ise, coronavirüsün kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği, kalp krizi ve anormal kalp ritmi gibi kardiyovasküler komplikasyonlara neden olabileceği konusunda doktorların dikkatli olmaları gerektiği sonucuna varıldı.

 

Konuyla ilgili farklı bir yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

www.sabah.com.tr’de orjinalini bulabileceğiniz bu yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.